Ziua buna, tuturor!
Nu stiu voi ce ati facut astazi, in jurul orelor 7 ale diminetii, dar eu nascoceam cu sarguinta o prajitura de post si cu multe caise, pentru ca dansele imi erau musafiri prin frigider 😛 .
Iar cum se prevedea din nou o zi deosebit de calduroasa, nu am „pierdut” mult timp prin bucatarie, am facut ceva simplu si foarte rapid. Am luat un bol, am amestecat in el cele de trebuinta prajiturii, am rasturnat totul intr-o tava si in cuptor cu ea!! 🙂 Cred ca nu a durat mai mult de 10 minute sa „orchestrez” compozitia minunata iar rezultatul a fost delicios: blat umed, insiropat parca de sucul caiselor proaspete, gust dulce-acrisor, infuzat cu arome orientale de ghimbir si cardamom, o bunatate de servit in orice moment al zilei. Eu am ales dimineata, pentru ca, deh, atunci mi-a fost pofta 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- caise = 14 buc ( fara samburi, taiate in jumatate )
- faina = 350g
- faina de ovaz = 50g
- lapte de migdale = 275ml ( neindulcit )
- ulei = 115ml
- otet de mere = 1 lingura
- zeama de lamaie = 3 linguri
- zahar brun = 200g
- ghimbir pudra = 1 lingurita
- cardamom = 1/4 lingurita
- bicarbonat de sodiu = 1/4 lingurita ( stins in zeama de lamaie )
- magiun de dovleac = 80g ( sau de mere, iese mai parfumata )
Pentru glazura:
- zahar pudra = 100g
- lapte de migdale = 3 linguri
- zeama de lamaie = 1 lingura
Cum am procedat:
Intr-un bol am amestecat intai cele 2 tipuri de faina, zaharul si mirodeniile. Am adaugat apoi laptele, uleiul, otetul si zeama de lamaie, mixate putin inainte, am amestecat 🙂 . Am pus magiunul, am omogenizat iar la final am adaugat bicarbonatul stins. Compozitia trebuie sa curga din lingura, sa nu fie prea densa, asemeni unui blat de tort. Am tapetat fundul unei forme cu dimensiunea de 20cm cu hartie de copt, am uns peretii cu putin ulei si am turnat aluatul. Eu am folosit o forma rotunda cu fund detasabil, dar poti folosi si o forma de tarta sau chiar o forma pentru chec, dar sa o ungi bine 🙂 .
Am pus intai un rand de caise, urmand forma tavii de copt, apoi inca unul in mijloc, astfel incat sa acopar toata suprafata, dupa care le-am apasat usor cu degetul, asftel incat sa fie acoperite de aluat. Am asezat apoi restul de caise deasupra si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 50 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in mijloc iese curata.
Iti recomand sa faci prima verificare dupa 35-40 de minute, cuptoarele sunt diferite si sa nu avem surprize neplacute 🙂 .
Dupa ce a fost gata, am mai lasat-o in forma cca 30 de minute, dupa care am trecut cu lama unui cutit pe margini, astfel incat sa desprind partile care se lipisera, am desfacut forma si transferat prajitura pe un platou. Am tras apoi usor hartia de copt si am lasat-o sa se racoreasca in jur de 1h.
Intre timp am pregatit glazura. Intr-un bol mic am amestecat toate ingredientele si… cam asta a fost 😛 . Daca vrei sa obtii o glazura mai lichida, foloseste cantitatile de mai sus, daca o doresti mai densa, adauga lapte treptat, in functie de rezultatul dorit.
Dupa ce prajitura s-a racorit, am „stropit-o” cu glazura, din loc in loc si am servit! 🙂
Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta buna!
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site.
Multumesc! 🙂
Lasă un răspuns