Este prima data cand folosesc pastele in salata. Nu stiu cum de nu am incercat pana acum si varianta asta, avand in vedere ca suntem mari amatori. Cel putin de 2 ori pe luna pregatesc o masa cu paste, cel mai des in timpul saptamanii. Ne plac toate combinatiile si am testat toate sosurile pe care le-am gasit prin cartile de bucate, bloguri sau care mi-au trecut prin cap 😛
In ultima vreme, traim o mare „aventura” amoroasa cu tagliatellele proaspete: calesc putin cativa catei de usturoi pisati, cu niste fulgi de chilli si o jumatate de ceapa, adaug si ceva vin alb, sare, piper si la final smantana, dar din aia buuuna, cu peste 25% grasime 😀 . Las 5 minute si adaug pastele fierte, le ametesc bine de tot in tigaie, acopar cu un capac si mai las 3-4 minute ca sa „faca cunostinta” toata „lumea”. Dupa ce sunt gata, presar deasupra verdeata proaspata si servim cu atata pofta de uitam sa ne mai ridicam de la masa 😀 La varianta asta mai adaug cateodata si rosii cherry sau somon afumat sau piept de pui ori curcan, dupa preferinte si mofturi 😛 .
Unul din principalele motive pentru care aleg sa gatesc paste in timpul saptamanii este simplitatea: se fac foarte usor si in maxim 30 de minute ne asezam la masa 🙂 Minunat, nu?
Salata de astazi este o combinatie usoara si foarte satioasa cu paste, legume proaspete, bucati de branza telemea si verdeata, totul amestecat din belsug cu un sos dulce acrisor, condimentat cu busuioc, putin usturoi si ceapa rosie. Ce mi-a placut foarte mult la aceasta salata este ca se serveste rece, ceea ce inseamna un singur lucru: este ideala pentru luat la pachet, pentru pranzul de la serviciu sau de ce nu, pentru un picnic vegetarian 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 5 portii ):
- paste farfalle = 350g ( sau orice paste uscate scurte )
- rosii cherry = 300g
- castraveti = 2 buc ( de marime medie )
- masline naturale = 90g ( fara samburi )
- Branza Telemea de vaca in saramura Delaco = 250g
- patrunjel frunze = 1 legatura ( tocat marunt )
- Pentru dressing:
- ceapa rosie = 1/2 buc ( de marime medie, tocata marunt )
- usturoi = 2 catei ( pisati )
- busuioc uscat = 1 lingurita rasa
- cimbru uscat = 1/2 lingurita ( sau dupa gust )
- ulei de masline = 100ml
- otet din vin rosu = 50ml ( sau din vin alb, dupa gust )
- miere de albine de salcam = 1 1/2 lingurita
- sare neiodata = 1/2 lingurita ( dupa gust )
- piper proaspat macinat ( dupa gust )
Cum am procedat:
Am facut intai dressingul deoarece este important ca ceapa sa se „relaxeze” putin in mixul cu otet inainte de a o adauga in salata. Dupa 5-7 minute de marinat, ceapa isi mai pierde din iuteala si devine mai dulce, ceea ce confera un gust mult mai placut preparatului nostru.
Deci, am pus toate ingredientele pentru dressing intr-un bol si am amestecat foarte bine pana cand sarea si mierea s-au dizolvat. Am lasat de o parte cca 15 minute, pana cand am pregatit salata.
Am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, le-am pus intr-o strecuratoare, le-am clatit sub jet de apa rece, dupa care le-am tinut in jur de 5 minute intr-un vas cu apa rece pentru a le racori putin.
Intre timp am taiat legumele ( inclusiv maslinele) dupa preferinta. Eu am indepartat semintele de la castraveti pentru a evita sa isi lase mult lichid dar daca servesti intreaga cantitate la o masa, nu este nevoie sa mai faci asta. Am tamponat foarte bine bucata de branza cu un prosop de hartie, pentru a inlatura excesul de lichid si am taiat-o in cuburi.
Am pus pastele intr-un vas incapator si le-am amestecat cu jumatate din dressing, dupa care am adaugat toate legumele, branza, verdeata si jumatatea ramasa din dressing.
Se poate servi imediat sau daca preferi mai rece, las-o la frigider pentru 20 de minute inainte de servire.
Salata se pastreaza la frigider, intr-un recipient inchis pentru 3-4 zile, fara probleme.
Pupici!
- paste farfalle = 350g ( sau orice paste uscate scurte )
- rosii cherry = 300g
- castraveti = 2 buc ( de marime medie )
- masline naturale = 90g ( fara samburi )
- Branza Telemea de vaca in saramura Delaco = 250g
- patrunjel frunze = 1 legatura ( tocat marunt )
- Pentru dressing:
- ceapa rosie = ½ buc ( de marime medie, tocata marunt )
- usturoi = 2 catei ( pisati )
- busuioc uscat = 1 lingurita rasa
- cimbru uscat = ½ lingurita ( sau dupa gust )
- ulei de masline = 100ml
- otet din vin rosu = 50ml ( sau din vin alb, dupa gust )
- miere de albine de salcam = 1½ lingurita
- sare neiodata = ½ lingurita ( dupa gust )
- piper proaspat macinat ( dupa gust )
- Am facut intai dressingul deoarece este important ca ceapa sa se "relaxeze" putin in mixul cu otet inainte de a o adauga in salata. Dupa 5-7 minute de marinat, ceapa isi mai pierde din iuteala si devine mai dulce, ceea ce confera un gust mult mai placut preparatului nostru.
- Deci, am pus toate ingredientele pentru dressing intr-un bol si am amestecat foarte bine pana cand sarea si mierea s-au dizolvat. Am lasat de o parte cca 15 minute, pana cand am pregatit salata.
- Am fiert pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, le-am pus intr-o strecuratoare, le-am clatit sub jet de apa rece, dupa care le-am tinut in jur de 5 minute intr-un vas cu apa rece pentru a le racori putin.
- Intre timp am taiat legumele ( inclusiv maslinele) dupa preferinta. Eu am indepartat semintele de la castraveti pentru a evita sa isi lase mult lichid dar daca servesti intreaga cantitate la o masa, nu este nevoie sa mai faci asta. Am tamponat foarte bine bucata de branza cu un prosop de hartie, pentru a inlatura excesul de lichid si am taiat-o in cuburi.
- Am pus pastele intr-un vas incapator si le-am amestecat cu jumatate din dressing, dupa care am adaugat toate legumele, branza, verdeata si jumatatea ramasa din dressing.
- Se poate servi imediat sau daca preferi mai rece, las-o la frigider pentru 20 de minute inainte de servire.
- Salata se pastreaza la frigider, intr-un recipient inchis pentru 3-4 zile, fara probleme.
Lasă un răspuns