Acum ceva timp, cred ca era intr-o luni seara, al meu sot imi impartasea pofta lui pentru „prajitura aia cu gem si nuca si foaie razuita pe deasupra, pe care o facea mama, cand eram copil” 🙂 „Oare o fi greu de facut?”, intreba el zambind. „Nu, iubire, se face usor” i-am raspuns, cu toate ca habar n-aveam, nu o facusem niciodata dar mancasem o data, la cineva in vizita, deci avem asa..o idee despre subiect 😛
Bineinteles ca la sfarsit de saptamana am improvizat o prajitura cu gem si nuca si foaie razuita pe deasupra 🙂 . Nu am avut o reteta anume, pentru ca mama soacra a facut-o mereu din coca de post, deci fara lapte, unt sau oua, asa ca m-am lasat condusa de instinct, trebuia sa iasa ceva gustos 😛 . In loc de gem am folosit magiun , care in combinatie cu aluatul meu improvizat si nuca prajita a fost grozav!
Este o prajitura foarte gustoasa si foarte usor de facut, care va placea tuturor. La noi s-a bucurat de un mare succes 🙂
Asa deci, va invit sa deschidem „usa” si sa lasam copilaria sa patrunda din nou in inima noastra, cu pasi marunti dar deosebit de aromati si dulci, cu gust de magiun de prune 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina = 700g
- sare neiodata = 1/2 lingurita
- praf de copt bio = 3 lingurite ( aproximativ 17g )
- oua = 4 buc
- zahar = 150g
- esenta de vanilie ( dupa gust )
- unt = 220g ( topit )
- iaurt grecesc = 250g
- magiun de prune Topoloveni = 500g
- miez de nuca = 200g ( prajita )
Cum am procedat:
Intr-un vas incapator am amestecat faina, sarea si praful de copt, peste care am pus ouale mixate cu zaharul, vanilia si iaurtul, apoi untul topit si adus la temperatura camerei. Am framantat usor, timp de 1 minut, pentru ca sa incorporez bine toate ingredientele si am obtinut in final un aluat nelipicios si usor moale. Am luat 1/3 din aluat, l-am infasurat in folie de plastic si l-am pus in congelator pentru 40 de minute, restul l-am lasat sa se odihneasca la temperatura camerei, acoperit cu un prosop.
Pentru umplutura, am prajit miezul de nuca pentru aproximativ 7-8 minute la 180g C, l-am lasat sa se raceasca dupa care l-am tocat la robot, in bucati potrivite, nu foarte fin. Marimea miezului de nuca depinde de gustul fiecaruia, mie imi place sa simt bucati de nuca in prajitura, motiv pentru care o toc mai mare 🙂 Am amestecat apoi magiunul cu miezul de nuca si gata umplutura! 🙂
Am tapetat cu hartie de copt o tava cu dimensiunea de aproximativ de 37/24cm, spun aproximativ pentru ca nu am dimensiunea exacta, am masurat cu ruleta exteriorul tavii, puteti folosi o forma de dimensiuni asemanatoare, va descurcati voi 🙂 . Am intins apoi coca cu ajutorul mainilor, direct in tava, am pus umplutura cu magiun si nuca si am razuit pe deasupra bucata de coca care a stat in congelator. Super simplu! Am bagat prajitura in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 50 de minute, pana cand bucatile de coca de deasupra s-au rumenit frumos. Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca complet dupa care am trecut la degustat! Partea mea preferata!! 😀
Fu buna, dragilor! Ne-a placut! Voi ati incercat-o?
Pana data viitoare, hai sa ne intoarcem cu totii pentru cateva minute in bucataria mamelor noastre, pe vremea cand eram copii si picioarele mesei ni se pareau prea inalte 🙂 si sa savuram cate o bucata din prajitura noastra preferata 🙂 .
Pupici!
Adolf
Obisnuiam sa mananc aceasta prajitura de cat eram mic (aproxim. 15-20 ani). Este foarte delicioasa si foarte usor de realitzat. Ma bucur ca duceti mai departe aceast desert !
iulia
Multumesc frumos 🙂