Rulada eleganta din piept de curcan, umpluta cu unt si verdeata din belsug, gatita cu grija in cuptor, pana cand devine frageda si ti se topeste in gura, servita alaturi de legume dulci si aromate, imbracate dupa plac, in sos voluptos din branza nobila – un adevarat rasfat culinar, pe care l-am devorat cu pofta duminica trecuta si a carui reteta ti-o prezint mai jos 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru rulada de carne:
- piept de curcan = 1kg ( crescut in curte )
- unt = 150g
- patrunjel proaspat = 2 legaturi
- salvie proaspata = 1 legatura
- rozmarin proaspat = 3 fire
- coaja de la 1 lamaie
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ghimbir proaspat ( ras ) = 1 lingura
- ulei de masline = 1 lingura
- vin alb = 20 ml
Pentru legumele coapte:
- cartofi noi = 800g
- morcovi = 3 buc
- pastarnac = 3 buc
- ulei de masline = 3 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- rozmarin proaspat = cateva frunzulite
Pentru sosul de branza:
- blue cheese = 150g
- smantana pentru gatit = 100ml
- piper proaspat macinat
- sare neiodata
Cum am procedat:
Rulada de carne:
Am facut pentru inceput umplutura de unt: intr-un vas am amestecat 130 g unt cu 1 legatura de patrunjel tocat, jumatate din cantitatea de salvie, doar frunzele, tocate de asemenea, coaja de lamaie si piper.
Am tocat restul de verdeturi, am ras ghimbirul si am lasat de o parte.
Am taiat bucata de piept astfel incat sa serveasca scopului stabilit 🙂 , am asezonat-o cu sare si piper, am intins umplutura de unt, apoi am pus restul de verdeata tocata si ghimbirul ras. Am rulat pieptul si l-am “asigurat” cu incredere cu ata alimentara 🙂 .
Am uns rulada cu putin ulei de masline, am mai condimentat cu putin piper si am asezat-o intr-o tava de yena tapetata in prealabil cu ulei de masline. Am aruncat pe deasupra cateva bucatele de unt, am turnat vinul si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 2 ore, acoperita cu capac. Din cand in cand am stropit-o cu untul topit care a rezultat din timpul gatitului. Dupa terminarea timpului de preparare, am lasat-o pentru 10 minute acoperita inainte de a servi. 🙂
Legumele:
Am curatat si taiat legumele dupa placul meu, le-am condimentat cu sare, piper si rozmarin proaspat, le-am stropit cu ulei de masline si le-am asezat pe hartie de copt. Le-am gatit odata cu carnea ( la aceeasi temperatura ) pentru 40 de minute.
Sosul de branza:
Sosul de branza se face foarte usor si este delicios: am pus intr-o tigaie smantana pentru gatit si am lasat-o sa ajunga la punctul de fierbere; dupa ce a inceput sa fiarba am adaugat branza cu mucegai rupta in bucati si am asezonat dupa gust cu sare si piper. Am lasat pe foc cca 4 minute, pana cand sosul a capatat consistenta dorita ( tu poti lasa mai mult timp, in functie de cum doresti sa fie sosul tau ).
Am montat farfuria si am servit cu poftaaa! Intr-adevar delicios!!
Succes si pofta dupa placul tau! 🙂
Tips:
Pentru ca sa poti intinde cat mai usor umplutura de unt pe suprafata bucatii de carne, scoate untul din frigider cu aproximativ 15 minute inainte, dupa care il poti amesteca cu verdeata mai usor.
Sosul de branza are tendinta sa se solidifice destul de repede, te sfatuiesc sa il faci la sfarsit, dupa ce ai restul preparatelor deja pregatite. Daca totusi apuca sa se intareasca putin ( cum mi s-a intamplat si mie 😛 ), mai adauga putina smantana pentru gatit si mai pune-l o data pe foc pentru inca 2-3 minute si gata, problem solved! 🙂
Lasă un răspuns