Faci sarmulute de Craciun anul acesta? Banuiesc ca da 🙂 Asa-i traditia pe la noi, pe la romani si le asteptam toti cu mareeee poftaaa, nu? Sigur ca daaaa! 🙂 Ce zici sa schimbam putin reteta? Daca nu iti este teama sa experimentezi in bucatarie, atunci cu siguranta ti-ai pus deja sortul si ti-ai „lipit” nasul de laptop 😛 , pregatita sa urmarim impreuna pas cu pas, reteta de astazi: sarmalute cu carne de curcan si quinoa, in frunze de vita, coapte in aluat foietaj de casa 🙂 Nu-i asa ca suna delicios?
Nu este atat de complicat pe cat pare, se face chiar usor, numai ca sunt ceva timpi de asteptare, in care ne putem ocupa de altceva sau, de ce nu, sa ne relaxam putin 🙂
Deci, incepem?
Cu drag si zambet de Craciun,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru 16 sarmalute:
- piept de curcan = 400g
- frunze de vita de vie in saramura = 1 borcan de 240g ( clatite si scurse de apa )
- quinoa alba = 60g
- ceapa = 1 buc ( tocata fin )
- rosii uscate la soare = 30g ( conservate in ulei de masline )
- unt Lurpak = 15g
- ulei de masline = 1 lingura
- smantana = 2 lingurite
- marar proaspat = 1/2 legatura
- cimbru proaspat = 2 ramurele
- oregano proaspat = cateva frunzulite
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- vin alb = 80ml
- ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
Pentru aluat foietaj:
- faina = 310g
- unt = 80g ( cu peste 80% grasime, la T camerei )
- apa = 160g ( foarte rece )
- sare neiodata fina = 1 lingura ( rasa )
- unt foarte rece Lurpak = 260g ( cu peste 80% grasime )
Sos de smantana si iaurt:
- smantana = 2 linguri
- iaurt grecesc = 1 lingura
- mustar Dijon cu boabe intregi= 1 lingurita
- zeama de lamaie = 1/2 lingurita
- miere de albine = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am facut intai aluatul foietaj, iti las reteta cu toti pasii de urmat Aici .
Odata terminata procedura – aluat foietaj – 🙂 , m-am apucat de sarmalute. Intr-o tigaie incinsa am pus uleiul de masline si cele 10g de unt si am calit putin ceapa tocata, nu mult 3-4 minute, acoperit cu capac. Am adaugat apoi quinoa, am mai lasat pe foc cca 3 minute si am dat de o parte sa se racoreasca putin. Intre timp am tocat carnea de curcan si am amestecat-o cu restul ingredientelor, inlcusiv mixul de ceapa si quinoa. Am potrivit de gust, dupa care am procedat la impaturirea sarmalutelor in frunzele de vita 🙂 . Am asezat sarmalutele intr-o cratita cu fund dublu, am pus deasupra un amestec de apa si 80 ml de vin alb, cat sa le acopere, am acoperit cu un capac si le-am fiert aproximativ 35-40 de minute, pana cand carnea si quinoa s-au gatit suficient. Dupa ce au fost gata, le-am scos din cratita si le-am lasat sa se raceasca complet.
Odata racite, le-am tamponat foarte bine cu prosop de hartie, astfel incat sa fie uscate inainte de a le aseza in aluat.
Am scos aluatul foietaj din frigider, l-am sectionat in 2 si am intins 2 foi de cca 32/32cm, dupa care am impartit fiecare foaie in cate 8 dreptunghiuri, suficient de mari incat sa pot impaturi sarmalutele. Dimensiunea foii si a sectiunilor rezultate difera in functie de marimea sarmalutelor, asa ca, te poti orienta la momentul respectiv 🙂 . Am rulat fiecare sarmaluta in cate o bucata de aluat foietaj si am sigilat marginile alautului cu putina apa: cu degetul umezit, am trecut usor pe marginea aluatului (marginea aflata langa sarmaluta-vezi foto), am rulat, am presat cu degetele, apoi cu o furculita. Cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit am facut 3 crestaturi mici, dupa care am uns fiecare rulou cu ou batut si am bagat in cuptorul preincalzit la 200g C pentru cca 20-25 minute sau pana cand s-au rumenit frumos 🙂 .
Am servit sarmalutele noastre calde, aburinde, alaturi de o bunatate de sos facut din smantana si iaurt, ceva miere, putin mustar Dijon si condimentat dupa gust cu sare, piper si zeama de lamaie. Bun, bun, bun! 🙂
Astea au fost sarmalutele mele de curcan cu quinoa, in aluat foietaj de casa!
Spor la bucatarit si pofta de colinde! 🙂
Util:
- gusta frunzele de vita inainte de a le folosi, daca sunt prea sarate, lasa-le la desarat in putina apa calduta
- daca nu ai rosii uscate, poti folosi 2 linguri rase de pasta de rosii sau bulion
- aseaza o greutate peste sarmalute, inainte de a pune capacul; in felul acesta nu se vor ridica la suprafata, isi vor pastra forma si se vor gati toate uniform ( eu am folosit o farfurie termorezistenta )
Lasă un răspuns