• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Rulouri din friganele cu mere si scortisoara

30 octombrie 2018 by iulia 4 comentarii

Friganele: felii de paine alba, inmuiate intr-un amestec de ou si lapte, prajite in tigaie si date mai apoi prin zahar. Stii si tu despre ce vorbesc, nu? Este dulcele copilariei noastre, preparatul ala magic care ne poarta inapoi in timp, in casa bunicii, cand asteptam cu nerabdare, adunati in jurul mesei, farfuria aia mare, plina cu friganele rumene si aburinde šŸ™‚ .Ā  Nu aveam timp de „politeturi” , cu gura plina si lipicioasa de la atata zahar, intindeam mainile dupa urmatoarea felie. Una dupa alta, dispareau numaidecat! šŸ™‚

Undeva, langa plita, bunica zambea impacata si ne privea cu aceeasi caldura cu care o facea in fiecare zi, in fiecare clipa, mereu blanda si plina de dragoste…

Si acum, ca si atunci, copila din mine se mai „trezeste” cateodata, poftind dupa o portie din friganelele Babitei… Stiu ce am de facut: imi pun sortul si incerc sa reproduc in propria bucatarie aroma si dulceata bunatatilor de altadata. Pe langa reteta traditionala, mostenita de la bunica am incercat si o varianta noua: friganele rulate, unse cu crema de branza, umplute cu mere si scortisoara si servite cu multa miere si fructe dupa plac šŸ™‚ .

Simple sau rulate, ambele variante sunt delicioase.Ā  La final, sfarsesc tot prin a ma mozoli de zahar peste tot si intinzand mana pofticioasa dupa ultima felie šŸ™‚ .

Cu drag si un zambet,

Iulia

Ce am folosit ( pentru 12 rulouri ):

  • Branza pufoasa cu smantana DelacoĀ = 140g ( la temperatura camerei )
  • mere = 2 buc ( mari, curatate de coaja si fara casuta seminala )
  • scortisoara = 2 lingurite
  • zeama de lamaie = 3 lingurite
  • oua = 2 buc ( mari )
  • lapte = 45ml
  • zahar = 1 lingurita
  • esenta de vanilie ( dupa gust )
  • paine alba toast = 12 felii ( fara crusta )
  • unt = 60g
  • ulei vegetal = 3 linguri
  • Topping:
  • zahar = 50g
  • scortisoara = 1 lingurita
  • miere de albine
  • fructe proaspete ( la alegere )

Cum am procedat:

Intr-o cratita cu fund dublu, am pus merele taiate in bucati mici, amestecate cu 1 lingurita de scortisoara si zeama de lamaie si am lasat pe foc mediu aproximativ 5-6 minute, acoperit, pana cand s-au inmuiat. Odata gatite, le-am lasat de o parte pana au ajuns la temperatura camerei.

Cu un cutit bine ascutit am taiat crusta feliilor de paine, dupa care le-am aplatizat foarte bine cu sucitorul, pana au devenit foarte subtiri si usor de rulat. Am uns fiecare felie cu branza pufoasa, am pus cca 1 lingurita de mere calite pe una din marginile superioare, dupa care am rulat cu grija, presand usor, la final, pentru a ma asigura ca ruloul este bine lipit šŸ™‚ . Am procedat la fel cu toate feliile de paine.

Intr-un bol, am amestecat oule batute cu laptele, 1 lingurita de zahar , vanilia si 1/2 lingurita de scortisoara.

Am pregatit rulourile in 3 transe, a cate 4 bucati. Astfel, am inmuiat fiecare transa pentru cateva secunde in mixura de oua si lapte. Am incins foarte bine tigaia, in care am pus 20g unt si 1 lingura de ulei vegetal. Dupa ce s-a topit untul, am prajit rulourile, cate 4 bucati, timp de 7-8 minute, la foc moderat, avand grija sa le intorc pe toate partile, pana cand s-au rumenit frumos si apetisant.

Dupa fiecare transa, am sters tigaia cu un prosop de hartie si am repetat procesul: unt, ulei, rulouri.

Dupa ce au fost gata, le-am „imbracat” intr-un amestec din zahar si scortisoara.

Le-am servit calde, cu topping din miere si fructe proaspete. Minunate! šŸ™‚

Pupici!

