Friganele: felii de paine alba, inmuiate intr-un amestec de ou si lapte, prajite in tigaie si date mai apoi prin zahar. Stii si tu despre ce vorbesc, nu? Este dulcele copilariei noastre, preparatul ala magic care ne poarta inapoi in timp, in casa bunicii, cand asteptam cu nerabdare, adunati in jurul mesei, farfuria aia mare, plina cu friganele rumene si aburinde š .Ā Nu aveam timp de „politeturi” , cu gura plina si lipicioasa de la atata zahar, intindeam mainile dupa urmatoarea felie. Una dupa alta, dispareau numaidecat! š
Undeva, langa plita, bunica zambea impacata si ne privea cu aceeasi caldura cu care o facea in fiecare zi, in fiecare clipa, mereu blanda si plina de dragoste…
Si acum, ca si atunci, copila din mine se mai „trezeste” cateodata, poftind dupa o portie din friganelele Babitei… Stiu ce am de facut: imi pun sortul si incerc sa reproduc in propria bucatarie aroma si dulceata bunatatilor de altadata. Pe langa reteta traditionala, mostenita de la bunica am incercat si o varianta noua: friganele rulate, unse cu crema de branza, umplute cu mere si scortisoara si servite cu multa miere si fructe dupa plac š .
Simple sau rulate, ambele variante sunt delicioase.Ā La final, sfarsesc tot prin a ma mozoli de zahar peste tot si intinzand mana pofticioasa dupa ultima felie š .
Cu drag si un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 12 rulouri ):
- Branza pufoasa cu smantana DelacoĀ = 140g ( la temperatura camerei )
- mere = 2 buc ( mari, curatate de coaja si fara casuta seminala )
- scortisoara = 2 lingurite
- zeama de lamaie = 3 lingurite
- oua = 2 buc ( mari )
- lapte = 45ml
- zahar = 1 lingurita
- esenta de vanilie ( dupa gust )
- paine alba toast = 12 felii ( fara crusta )
- unt = 60g
- ulei vegetal = 3 linguri
- Topping:
- zahar = 50g
- scortisoara = 1 lingurita
- miere de albine
- fructe proaspete ( la alegere )
Cum am procedat:
Intr-o cratita cu fund dublu, am pus merele taiate in bucati mici, amestecate cu 1 lingurita de scortisoara si zeama de lamaie si am lasat pe foc mediu aproximativ 5-6 minute, acoperit, pana cand s-au inmuiat. Odata gatite, le-am lasat de o parte pana au ajuns la temperatura camerei.
Cu un cutit bine ascutit am taiat crusta feliilor de paine, dupa care le-am aplatizat foarte bine cu sucitorul, pana au devenit foarte subtiri si usor de rulat. Am uns fiecare felie cu branza pufoasa, am pus cca 1 lingurita de mere calite pe una din marginile superioare, dupa care am rulat cu grija, presand usor, la final, pentru a ma asigura ca ruloul este bine lipit š . Am procedat la fel cu toate feliile de paine.
Intr-un bol, am amestecat oule batute cu laptele, 1 lingurita de zahar , vanilia si 1/2 lingurita de scortisoara.
Am pregatit rulourile in 3 transe, a cate 4 bucati. Astfel, am inmuiat fiecare transa pentru cateva secunde in mixura de oua si lapte. Am incins foarte bine tigaia, in care am pus 20g unt si 1 lingura de ulei vegetal. Dupa ce s-a topit untul, am prajit rulourile, cate 4 bucati, timp de 7-8 minute, la foc moderat, avand grija sa le intorc pe toate partile, pana cand s-au rumenit frumos si apetisant.
Dupa fiecare transa, am sters tigaia cu un prosop de hartie si am repetat procesul: unt, ulei, rulouri.
Dupa ce au fost gata, le-am „imbracat” intr-un amestec din zahar si scortisoara.
Le-am servit calde, cu topping din miere si fructe proaspete. Minunate! š
Pupici!
- Branza pufoasa cu smantana Delaco = 140g ( la temperatura camerei )
- mere = 2 buc ( mari, curatate de coaja si fara casuta seminala )
- scortisoara = 2 lingurite
- zeama de lamaie = 3 lingurite
- oua = 2 buc ( mari )
- lapte = 45ml
- zahar = 1 lingurita
- esenta de vanilie ( dupa gust )
- paine alba toast = 12 felii ( fara crusta )
- unt = 60g
- ulei vegetal = 3 linguri
- Topping:
- zahar = 50g
- scortisoara = 1 lingurita
- miere de albine
- fructe proaspete ( la alegere )
- Intr-o cratita cu fund dublu, am pus merele taiate in bucati mici, amestecate cu 1 lingurita de scortisoara si zeama de lamaie si am lasat pe foc mediu aproximativ 5-6 minute, acoperit, pana cand s-au inmuiat. Odata gatite, le-am lasat de o parte pana au ajuns la temperatura camerei.
- Cu un cutit bine ascutit am taiat crusta feliilor de paine, dupa care le-am aplatizat foarte bine cu sucitorul, pana au devenit foarte subtiri si usor de rulat.
- Am uns fiecare felie cu branza pufoasa, am pus cca 1 lingurita de mere calite pe una din marginile superioare, dupa care am rulat cu grija, presand usor, la final, pentru a ma asigura ca ruloul este bine lipit š . Am procedat la fel cu toate feliile de paine.
- Intr-un bol, am amestecat oule batute cu laptele, 1 lingurita de zahar , vanilia si ½ lingurita de scortisoara.
- Am pregatit rulourile in 3 transe, a cate 4 bucati.
- Astfel, am inmuiat fiecare transa pentru cateva secunde in mixura de oua si lapte.
- Am incins foarte bine tigaia, in care am pus 20g unt si 1 lingura de ulei vegetal. Dupa ce s-a topit untul, am prajit rulourile, cate 4 bucati, timp de 7-8 minute, la foc moderat, avand grija sa le intorc pe toate partile, pana cand s-au rumenit frumos si apetisant.
- Dupa fiecare transa, am sters tigaia cu un prosop de hartie si am repetat procesul: unt, ulei, rulouri.
- Dupa ce au fost gata, le-am "imbracat" intr-un amestec din zahar si scortisoara.
- Le-am servit calde, cu topping din miere si fructe proaspete. Minunate! š
Ā
Florina
Mmm! De multiČor te-am mai vizitat…nu ma Ć®ntreba de ce, nu stiu sa iti raspund. Pfff, Či cate am de recuperat! O sa incep cu friganelele astea care aratÄ incredibil!
Te pup, Iulia! Sarcina usoara in continuare si bebeluČi sÄnÄtoČi!
iulia
De cand am ramas insarcinata am pus pauza activitatii culinare, voi relua proiectul la momentul potrivit. Pana atunci ma dedic 100 % bebelusilor šMultumesc mult, Florina! Doamne ajuta! š
Marina stancu
Buna! Cu ce pot inlocui oul? Baiatul meu e alergic la albus. Multimesc!
iulia
Buna! Poti renunta la el.
Cu drag!