Desertul de astazi este unul fin si cremos, cu influente dulci, pariziene: Tarta frantuzeasca, cu crema racoritoare de lamaie si blat crocant, ca de biscuite. Suna delicios, nu? 🙂
Acum ceva timp, am gasit reteta asta, pitita intr-o revista veche din biblioteca mamei, impreuna cu multe alte bunatati care urmeaza sa fie puse la incercare in curand 😛 . Nu am stat pe ganduri, trebuia sa o incerc, trebuia sa gust din combinatia asta intriganta, de biscuite cu unt si crema de lamaie, drept urmare m-am pus pe treaba imediat. Am facut mici ajustari pe ici pe colo, nimic major, doar cateva adaugiri care sa se muleze mai bine pe gustul nostru si am varat pofticioasa, minunatia in cuptor.
A fost un dulce reusit, un adevarat rasfat cremos, de care ne-am bucurat in liniste, fara vorbe, fara comentarii, doar zumzaind satisfacuti, la fiecare lingurita 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit
Pentru blat:
- faina = 500g
- zahar pudra = 140g
- unt = 250g ( cu 82% grasime )
- galbenusuri = 4 buc
Pentru crema:
- smantana dulce = 200ml
- oua = 7 buc
- zahar = 190g
- sucul de la 3 lamai mari
- coaja de lamaie – 1 lingura
Extra:
- smantana dulce = 100ml
- coaja de lime – pentru decor
- felii de lamaie – pentru decor
Cum am procedat:
Intr-un vas, am amestecat faina si zaharul pudra, am incorporat apoi untul, rece, taiat cubulete, astfel incat sa obtin un aluat sfaramicios, dupa care am adaugat galbenusurile, unul cate unul si am omogenizat bine toate ingredientele. Daca aluatul ti se pare prea uscat, adauga 1 sau 2 linguri de lapte sau apa, ca sa il poti forma mai usor. Odata aluatul incorporat, l-am adunat in forma de bila, l-am invelit in folie de plastic si l-am bagat la frigider pentru 30 de minute.
Cat timp aluatul a stat la rece, am facut crema: am mixat foarte bine ouale cu zaharul, am adaugat apoi smantana dulce, coaja si zeama de lamaie, strecurata si am lasat de o parte.
Am intins aluatul pe blatul pudrat cu faina si i-am dat o forma rotunda, cat sa se muleze pe forma de copt ( tava de 30cm ) . Am facut mici intepaturi cu furculita si l-am bagat din nou la frigider pentru 30 de minute.
Dupa finalizarea timpului de racire, am scos tava din frigider, am asezat deasupra o foaie de hartie de copt, peste care am pus 300g de orez ( pentru a evita ca aluatul sa creasca in exces ) si am bagat in cuptorul preincalzit la 160g C ( sau 140g C ventilat ) pentru 10 minute. Am indepartat apoi, cu mare grija hartia de copt si orezul, apucand colturile foii de hartie si aducandu-le spre centru, ca intr-un cosulet, dupa care am ridicat si pus de o parte.
Am bagat din nou in cuptor timp de 20 de minute, pana cand blatul a capatat o nuanta usor aurie. Am turnat apoi, usor, compozitia pentru crema si am continuat gatitul pentru 30 de minute. Tarta este gata atunci cand crema este inchegata, ca o gelatina. Dupa ce s-a terminat de gatit, am scos tava din cuptor si am lasat-o sa se raceasca, dupa care am scos-o din forma si am servit-o alaturi de putina frisca proaspata ( facuta din 100 ml de smantana dulce ).
Succes la copt si pofta fina de tarta! 🙂
Sfaturi utile:
Pentru ca sa poti scoate cu usurinta tarta din tava, taie pe lungime doua fasii dintr-o hartie de copt si aseaza-le in forma de cruce in tava,  inainte de a pune aluatul. Dupa ce scoti tarta din cuptor si o lasi sa se raceasca complet, ridici cu grija marginile fasiilor de hartie si o asezi pe platoul de servire. Tragi apoi cu grija hartia de copt de sub blat si servesti cu pofta 🙂 .
Lasă un răspuns