O bucata de paine prajita, unsa cu ulei de masline si „asortata” cu putin oregano, branza feta fierbinte, abia scoasa din cuptor si un pahar de vin alb, rece ca gheata! Asta este modul meu preferat de a incepe o cina, ori de cate ori ne aventuram in vacanta intr-o insula greceasca 🙂 .
Odata ajunsi acasa, tanjim dupa mireasma de oregano proaspat si gustul brizei mediteraneene…ceea ce atrage dupa sine incercari repetate, de a reproduce in bucataria noastra, acele retete care ne-au cucerit simturile, in serile de inceput de vara, intr-o taverna de pe malul marii.
Una din retetele cel mai des incercate a fost tocmai acest aperitiv, care merge de minune vara, cand rosiile sunt cele mai dulci si gustoase.
Am facut insa o adaptare a retetei originale si am folosit branza telemea in loc de feta. „Sa vedem cum iese si cu branza facuta la noi”, mi-am zis! 😛
Oare o sa fie buna? De ce nu? Telemea de vaca, ierburi proaspete, ulei de masline, rosii cherry, o mana de masline, cativa catei de usturoi si un varf de cutit de fulgi de chilli, pentru un pic de iuteala 😛 , totul varat in cuptor si lasat acolo vreo 20 de minute, pana cand toata casa se umple de aroma si esti nevoit sa deschizi cuptorul, pentru ca nu mai rezisti de pofta 😀
Asta am facut ieri seara si vreau sa-ti spun ca a fost delicios! Am pus si niste paine pe grill si am aruncat cateva felii pe masa, pentru ca nu e o placere mai mare decat sa rupi o bucata de bagheta crocanta si sa o scufunzi in zeama aia minunata in care si-au lasat gust toate ingredientele noastre 🙂
Un sfat: nu uita de vin si foloseste o branza buna! Noi suntem fan Delaco, asa ca am avut in frigider telemeaua lor – Telemea de vaca in saramura – pe care acum o gasim intr-o reteta noua, mult mai gustoasa si intr-un ambalaj nou si foarte practic. Tu ai incercat-o? Ce parere ai?
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Telemea de vaca in saramura Delaco = 220g
- rosii cherry = 300g ( 10 buc, taiate rondele )
- masline = 70g ( fara samburi, tocate )
- usturoi = 3 catei ( zdrobiti, in coaja )
- cimbru proaspat = 3 pumni
- rozmarin proaspat = 2 ramurele
- oregano uscat = 1 lingurita
- fulgi de chilli = 1/4 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 6 linguri
Cum am procedat (pentru 3 portii):
Eu am preparat portii individuale dar tu poti sa folosesti o singura forma de copt, dupa cum doresti 🙂
Am pus cate 1 lingura de ulei de masline in fiecare forma ( am folosit forme din ceramica ), am asezat intai cate o mana de frunzulite de cimbru, peste care am pus cate 3-4 felii de rosii cherry, cateva masline, un catel de usturoi si am condimentat dupa gust cu sare si piper.
Am tamponat foarte bine bucata de branza telemea cu un prosop de hartie, astfel incat sa elimin orice urma de lichid, apoi am taiat-o in 3 felii si am asezat cate una deasupra fiecarei forme. Am pus putin ulei de masline peste bucata de branza, apoi niste piper si cativa fulgi de chilli. Am finalizat cu o felie de rosie cherry, putin oregano si un strop de ulei.
Am bagat formele in cuptorul preincalzit la 180g, pe nivelul din mijloc pentru 20Â de minute. Dupa ce au fost gata, le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se racoreasca.
Am servit alaturi de cateva felii de bagheta crocanta si cate un pahar de vin alb.
Atat de simplu si atat de delicios! 🙂
Pupici!
- Telemea de vaca in saramura Delaco = 220g
- rosii cherry = 300g ( 10 buc, taiate rondele )
- masline = 70g ( fara samburi, tocate )
- usturoi = 3 catei ( zdrobiti, in coaja )
- cimbru proaspat = 3 pumni
- rozmarin proaspat = 2 ramurele
- oregano uscat = 1 lingurita
- fulgi de chilli = ¼ lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 6 linguri
- Eu am preparat portii individuale dar tu poti sa folosesti o singura forma de copt, dupa cum doresti 🙂
- Am pus cate 1 lingura de ulei de masline in fiecare forma ( am folosit forme din ceramica ), am asezat intai cate o mana de frunzulite de cimbru, peste care am pus cate 3-4 felii de rosii cherry, cateva masline, un catel de usturoi si am condimentat dupa gust cu sare si piper.
- Am taiat bucata de branza telemea in 3 felii si am asezat cate una deasupra fiecarei forme. Am pus putin ulei de masline peste bucata de branza, apoi niste piper si cativa fulgi de chilli. Am finalizat cu o felie de rosie cherry, putin oregano si un strop de ulei.
- Am bagat formele in cuptorul preincalzit la 180g, pe nivelul din mijloc pentru 20 de minute.
- Dupa ce au fost gata, le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se racoreasca.
- Am servit alaturi de cateva felii de bagheta crocanta si cate un pahar de vin alb.
Â
Â
Lasă un răspuns