• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Zefire cu mure | bezele gumate rusesti

4 septembrie 2017 by iulia 6 comentarii

Astazi poposim pe meleaguri rusesti, unde arta si inovatia in gastronomie se intalnesc de fiecare data intr-un mod delicios 🙂 . Marturisesc ca sunt fascinata de deserturi 🙂 ; am o placere aproape nebuna de a „scormoni” prin retetele altor popoare si de a le testa preparatele, care le definesc intr-o maniera absolut apetisanta cultura gastronomica 😛 . Asta a fost si cazul retetei de astazi, pe care am gasit-o in periplul meu  prin bucataria sovietica.

Sa vorbim despre Zefire, deci 😛

Zefirele sunt mici delicii moi si aromate, cu o textura gumata, aerata, preparate din spuma de albus de ou si piure de fructe. Se aseamana intr-un fel cu bezelele, insa zefirele nu se coc si nu sunt crocante, au interiorul gumos, precum marshmallows, adorate in Statele Unite.

Eu le-am numit simplu: bezele gumate – o combinatie nebunatica, intre 2 texturi total diferite 🙂 Haide sa „aruncam un ochi” in bucatarie, sa vedem ce a iesit 😛

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

Piure de fructe:

  • mure proaspete = 250g
  • zahar = 100g
  • zeama de lamaie = 2 linguri
  • albus de ou = 1buc

Sirop de agar-agar:

  • agar-agar = 5g ( pudra )
  • apa = 75ml
  • zahar = 200g

Extra:

  • zahar pudra

Cum am procedat:

Intr-o cratita cu fund dublu, am pus murele, zaharul si zeama de lamaie. Am zdrobit fructele cu ajutorul pasatorului de cartofi si am lasat sa fiarba, la foc moderat, timp de 10 minute, amestecand constant, pana cand mixul de fructe si zahar, s-a transformat intr-un sirop, putin mai gros, care sa curga din lingura. Dupa ce a fost gata, l-am luat de pe foc si l-am strecurat imediat, astfel incat sa obtin cca 125g de piure fin, pe care l-am sa se raceasca intr-un vas cu apa foarte rece.

Odata racit piureul de mure, l-am pus impreuna cu albusul de ou, intr-un vas foarte curat si degresat si am mixat foarte bine, timp de 10 minute, la viteza foarte mare, pana cand am obtinut o spuma tare, ca pentru bezele.

Siropul de agar-agar:

Am pus toate ingredientele intr-o cratita, pe foc mediu si am lasat sa dea intr-un clocot, dupa care am redus focul si am continuat sa gatesc timp de 5 minute, pana cand siropul s-a ingrosat, amestecand in continuu pe toata durata procesului.

Am turnat apoi siropul fierbinte, in fir subtire, peste compozitia de albus, avand grija sa nu ating marginile vasului sau paletele mixerului si am mixat, la viteza minima, in continuu. Dupa ce am terminat de adaugat tot siropul, am marit viteza mixerului ( maxim ) si am „batut” timp de cca 3 minute, pana cand compozitia s-a transformat intr-o spuma tare.  Am pus imediat compozitia astfel obtinuta intr-un sac a poche,  dupa care, pe o tava tapetata cu hartie de copt, am inceput sa creez zefirele, la distanta unul dupa altul, care mai de care cu motul mai inalt 😀  . Eu am folosit un tui in forma de stea, dar tu poti folosi orice alta forma preferi 🙂 .

Am lasat tava peste noapte, neacoperita, la temperatura camerei, intr-un loc ferit de curenti de aer, mai exact intr-un dormitor, pe care pentru moment il folosim pe post de depozit, studio foto, baza pentru stocat dulciuri, mai nou 😀 .

A doua zi, am lipit zefirele 2 cate 2, ca niste sandwich-uri micute si le-am „scaldat” in zahar pudra, avand grija sa inlatur excesul depus.

Din cantitatile de mai sus mi-au rezultat 30 de bucati, din care am obtinut 15 sandwich-uri dulci si gumoase 😛 .

Aceasta a fost reteta de astazi, inspirata din bucataria ruseasca!

Pana data viitoare, succes la bucatarit si pofta de zefire gumate! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Dulciuri Tag-uri:agar-agar, bezele gumate, marshmallows, zefire, zefire cu mure

Previous Post: « Pizza cu salam uscat si branza Brie
Next Post: Placinta cu rosii si 3 feluri de branza »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Carmen

    25 septembrie 2017 la ora 19:01

    Buna, cate zile se pot pastra? Si cum trebuie depozitate? Multumesc anticipat ?

    Răspunde
    • iulia

      26 septembrie 2017 la ora 5:42

      Buna, Carmen! La noi au „rezistat” 4 zile ?,pastrate intr-un suport pentru prajituri cu capac, la temperatura camerei. Am uitat cateva si pe o farfuriuta, neacoperite: ne-au placut si astea, au devenit mai crocante la exterior decat cele pastrate acoperit ?

      Răspunde
  2. Carmen

    26 septembrie 2017 la ora 10:51

    Multumesc mult, am sa fac si eu si revin ???

    Răspunde
    • iulia

      26 septembrie 2017 la ora 10:55

      Te astept cu drag ?❤

      Răspunde
  3. Mary

    13 mai 2018 la ora 6:42

    Am respectat proporțiile, dar după ca au stat o noapte și mai mult, nu sau întețit de cât unpic la suprafața, in interior nu. Nu înțeleg care e problema?!

    Răspunde
    • iulia

      13 mai 2018 la ora 10:44

      Buna,Mary! Zefirele nu trebuie sa se intareasca, textura lor ramane usor moale, gumoasa. Daca ai respectat proportiile pentru agar agar (gelatina ) si modul de folosire, nu ar trebui sa ai probleme.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.