Obisnuiesc sa cumpar legume congelate. Tu, nu? Bineinteles ca asta nu inseamna ca nu folosesc legume proaspete 🙂 . Insa in cazurile in care sunt pe fuga si nu am mult timp sa gatesc, apelez la varianta congelata iar gustul mancarii mi se pare ca este la fel de gustos 🙂 . Din acest motiv am mereu in congelator mazare, porumb, fasole verde, spanac sau broccoli, cand am nevoie, deschid congelatorul, iau o punguta si o folosesc imediat, fara sa decongelez. Este foarte rapid si practic!
Daca tot am adus vorba de legumele congelate, hai sa iti spun despre reteta de astazi – Seekh kebab vegetarian – un deliciu din bucataria orientala, a carui baza o contituie un amestec de legume, la care se adauga , dupa placul fiecaruia, mirodenii, frunze de menta, ghimbir si usturoi, toate amestecate cu grija, impartite in portii, unse cu cativa stropi de ulei de masline si aranjate pe bete de frigarui, pentru ca mai apoi sa fie fripte pe gratar sau in tigaie, pana se rumenesc copios si sunt gata pentru a fi savurate 🙂 .
Atunci cand doresti sa pregatesti o masa fara carne sau daca tii Post, chiftelutele astea alungite sunt minunate si vei vedea ca se vor bucura de mult succes, atat in randul celor mari dar si a celor mici ( doar sa folosesti mai putine condimente pentru cele pe care intentionezi sa le servesti copiilor, reteta este destul de piperata 🙂 ).
Noi le-am savurat alaturi de salata proaspata, cartofi copti si lipii calde si aburinde, facute in casa, un mic ospat vegetarian de care ne-am bucurat pe deplin vinerea trecuta 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- porumb congelat = 120g
- mazare congelata = 120g
- fasole verde congelata = 100g
- cartofi = 4 buc ( medii – fierti si pasati foarte bine, la temperatura camerei )
- ghimbir proaspat = 30g
- usturoi = 5 catei
- frunze de menta proaspata = 1 mana
- paprika afumata = 1/4 lingurita
- turmeric = 1 lingurita
- pesmet = 2 linguri
- malai = 1 lingura
- faina = 2 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 4 linguri
Extra:
- bete de bambus = 15 buc ( lasate la inmuiat in apa calduta pentru 2 ore )
Cum am procedat:
Am tras intai legumele congelate la tigaie, in putin ulei de masline ( 1 lingura ), cca 5-6 minute, dupa care le-am asezat pe prosop de hartie, le-am tamponat foarte bine si le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp am pregatit cartofii: i-am fiert, i-am pasat foarte bine, astfel incat sa nu aiba cocoloase si i-am lasat sa se raceasca.
Dupa ce legumele au ajuns la temperatura camerei, le-am tamponat din nou cu prosop de hartie ( legumele trebuie sa fie foarte bine uscate, altfel chiftelutele se vor desface in tigaie si nu isi vor mai pastra forma ) si le-am pasat in robot impreuna cu frunzele de menta, usturoiul si ghimbirul tocat. Am pus apoi compozitia rezultata intr-un vas incapator, am adaugat cartofii facuti piure, mirodeniile, faina, malaiul si pesmetul si am amestecat pentru a omogeniza.
Cu mainile umezite, am inceput sa modelez cate 1 lingura cu varf de compozitie, presand cu palmele si rotind usor in acelasi timp, astfel incat sa dau o forma alungita de kebab, cu o lungime de cca 10-12cm. Am introdus apoi batul de bambus si am securizat foarte bine capetele kebabului, presand cu mainile pentru a nu se desface in timpul coptului/prajitului. Mi-au rezultat 15 bucati, pe care le-am asezat pe o hartie de copt, le-am uns cu ulei de masline si le-am prajit intr-o tigaie de fonta foarte bine incinsa si unsa cu 1 lingura de ulei de masline, cate 4 minute pe fiecare parte, pana cand s-au rumenit frumos 🙂 .
Am facut cateva si in cuptor, pe hartie de copt, la o temperatura de 200g C, 15-20 de minute insa s-au aplatizat putin, nu si-au mentinut exact forma pe care le-o dadusem initial, putin bombata, dar au fost foarte bune si aceastea. Deci, le poti face cum doresti, in tigaie sau la cuptor, sau in ambele moduri, va vor placea oricum pentru ca sunt foarte gustoase si aromate 🙂 .
Pentru garnitura am pregatit niste cartofi copti, cu care au mers de minune. Am servit alaturi si putina salata verde, pentru prospetime, ceva sos de usturoi copt si cateva lipiute calde, dupa pofta fiecaruia.
Delicioase si foarte satioase! 🙂
Succes la prajit si pofta mare de kebab!
Lasă un răspuns