Atunci cand vine vorba de pregatirea unei mese de sarbatoare, in familia mea exista o traditie printre femeile care bucataresc, anume mama si fiica, in speta subsemnata 🙂 : facem planuri peste planuri, intocmim liste peste listute, meniuri peste meniuri 🙂 . Am omis sa specific ca entuziasmul pregatirilor ne cuprinde de fiecare data cu cel putin 2 luni inainte de eveniment :P, suntem harnice si nerabdatoare! 🙂
Odata stabilit meniul, impartim sarcinile: de fiecare data eu ma ofer sa pregatesc desertul, imi place sa fiu cea care aduce pe masa dulceata gustului 🙂 lasand-o pe mama sefa peste restul preparatelor savuroase de sarbatoare.
Anul acesta am vrut sa pregatesc ceva cu totul si cu totul special pentru masa de Pasti, in consecinta am ales un deliciu rafinat, elegant si majestuos cum insusi numele il descrie ‘’Tort egiptean’’.
Reteta originala include alaturi de crema de vanilie, o crema din frisca amestecata cu cristale din zahar caramelizat. Recunosc ca nu sunt un fan al deserturilor cu frisca, si spre bucuria mea, nici sotul meu nu este, asa ca am transformat deliciul egiptean intr-un dulce, care sa se muleze pe gustul familiei mele: am inlocuit crema de frisca cu ganche de ciocolata si am incorporat zaharul caramelizat in crema de vanilie. Rezultatul a fost deliciosss!! De departe cel mai bun tort pe care l-am facut sau pe care l-am servit pana acum 🙂
Cu mare bucurie impartasesc cu tine reteta acestui deliciu dulce, incredibil de fin si cremos!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Blat ( 5 buc ):
- albusuri proaspete = 10 buc
- zahar = 10 linguri
- faina = 2 ½ linguri
- nuci macinate = 250g
Crema de vanilie:
- oua proaspete = 8 buc
- lapte dulce = 460ml
- zahar = 8 linguri
- faina = 4 linguri
- esenta naturala de vanilie
- unt = 200g
- zahar pudra = 160g
Zahar caramelizat:
- zahar = 200g
Crema ganache:
- ciocolata cu lapte = 300g
- ciocolata neagra = 80g
- smantana dulce = 200ml
- un praf de sare neiodata
Extra:
- smantana pentru frisca = 300ml ( pentru ornat)
Cum am procedat:
Crema ganache:
Am rupt ciocolata in bucati mici si am topit-o pe baie de abur impreuna cu un praf de sare. Am adus smantana la punctul de fierbere ( fara a o lasa sa fiarba ) si am turnat-o in ciocolata topita, amestecand usor pentru a omogeniza compozitia. Am lasat amestecul de o parte pentru a se raci. Dupa ce ganache-ul a ajuns la temperatura camerei, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am pus in frigider pentru 3 ore.
Blaturile ( 5 buc ):
Dupa ce am terminat de facut ganache-ul, am inceput sa prepar blaturile, unul cate unul. Eu am ales sa fac compozitie separat pentru fiecare in parte, astfel am folosit 2 albusuri, 2 linguri de zahar, ½ lingura faina si 50 g nuci macinate pentru un singur blat.
Am batut albusurile spuma tare, am adaugat apoi usor zaharul treptat si am mixat foarte bine pana cand compozitia a devenit lucioasa si ferma ca o bezea.
Am adaugat apoi faina si nucile macinate, pe care le-am amestecat in prealabil, incorporand cu foarte mare grija, de jos in sus pentru a nu se pierde aerul acumulat in albusuri.
Am tapetat cu hartie de copt fundul detasabil al unei forme de tort si am intins cu grija compozitia. Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 170 gr. C pentru 24 de minute, pana cand a devenit usor maroniu la culoare. 🙂
Am repetat operatiunea pentru celelalte 4 bucati, curatind ustensilele de lucru dupa fiecare in parte :).
