Daca iubiti ciocolata la fel de mult ca si mine, atunci nu imi veti arunca ocheade acuzatoare cand veti vedea cu ce mi-am ocupat dimineata de astazi 😛 Ta daaaaaaaa!! 😀
Stiu ca este joi. Nu, nu este ziua mea. Aaaa, nu, nici a lui Catalin. Atunci, de ce am facut un tort? Pai…pentru ca imi era pofta si am avut timp liber si pentru ca, fie vorba intre noi, am cam lenevit in ultima vreme, ati observat, nu? 😀 Asa ca, mi-am luat sortul „in dinti” si am revenit pe „baricade” cu o reteta super ciocolatoasa, cremoasa si fina: un dulce voluptos si ofensiv de delicios, o combinatie savuroasa de ciocolata si cafea, care va va cuceri pe loc! Sunt „precisa” !!! 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Blaturi ( 3 buc )
- faina = 180g
- unt = 200g ( cu continut de peste 82% grasime )
- cacao = 45g
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- praf de copt bio = 2 lingurite
- zahar nerafinat din trestie de zahar -melasa = 250g
- oua = 4 buc
- lapte = 120ml
- cafea fierbinte = 115ml
- ciocolata = 200g ( topita )
- esenta de vanilie = 1 lingurita
Crema:
- crema de branza = 200g ( rece )
- cacao = 40g
- unt = 180g ( la temperatura camerei )
- zahar pudra = 250g
- smantana = 170g ( cu continut de peste 30% grasime )
- ciocolata neagra = 120g ( topita si racita )
Extra:
- ciocolata neagra = 100g ( pentru decor – aschii de ciocolata )
Cum am procedat:
Blaturile:
Blaturile se fac foarte usor, dupa cum urmeaza 🙂 Intr-un vas incapator am amestecat faina, pudra de cacao, sarea si praful de copt ( cernute in prealabil ), in care am incorporat untul rece, taiat in cubulete. Am folosit o furculita la inceput, pana cand am sfaramat bucatile de unt, dupa care am bagat mixerul in actiune 😛 , pana am obtinut un aluat sfaramicios, ca pentru crumble. Separat, intr-un alt vas, am amestecat ciocolata topita, cafeaua fierbinte si laptele, pe care le-am adaugat in mixul de faina si unt. Am amestecat totul, apoi am incorporat ouale mixate foarte bine impreuna cu zaharul melasa si vanilia. Rezultatul trebuie sa fie omogen si fara cocoloase, deci mixati bine 🙂 Este foarte important sa folosim zahar nerafinat-melasa, pentru ca ofera blatului o textura ciocolatoasa, cu o tenta de caramel si in consecinta, un gust deosebit. Imi veti da dreptate 🙂 Eu am avut in camara de la Billington`s dar gasiti si la cei de la Solaris (are o culoare neagra si este umed). Gata compozitia pentru blaturi. Yayyyy!! 🙂
Am uns cu unt 3 forme de 20cm, am tapetat cu faina si am asezat pe fundul fiecareia cate o bucata de hartie de copt. Am turnat compozitia in mod egal in cele 3 forme, am lovit de cateva ori fiecare forma de blatul de bucatarie, astfel incat sa elimin eventualele bule de aer din aluat si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 40 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in centru iese curata. Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme in jur de 15 minute, dupa care le-am scos, asezat pe un gratar si lasat sa se raceasca complet.
Crema:
Intr-un vas am mixat foarte bine crema de branza rece si untul moale ( la temperatura camerei ). Am adaugat zaharul pudra, treptat, apoi pudra de cacao, dupa care am pus ciocolata racita, in fir subtire, urmata de smantana. Gata si crema! Daca ti se pare prea moale, pastreaz-o in frigder pentru 1 ora sau pana cand ajunge la consistenta dorita de tine. Pentru mine a fost perfecta asa 🙂 .
Asamblare tort:
Blat , 3 linguri de crema, blat, 3 linguri de crema, blat, 2 linguri de crema 🙂 Am imbracat apoi totul intr-un strat subtire de crema si am finisat cu multe aschii din ciocolata. Tortul se poate servi imediat sau a doua zi, dupa cum va este pofta. Ce-i drept, noua ne-a placut mai mult a doua zi, dupa ce a stat o noapte in frigider 🙂
Se pastreaza la rece.
Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta ciocolatoasa! 🙂
Pasca Doina
Buna ziua imi spuneti va rog ii umded blatul
iulia
Buna dimineata! Blatul nu este umed, are o textura ciocolatoasa, densa si nu necesita insiropare 🙂
Elena Iliescu
Bună seara, de unde se pot lua picăturile de ciocolată? Mulțumesc
iulia
Buna seara! Picaturi de ciocolata ( fulgi ) gasiti in Mega. Daca va referiti la ornamentele de pe tort, acelea le-am obtinut din ciocolata topita, intinsa pe fundul unei tavi si tinuta cateva minute la frigider pentru a se intari. Dupa ce ciocolata a devenit ferma, am razuit cu un cutit cu lama lata, de la un capat la altul al tavii, pe lungime, obtinand „tigarete” de dimensiuni si grosimi diferite, dupa cum se vede 🙂
Bookish
În ce formă au fost coapte blaturile?
iulia
Am folosit forme de 20cm