Placinta asta a mea a facut fericita toata familia intr-o seara obisnuita de marti. Nu mi-a iesit foarte aratoasa dar gustul, gustul a depasit cu mult toate asteptarile noastre pofticioase.
Am pornit de la ideea unei placinte rumene si pufoase, cu muuulta branza, dar din aia buuuna, care se topeste hipnotizant si inca ceva..ce sa fie, ce sa fie…eram indecisa cand, aruncand o privire prin frigider, am zarit un buchet mare si frumos de broccoli. Asta va fi umplutura mea: broccoli, muult emmentaler si ceva blue cheese, pentru ca, de ce nu? 😀
Am facut un aluat foarte simplu, din doar 4 ingrediente, cu o ratie egala de faina si unt 😀 , aaaa, da, jumatate faina, jumatate unt pentru ca m-am simtit foarte generoasa si sa fim seriosi, ce poate fi mai bun decat un aluat foietaj? 😛 Si nu, nu te speria! Nu am impaturit toata ziua aluatul, intr-o ora e numai bun de folosit! Am gasit o reteta G.E.N.I.A.L.A! 🙂 Iar combinatia cu legume, Pfiuuuuuu minunata!
Confesiune: Timp de 30 de minute, cat s-a copt placinta, nu mi-am dezlipit nasul de usa cuptorului. Din cand in cand, intr-un colt al gurii, se prelingea cate un strop de … saliva. Scuza-mi franchetea, dar nu am gasit un alt sinonim mai placut … simturilor 😀 .
Deci, cand ai pofta de o placinta buuuna cu muulta branza, incearc-o pe asta! Poti sa te joci cu umplutura si sa folosesti si alte ingrediente daca nu esti fan broccoli: ardei, dovlecel, rosii cherry, spanac, sparanghel etc, testeaza, improvizeaza, creeaza dupa propriul gust 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru aluat:
- faina = 225g
- unt = 225g ( foarte rece, cu peste 80% grasime )
- apa = 113 ml ( foarte rece )
- sare neiodata = 1 1/2 lingurita ( rasa )
- Pentru umplutura:
- Branza Emmentaler Delaco = 200g ( rasa )
- Blue Cheese = 50g
- ceapa = 1 buc ( mare , taiata Julienne )
- broccoli = 1 buc
- ulei de masline = 3 linguri
- usturoi = 1 catel ( pisat )
- fulgi de chilli = 1/4 lingurita ( dupa gust )
- seminte de fenicul = 1/4 lingurita ( macinate )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- Extra:
- ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
Cum am procedat:
Aluatul:
Intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine. Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine rezultatul dorit. Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat. Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj. Am repetat operatiunea de 2 ori, fara timp de rapaos, avand grija sa pudrez foarte bine cu faina si sa inlatur excesul, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30h.
Intre timp am facut umplutura: am calit intai ceapa in ulei de masline, impreuna cu usturoiul si fulgii de chilli, timp de 7-8 minute, pana s-a inmuiat ( cu capac ). Am desfacut broccoli in buchetele si l-am adaugat in tigaie, am asezonat dupa gust cu sare, piper si seminte de fenicul si am continuat sa gatesc inca 5-6 minute, acoperit. Dupa ce a fost gata, am lasat de o parte sa se raceasca.
Pentru ca am vrut sa obtin 2 placinte de dimensiuni inegale, am impartit aluatul in 2 bucati, tu poti sa faci una singura, cum doresti 🙂 . Am intins prima bucata de aluat ( cea mare ) pe blatul bine infainat si i-am dat o forma de cerc. Nu uita sa inlaturi faina in exces 🙂 Am asezat apoi foaia in tava tapetata cu hartie de copt. Am pus in mijloc cca jumatate din cantitatea de Branza Emmentaler rasa, umplutura de ceapa si broccoli, din nou Emmentaler si cateva bucati de blue cheese, avand grija sa las o portiune de aproximativ 8cm de margine neacoperita. Am adunat apoi marginile peste umplutura, creand mici pliuri suprapuse si am presat usor, cu degetele pe fiecare.
