Pui intreg, imbracat in unt, asezonat cu ierburi aromate, putin bacon, ceva usturoi pentru iuteala si niste lamai pentru prospetime, varat in cuptor impreuna cu cateva maini bune de cartofi si vreo 2 capatani de usturoi necuratat, ca sa nu-si piarda aroma si nici noi vremea 😛 si gatit cam 2 ore, plus inca una, incet, cu rabdare, pana devine rumen si apetisant, de iti lasa gura apa cand te uiti la dansul 🙂 . Si ca sa nu te plictisesti, din cand in cand, il mai ungi cu ceva unt topit si il mai intorci de pe o parte pe alta, ca sa se aureasca frumos 😛 .
Bunatatea asta am savurat-o sambata, pe la amiaza, alaturi de o salata proaspata si niste bere bruna, care s-a potrivit de minune cu meniul nostru .
Pentru ca nu putea trece weekend-ul fara sa fac si un dulce, ne-am rasfatat dupa pranz cu o portie sau doua , in cazul partii masculine 😛 , de …. fidea cu lapte, oameni buni, pentru ca de asta am avut pofta!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- pui intreg = 1 buc ( mare )
- unt = 200g
- bacon = 100g
- salvie proaspata = 4 ramurele
- rozmarin proaspat = 2 ramurele
- usturoi = 3 capatani
- coaja de la 1 lamaie
- lamai = 2 buc
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Cu 1h inainte de a pregati puiul, l-am scos din frigider si l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Cat timp puiul se acomoda cu imprejurimile bucatariei noastre, am facut un amestec din 150g de unt, baconul taiat marunt, frunze de salvie tocate ( 2 ramurele ), rozmarin tocat ( 1 ramura ), 5 catei de usturoi pisati, coaja de lamaie, sare si piper si l-am pus de o parte.
Am sters foarte bine puiul cu prosop de hartie si l-am asezonat cu sare si piper. L-am asezat intai cu pieptul in sus si am bagat mana pe sub piele, cu grija, astfel incat sa creez un buzunar incapator pe care l-am umplut cu jumatate din amestecul de unt aromatizat. Am presat apoi incet cu mana, avand grija ca toata suprafata pieptului sa fie acoperita cu mixura de unt si ca umplutura sa nu iasa afara. Am intors puiul pe partea opusa si am procedat la fel .
Pentru ca sa ofer mai multa aroma si prospetime, am introdus in cavitatea puiului 1 lamaie taiata pe jumatate, ceva rozmarin si salvie tocate, i-am legat picioarele din spate si l-am lasat cateva minute sa se odihneasca, timp in care m-am ocupat de cartofi.
I-am curatat, spalat, taiat in bucati mari si i-am scurs foarte bine de apa, dupa care i-am condimentat cu sare si piper si i-am asezat in tava, fara sa adaug ulei sau alta grasime. Peste cartofi am asezat 2 capatani de usturoi necuratate, carora le-am taiat motul in prealabil, impreuna cu cativa catei de usturoi, de asemenea in coaja, zdrobiti putin cu cutitul, rozmarin proaspat tocat si o lamaie taiata in jumatate.
Am topit cele 50 de g de unt ramase, la bain marie si l-am amestcat cu cateva frunzulite de salvie tocata.
Am asezat puiul deasupra cartofilor, cu pieptul in jos, l-am uns pe toata suprafata cu putin unt topit si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 3h, prima jumatate a timpului cu pieptul in jos iar cea de –a doua jumatate pe partea opusa. Pentru ca sa obtin o culoare rumena uniforma , din 30 in 30 de minute l-am uns cu amestecul de unt topit si salvie. A iesit delicioussss!!
Pofta savuroasa! 🙂
Lasă un răspuns