Copilaria este universul insatiabil al dulciurilor si veseliei. Cand esti copil, toti membrii familiei te ‘’indoapa’’ cu dulciuri: bombonele, ciocolatele, biscuitei, prajiturici, toate adunate pentru a aduce bucurie si zambet pe chipul celui mic si a celui mare, deopotriva 🙂 .
Imi aduc aminte cum era la noi in familie: nu exista sfarsit de saptamana fara ca mama sa nu pregateasca cate un desert. De cele mai multe ori ne rasfata cu prajituri cu foi, nu o laud doar pentru ca este mama mea 😛 dar face cele mai bune prajituri 🙂 . Imi placea sa stau langa ea cand gateste si sa o urmaresc, pas cu pas, eram fascinata; imi aduc aminte cat imi doream sa reusesc si eu sa fac asemenea minunatii dulci cand voi creste mare :). Copilarie dulce..
Iata ca am crescut, nu foarte mare dar suficient incat sa ma pot descurca in bucatarie 😛 . Bineinteles ca mi-am tinut promisiunea si am incercat sa reproduc micile delicii cu care ma bucura mama in copilarie si sa incerc altele noi, pe care sa le imparatsesc cu mare bucurie cu ea 🙂 .
Saptamana trecuta am facut pentru prima data Prajitura Carpati – am avut placerea sa o gust odata si am ramas fascinata de gustul fin si aspectul ei festiv si inedit .
Este adevarat ca nu se pregateste usor, necesita putin efort si rabdare 🙂 , se coc multe foi, trebuie sa astepti 2 zile pana sa o poti savura , dar merita!! Eu o voi face din nou, cu siguranta!! Data viitoare voi incerca si cu crema de ciocolata 🙂 O sa va spun cum a iesit! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru foi ( 9 buc ):
- faina = 1,3kg + extra pentru pudrat blatul de lucru
- ulei = 320ml
- oua = 4buc
- zahar = 250g
- lapte = 350ml
- bicarbonat de sodiu = 1 ½ lgt ( stins in 2lg zeama de lamaie )
- esenta de vanilie
- un praf de sare neiodata
Pentru crema:
- lapte = 1,5l
- zahar = 450g
- faina = 140g
- unt = 300g ( cu peste 80% grasime )
Pentru glazura:
- ciocolata cu lapte = 300g
- ciocolata neagra = 80g
- unt = 60g
- smantana dulce = 140g
Extra:
- ciocolata alba = 100g
Cum am procedat:
Foile ( 9 buc ):
Am mixat foarte bine ouale cu sarea, zaharul si esenta de vanilie, pana cand cu crescut in volum si au devenit albicioase. Am adaugat apoi uleiul, laptele si bicarbonatul de sodiu stins, am amestecat totul, dupa care am incorporat treptat faina cernuta. Am obtinut un aluat potrivit, nici moale, nici tare, cu textura elastica, care sa imi permita sa il modelez usor. Am impartit in 9 bile, cu o greutate de aproximativ 280g fiecare. Daca ti se pare ca aluatul nu este destul de elastic sau daca are excedent de ulei, mai adauga putina faina atunci cand modelezi foaia.
Am pudrat foarte bine blatul de lucru cu faina si am intins prima foaie, de aproximativ 36/33cm. Foile vor fi foarte subtiri, dar nu te speria, pentru ca vor mai creste putin in cuptor si vor capata o textura solida. Am asezat foaia pe fundul unei tavi pudrate de asemenea cu putina faina si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 12 minute. Dupa cum bine stim, timpul de coacere difera in functie de tipul cuptorului; pentru a evita un esec 😛 , urmareste cu atentie cuptorul dupa primele 10 minute; cand foile au devenit aurii la culoare, inseamna ca sunt gata si poti sa le scoti.
Am repetat operatiunea pentru restul foilor, pe care le-am asezat una peste cealalta, acoperite cu un prosop curat.
Crema:
Am caramelizat intai zaharul, pe foc mic, dupa care am pus faina, treptat, amestecand foarte bine. Atunci cand amesteci, foloseste o manusa de bucatarie pentru ca sa nu te arzi 🙂 .
Dupa ce am incorporat faina, am adaugat laptele, putin cate putin si am lasat sa fiarba, lasand focul la mic. Dupa ce a inceput sa clocoteasca, am mai lasat aproximativ 5-6 minute, dupa care am luat-o de pe foc si am adaugat untul (aflat la temperatura camerei ) taiat cubulete si am amestecat totul foarte bine.
Din momentul in care am pus zaharul pe foc si pana in momentul in care am adaugat untul, a trecut aproximativ 1 ora, deci fii rabdatoare ! 🙂
Asamblare prajitura:
Am intins cate 5 linguri de crema fierbinte peste fiecare foaie, lasand ultima foaie fara crema. Crema va fi putin lichida, este normal, odata asezata peste foi, va ajunge la consistenta potrivita. Am oprit aproximativ 10 linguri de crema intr-un castron, care imi va fi necesara la final.
Am mai lasat prajitura aproximativ 20 minute la temperatura camerei, pentru a se raci putin crema, dupa care am bagat-o in frigider, pana a doua zi, acoperita cu o bucata de hartie de copt si cu o greutate deasupra ( am folosit un tocator din lemn, peste care am asezat 2 farfurii intinse ).
A doua zi, am scos prajitura din frigider si am asezat-o pe o planseta de bucatarie.
Sectionare prajitura:
Pentru a obtine laturi perfect drepte, am taiat intai marginile neregulate. Am sectionat apoi prajitura pe latime, in 3 bucati egale. Pentru a obtine forma de triunghi, am taiat fiecare bucata, pe diagonala folosind un cutit foarte bine ascutit. Poate parea dificil atunci cand citesti, dar te asigur ca este foarte usor.
Aseaza bucata de prajitura pe marginea blatului, iesita putin in afara; pozitioneaza cutitul pe diagonala, pe capatul lat al bucatii, nu pe lungime ( vezi foto ) si incepe sa sectionezi, usor, cu grija, apasand usor cu o mana, partea superioara a bucatii de prajitura.
Am obtinut cate 2 sectiuni lungi, tringhiulare. Am intins cate 2 linguri din crema oprita pe una din sectiuni ( pe partea neteda, fara crema ), dupa care le-am lipit, doua cate doua, obtinand 3 sectiuni triunghiulare mai mari 🙂 .
Am facut repede glazura:
Am pus ciocolata, rupta in bucati,intr-un vas, la topit, pe bain marie, impreuna cu untul si smantana dulce. Dupa ce s-au topit, am luat de pe foc si am amestecat totul foarte bine, pana cand am obtinut un amestec omogen.
Am turnat glazura fierbinte peste cele 3 bucati de prajitura obtinute in final si am bagat in frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce glazura s-a intarit, am taiat prajitura in felii de aproximativ 3cm grosime si am ornat cu fulgi de ciocolata alba.
Mi-au rezultat 30 de ‘’piscuri ’’ carpatine ciocolatoase delicioase, pe care le-am savurat cu toata familia 🙂 .
Succes si appetit la inaltime! 🙂
Iuliana
Cred ca e exact ideea de care aveam nevoie Pt sfârșitul săptămânii.
Nu am făcut niciodată prăjitura asta și nici nu am mâncat de vreo 15 ani. Îmi trezește amintiri frumoase
Merci
iulia
🙂 Cu mult drag, Iuliana!