5.0 from 1 reviews
Rulouri din friganele cu mere si scortisoara
 
Print
Prep time
10 mins
Cook time
20 mins
Total time
30 mins
 
Micul dejun al copilariei revine cu un twist..de toamna: Rulouri din friganele, umplute cu crema de branza si mere calite cu scortisoara, sevite cu miere de albine si fructe proaspete.
Author: Delicii si zambete
Recipe type: mic dejun
Serves: 12
Ingredients
  • Branza pufoasa cu smantana Delaco = 140g ( la temperatura camerei )
  • mere = 2 buc ( mari, curatate de coaja si fara casuta seminala )
  • scortisoara = 2 lingurite
  • zeama de lamaie = 3 lingurite
  • oua = 2 buc ( mari )
  • lapte = 45ml
  • zahar = 1 lingurita
  • esenta de vanilie ( dupa gust )
  • paine alba toast = 12 felii ( fara crusta )
  • unt = 60g
  • ulei vegetal = 3 linguri
  • Topping:
  • zahar = 50g
  • scortisoara = 1 lingurita
  • miere de albine
  • fructe proaspete ( la alegere )
Instructions
  1. Intr-o cratita cu fund dublu, am pus merele taiate in bucati mici, amestecate cu 1 lingurita de scortisoara si zeama de lamaie si am lasat pe foc mediu aproximativ 5-6 minute, acoperit, pana cand s-au inmuiat. Odata gatite, le-am lasat de o parte pana au ajuns la temperatura camerei.
  2. Cu un cutit bine ascutit am taiat crusta feliilor de paine, dupa care le-am aplatizat foarte bine cu sucitorul, pana au devenit foarte subtiri si usor de rulat.
  3. Am uns fiecare felie cu branza pufoasa, am pus cca 1 lingurita de mere calite pe una din marginile superioare, dupa care am rulat cu grija, presand usor, la final, pentru a ma asigura ca ruloul este bine lipit šŸ™‚ . Am procedat la fel cu toate feliile de paine.
  4. Intr-un bol, am amestecat oule batute cu laptele, 1 lingurita de zahar , vanilia si ½ lingurita de scortisoara.
  5. Am pregatit rulourile in 3 transe, a cate 4 bucati.
  6. Astfel, am inmuiat fiecare transa pentru cateva secunde in mixura de oua si lapte.
  7. Am incins foarte bine tigaia, in care am pus 20g unt si 1 lingura de ulei vegetal. Dupa ce s-a topit untul, am prajit rulourile, cate 4 bucati, timp de 7-8 minute, la foc moderat, avand grija sa le intorc pe toate partile, pana cand s-au rumenit frumos si apetisant.
  8. Dupa fiecare transa, am sters tigaia cu un prosop de hartie si am repetat procesul: unt, ulei, rulouri.
  9. Dupa ce au fost gata, le-am "imbracat" intr-un amestec din zahar si scortisoara.
  10. Le-am servit calde, cu topping din miere si fructe proaspete. Minunate! šŸ™‚
3.5.3251

Ā 

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Bucate fel de fel, Bunatati pt. micul dejun, Dulciuri, fan branza Tag-uri:crema de branza, french toast, friganele, mic dejun, rulouri, rulouri din friganele

Previous Post: « Prajiturici cu ciocolata si branza pufoasa
Next Post: Placinta rustica cu broccoli, emmentaler si blue cheese »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Florina

    18 mai 2019 la ora 13:12

    Mmm! De multișor te-am mai vizitat…nu ma Ć®ntreba de ce, nu stiu sa iti raspund. Pfff, și cate am de recuperat! O sa incep cu friganelele astea care arată incredibil!

    Te pup, Iulia! Sarcina usoara in continuare si bebeluși sănătoși!

    Răspunde
    • iulia

      20 mai 2019 la ora 13:50

      De cand am ramas insarcinata am pus pauza activitatii culinare, voi relua proiectul la momentul potrivit. Pana atunci ma dedic 100 % bebelusilor šŸ˜Multumesc mult, Florina! Doamne ajuta! 😘

      Răspunde
  2. Marina stancu

    25 iulie 2020 la ora 0:07

    Buna! Cu ce pot inlocui oul? Baiatul meu e alergic la albus. Multimesc!

    Răspunde
    • iulia

      26 octombrie 2020 la ora 17:24

      Buna! Poti renunta la el.
      Cu drag!

      Răspunde

Din aceeasi categorie:

 

Budinca de ovaz cu banane, unt de arahide si nuci

 

Omleta din albus si crutoane cu unt si cimbru

 

Baton energizant cu cereale, fructe si ciocolata

 

Prajiturici sanatoase cu ovaz, afine si vanilie

 

Smoothie de piersici si ananas

 

Toast cu branza la tigaie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Rate this recipe:  

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.