La intrebarea: „Ce desert sa fac pentru weekend?” raspunsul sotului meu va fi de cele mai multe ori „Tarta cu ciocolataaaaaaaaaa”!! Am spus „de cele mai multe ori” intrucat este un desert cu un numar considerabil de calorii si nu il putem consuma de fiecare data, asa cum ne-am dori noi 😛
Aceasta tarta este placerea noastra vinovata, pe care o savuram de fiecare data cu ochii inchisi si gura plina 😛
Dupa un weekend petrecut in compania „voluptosului” desert ciocolatos, este absolut necesar sa crestem numarul de minute petrecute pe banda de alergat. 🙂
Dar iti promit, tie, pofticiosule, ca merita!!!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blat:
- Â faina alba = 500g
- Â unt rece = 200g
-  galbenusuri = 4 buc
- Â zahar pudra = 200g
- Â lapte = 6 linguri
- Â un praf de sare neiodata
Pentru crema:
- ciocolata cu lapte = 300g ( de buna calitate )
- ciocolata neagra = 100g ( cu continut de peste 70% cacao)
- cacao = 3 linguri
- unt = 160g
- oua = 4 buc
- zahar = 200g
- smantana dulce (pt. frisca) Â = 6 linguri
- miere de albine de salcam = 3 linguri
- un praf de sare neiodata
Cum am procedat:
Am inceput cu aluatul: cu ajutorul unei furculite am amestecat zaharul pudra cu untul ( care trebuie sa fie foarte rece ) , am adaugat apoi galbenusurile, unul cate unul, amestecand dupa fiecare, un praf de sare, faina si laptele.
Aluatul va iesi sfaramacios, sa nu te sperii, asa este normal; pentru a il omogeniza, am rasturnat amestecul pe blatul de lucru pudrat cu putina faina si am inceput sa aduc compozitia dinspre margini spre centru, incercand sa fac o bila compacta, presand usor cu mainile. Caldura mainilor va incalzi putin untul si va ajuta ca aluatul sa se omogenizeze. Cu putina rabdare,  am reusit sa fac o bila de aluat compacta si elastica pe care am infasurat-o in folie de plastic si am bagat-o la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Dupa ce aluatul a stat la rece, l-am intins cu sucitorul, i-am dat o forma rotunda, l-am asezat in tava  si l-am bagat la congelator pentru inca 20-30 de minute.
Dupa aproximativ o jumatate de ora am scos tava din congelator si am facut mici intepaturi cu furculita in aluat. Pentru a il impiedica  sa cresca in exces, am asezat o bucata de hartie de copt peste blat, iar deasupra am pus cca 400g boabe de orez. Am bagat apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 20 de minute sau pana cand blatul capata o culoare aurie. Dupa ce a fost gata, am inlaturat hartia de copt si boabele de orez, am lasat de o parte si m-am ocupat de crema.
Mai intai am rupt ciocolata in bucati mici si am pus-o la topit, intr-un vas de sticla termorezistent, pe baie de abur ( bain marie ) impreuna cu untul taiat bucati, cacaoa si sarea. Am lasat amestecul sa se topeasca incet, la foc mic, fara sa amestec. Am intervenit doar atunci cand ciocolata era aproape topita, amestecand  foarte usor cu o spatula pentru a omogeniza compozitia. Cand a fost gata, am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se racoreasca cateva minute.
In timp ce s-a topit ciocolata, am mixat foarte bine ouale cu zaharul, pana cand am obtinut o crema pufoasa si deschisa la culoare ( albicioasa ). Am adaugat apoi  smantana pentru frisca, mierea de albine si amestecul de ciocolata ( ciocolata se pune calda, se lasa doar cateva minute dupa ce ai luat-o de pe foc, pentru a se racori ).
Am turnat compozitia obtinuta in coaja de tarta si am bagat in cuptorul preincalzit la 150 gr. C pentru cca 60 de minute. Tarta este gata atunci cand crema capata o crusta usoara, de culoare maro deschis. Poti sa introduci o scobitoare in crema sa verifici consistenta, atunci cand este groasa si inchegata, inseamna ca este gata.
Dupa ce s-a copt, am lasat tarta sa se raceasca complet la temperatura camerei. Iti recomand sa o consumi dupa ce s-a racit, gustul este mult mai intens si mai delicios.
Succes si pofta ciocolatoasaa! 🙂
Tips:
Pentru ca sa poti scoate cu usurinta tarta din tava, taie pe lungime doua fasii dintr-o hartie de copt si aseaza-le in forma de cruce in tava,  inainte de a pune aluatul. Dupa ce scoti tarta din cuptor si o lasi sa se raceasca complet, ridici cu grija marginile fasiilor de hartie si o asezi pe platoul de servire. Tragi apoi cu grija hartia de copt de sub blat si servesti cu pofta 🙂 .
Angela
o sa incerc rețeta in weekend!
iulia
O idee delicioasa pentru weekend! Sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