Nu incerca sa acoperi intreaga suprafata, ideea este ca mijlocul sa ramana neacoperit de aluat, ca la Galette, daca ai mai facut pana acum; nu forta, marginea poate sa fie mai mica sau mai mare, in functie de ce suprafata lasi libera 🙂 .
Am uns apoi marginile cu ou batut, insistand asupra pliurilor formate. Cu cat pliurile sunt unse mai bine, cu atat placinta isi va pastra forma mai bine in timpul coptului.
Am procedat la fel cu cea de-a doua bucata de aluat, dupa care am bagat in cuptorul princalzit la 200g C, nivelul din mijloc, pentru fix 30 de minute sau pana cand placinta s-a rumenit frumos.
Inainte de a o consuma, o lasam sa ajunga la temperatura camerei sau macar pentru 15-20 minute, sa poti sa o mananci fara sa te arzi 😛
Pupici!
- Pentru aluat:
- faina = 225g
- unt = 225g ( foarte rece, cu peste 80% grasime )
- apa = 113 ml ( foarte rece )
- sare neiodata = 1½ lingurita ( rasa )
- Pentru umplutura:
- Branza Emmentaler Delaco = 200g ( rasa )
- Blue Cheese = 50g
- ceapa = 1 buc ( mare , taiata Julienne )
- broccoli = 1 buc
- ulei de masline = 3 linguri
- usturoi = 1 catel ( pisat )
- fulgi de chilli = ¼ lingurita ( dupa gust )
- seminte de fenicul = ¼ lingurita ( macinate )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- Extra:
- ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
- Aluatul: Intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine. Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine rezultatul dorit.
- Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat.
- Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj. Am repetat operatiunea de 2 ori, fara timp de rapaos, avand grija sa pudrez foarte bine cu faina si sa inlatur excesul, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30h.
- Intre timp am facut umplutura: am calit intai ceapa in ulei de masline, impreuna cu usturoiul si fulgii de chilli, timp de 7-8 minute, pana s-a inmuiat ( cu capac ). Am desfacut broccoli in buchetele si l-am adaugat in tigaie, am asezonat dupa gust cu sare, piper si seminte de fenicul si am continuat sa gatesc inca 5-6 minute, acoperit. Dupa ce a fost gata, am lasat de o parte sa se raceasca.
- Pentru ca am vrut sa obtin 2 placinte de dimensiuni inegale, am impartit aluatul in 2 bucati, tu poti sa faci una singura, cum doresti 🙂 . Am intins prima bucata de aluat ( cea mare ) pe blatul bine infainat si i-am dat o forma de cerc. Nu uita sa inlaturi faina in exces 🙂
- Am asezat apoi foaia in tava tapetata cu hartie de copt.
- Am pus in mijloc cca jumatate din cantitatea de Branza Emmentaler rasa, umplutura de ceapa si broccoli, din nou Emmentaler si cateva bucati de blue cheese, avand grija sa las o portiune de aproximativ 8cm de margine neacoperita.
- Am adunat apoi marginile peste umplutura, creand mici pliuri suprapuse si am presat usor, cu degetele pe fiecare.
- Nu incerca sa acoperi intreaga suprafata, ideea este ca mijlocul sa ramana neacoperit de aluat, ca la Galette, daca ai mai facut pana acum; nu forta, marginea poate sa fie mai mica sau mai mare, in functie de ce suprafata lasi libera 🙂 .
- Am uns apoi marginile cu ou batut, insistand asupra pliurilor formate. Cu cat pliurile sunt unse mai bine, cu atat placinta isi va pastra forma mai bine in timpul coptului.
- Am procedat la fel cu cea de-a doua bucata de aluat, dupa care am bagat in cuptorul princalzit la 200g C, nivelul din mijloc, pentru fix 30 de minute sau pana cand placinta s-a rumenit frumos.
- Inainte de a o consuma, o lasam sa ajunga la temperatura camerei sau macar pentru 15-20 minute, sa poti sa o mananci fara sa te arzi 😛
Â
Lasă un răspuns