Am lasat blaturile sa se raceasca complet.
Crema de vanilie:
Am mixat foarte bine ouale cu cele 8 linguri de zahar, am adaugat usor faina, dupa care am incorporat treptat si laptele fierbinte si esenta de vanilie. Am pus amestecul pe foc mic si am amestecat in continuu pana cand am obtinut o consistenta cremoasa, asemanatoare cu textura unei smantani mai groase. Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Intre timp am incorporat zaharul pudra in unt, amestecand energic pentru a omogeniza ingredientele.
Pentru ca sa obtin o crema de vanilie foarte fina, am amestecat cele doua compozitii, adaugand treptat , cate o lingura din amestecul de oua in mixura de unt si zahar (am pus de o parte 4 linguri de crema pentru a o folosi ulterior pentru ornat ).
Zaharul caramelizat:
Pentru a obtine zahar caramelizat, am pus intr-o cratita cu fund dublu 200g zahar, pe foc mic pana cand s-a topit frumos si a capatat o culoare galben-aurie. Pentru a ajuta zaharul sa se topeasca mai usor si uniform, din cand in cand am ridicat cratita si cu ajutorul unor miscari usoare, circulare, am amestecat zaharul, fara a folosi alt instrument. Am uns cu o picatura de ulei de floarea soarelui o foaie de hartie de copt si am asezat-o pe un tocator de lemn . Dupa ce zaharul s-a caramelizat, l-am turnat pe hartia de copt pregatita ulterior si l-am lasat sa se raceasca, dupa care l-am maruntit cu ajutorul unui sucitor :)- poti sa il bagi in robotul de bucatarie daca doresti, eu am ales sucitorul pentru ca asa am avut mai putine vase de spalat :P.
Zaharul astfel pregatit l-am incorporat in crema de vanilie ( am pus de o parte 2-3 linguri de zahar pentru ornat ).
Asamblare tort:
Am asezat pe primul blat un strat de ganache de ciocolata, apoi am pus un strat de crema de vanilie ( cca 2 linguri cu varf ), am acoperit cu al doilea blat si am continuat in acest fel pana am terminat de asamblat tortul, lasand ultimul blat fara crema. Am amestecat cele 4 linguri de crema de vanilie puse de o parte cu frisca batuta, obtinuta din cei 300ml de smantana si am acoperit toata suprafata. Eu am ales sa-l decorez cu cristale de zahar caramelizat si miez de nuca, voi poate aveti pofta de altceva 😛 .
Minunattt!!!
Succes si pofta dulce de sarbatoare!
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site 🙂 .
Multumesc! 🙂
ana
Este unul din deserturile mele preferate. Pentru ca îmi surâde ideea ta de a înlocui frișca cu ciocolata, data viitoare o sa aleg sa fac varianta ta. Te pup!
iulia
🙂 Ma bucur, draga Ana! Iti garantez ca iti va placea si varianta asta ciocolatoasa. Pupici
Iuliana Bourguignon
Bună
Pentru ganache de ciocolată poți trece peste etapa topirii ciocolatei pe bain marie. Când smântâna ajunge la punctul de fierbere poți adauga direct ciocolata ruptă bucăți și amesteci pana se omogenizează. Un vas de spălat mai puțin și câștigi timp.
iulia
Buna, Iuliana! Multumesc pentru sfat, data viitoare voi incerca metoda ta :).
Mihaela
Ce apetisant ! ai avut o idee excelenta cu ciocolata, trebuie sa-l incerc si eu in aceasta varianta ! minunat, asa cum spuneai 🙂 !
iulia
Multumesc, Mihaela! 🙂 Fa o incercare, iti va placea sigurrr! Noi il preferam in varianta asta, cu ciocolata, parca e si mai apetisant 🙂
Adela
Buna ziua! Crema de vanilie se face cu oua intregi sau doar cu galbenusuri?
iulia
Buna ziua! Am folosit oua intregi 🙂