• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Prajitura mamei cu foi cu miere

20 aprilie 2016 by iulia Lasa un comentariu

Foi fragede cu multa miere, crema alba din lapte gras si spumos, aroma parfumata  de caise si glazura generoasa de ciocolata – ador aceasta prajitura , cu gustul ei delicat de dulce si textura fina si cremoasa.

Oricand vei dori sa bucuri pe cineva drag cu un rasfat dulce, prajitura cu foi cu miere va fi alegerea perfecta. Imi vei da dreptate 🙂

Hai sa vedem reteta!

Cu drag si cu un zambet ,

Iulia

3

Ce am folosit:

Pentru foi :

  • oua = 2 buc
  • faina alba = 450g
  • zahar = 150g
  • unt = 60g
  • miere de albine de salcam = 3 linguri
  • lapte dulce = 4 linguri
  • bicarbonat de sodiu alimentar = ¼ lingurita ( stins cu zeama de lamaie )

Pentru crema de lapte:

  • unt = 170g
  • zahar pudra = 200g
  • lapte dulce = 250 ml
  • faina = 2 ½ linguri
  • zahar = 4 linguri

Pentru umplutura cu gem de caise:

  • gem de caise = 350g
  • crema de lapte = 1 lingura

Pentru glazura de ciocolata:

  • zahar = 4 linguri
  • cacao = 2 linguri
  • unt = 50g
  • zeama de lamaie = 1 lingurita
  • apa rece = 3-4 linguri

1

Cum am procedat:

Foile ( 4 buc ) :

Am amestecat  intr-o cratita ouale, zaharul, untul, mierea si laptele si am pus pe foc moderat aproximativ 6-7 minute, pana cand  a inceput sa  fiarba putin, amestecand in continuu. Cand a fost gata, am luat de pe foc , am incorporat faina, dupa care am pus  bicarbonatul stins si am amestecat bine pana ce aluatul a devenit omogen. L-am impartit apoi  in 4 bucati.

IMPORTANT:  Aluatul trebuie sa fie cald cand intinzi foile. Pentru a mentine aluatul cald, pastreaza-l intr-o cratita asezata pe baie de abur, la foc mic.

Am intins prima foaie,  am pus-o intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si am bagat in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 7 minute. Inainte de a pune tava in cuptor am intepat foaia cu o furculita. Foile vor avea culoarea  maro deschis, vor fi foarte fragede si gustoase. Le poti folosi si in alte combinatii, cu alte creme si arome, dupa bunul tau plac.

Am procedat la fel pentru toate celelalte foi si le-am lasat de o parte pentru a se raci.

Crema de lapte:

Am mixat foarte bine untul ( la temperatura camerei ) cu zaharul pudra, pana am obtinut o pasta spumoasa si am lasat de o parte.

Intr-o cratita am amestecat laptele cu zaharul si faina, folosind un tel in forma de para, dupa care am pus amestecul pe foc mic, amestecand in continuu, pana cand compozitia s-a ingrosat si a capatat o consistenta ca de ciulama ( daca intorci lingura, amestecul sa nu se scurga ). Am lasat sa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit, am adaugat treptat, cate o lingura de ciulama de lapte in amestecul de unt si zahar, mixand foarte bine dupa fiecare lingura adaugata, pentru a se incorpora cele doua compozitii, dupa care am bagat la frigider pentru cel putin 40 de minute.

Umplutura de gem de caise:

Pentru stratul cu gem de caise, am amestecat continutul unui borcan cu gem cu o lingura de crema de lapte foarte rece, astfel incat sa obtin un amestec cremos. Dupa omogenizare, am pus umplutura la frigider pentru 20 de minute.

Glazura de ciocolata:

Am asezat toate ingredientele intr-o cratita ,  am pus pe foc mic pana cand amestecul a inceput sa fiarba ( amestecand din cand in cand ) dupa care am mai amestecat  timp de 5 minute, pana cand am obtinut o textura  cremoasa.

Dupa terminarea timpului de repaos pentru cele doua creme, am asamblat prajitura :).

Pe prima foaie am pus un strat de crema de lapte, am asezat apoi cea de-a doua foaie peste care am pus umplutura cu gem de caise, am acoperit cu cea de-a treia foaie pe care am pus un alt strat de crema de lapte iar la final cea de-a patra foaie, peste care am turnat glazura fierbinte.

Minunattttt!!!

Succes si pofta de prajituri! 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Dulciuri Tag-uri:miere, prajitura

Previous Post: « Inghetata raw vegana de ciocolata
Next Post: Somon in crusta verde si sos de smantana cu hrean si patrunjel »

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.