Joi seara. Afara, frig. Ploua torential. Era vremea ideala de lenevit in fata televizorului si de facut planuri culinare pentru weekend 😛 Am cazut repede de acord cu ce urma sa pregatim pentru pranz, adevarul este ca sarisem peste masa de seara si eram destul de infometati la ora aia, asa ca indiferent ce am fi propus fiecare, ne-ar fi fost pe plac 😛 Cand a venit vorba de desert, lucrurile s-au complicat putin, nu ca ar fi ceva de mirare 😀 Intr-un final, la un film distanta 🙂 , ne-am decis sa facem o placinta: „Se face usor si nu pierdem mult timp in bucatarie”, ne-am zis. La intrebarea „De care placinta?” lucrurile s-au complicat din nou 😀 Eu as fi vrut ceva cu ciocolata si caramel, el ceva cu branza sau fructe; sa le facem pe amandoua nu era o solutie, cu toate ca recunosc ca ne-a trecut si asta prin minte 😀
Dar, stai! ” Nu mai avem mere prin camara?”, intreba el, cu un zambet larg pe buze.
Si uite asa, pe la jumatatea celui de-al doilea film, am gasit intr-un final solutia problemei: desertul nostru urma sa fie o placinta cu aluat fraged cu unt si umplutura de mere si sos de caramel 😛
Nu vreau sa ma laud, dar mi-a iesit o placintaaaaa d.e.l.i.c.i.o.a.s.a! 🙂 Singurul regret a fost ca nu am ales o tava mai mare.
Verdictul unanim: Cea mai buna placinta cu mere de pana acum!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru aluat:
- faina = 400g
- unt = 260g ( cu peste 82% grasime, foarte rece )
- sare neiodata = 1/2 lingurita
- zahar = 2 lingurite
- apa = 12 linguri ( foarte rece )
Pentru umplutura:
- mere = 7 buc ( mari )
- zahar = 130g
- amidon de porumb = 3 linguri
- nucsoara macinata = 1 lingurita ( dupa gust )
- scortisoara macinata = 1 lingurita ( dupa gust )
- sucul de la 1 lamaie si jumatate
- ou = 1 buc ( pentru uns placinta )
Pentru caramel:
- zahar = 200g
- unt = 60g ( cu peste 82% grasime )
- lapte = 80g
Extra:
- inghetata de vanilie ( optional )
Cum am procedat:
Aluatul l-am facut cu o zi inainte, pentru ca este necesar sa stea mai mult timp la rece. Astfel, am pus in robot faina, sarea si zaharul, amestecate in prealabil, am adaugat untul rece, taiat in cubulete si am pulsat de cateva ori pana cand am obtinut un aluat sfaramicios. Am pus apoi apa foarte rece si am pulsat din nou, pana cand mi-a rezultat un aluat inchegat, usor moale si putin lipicios. L-am rasturnat pe blatul de lucru pudrat cu faina, i-am dat forma unei bile, l-am sectionat in 2 bucati ( dintre care una putin mai mare ), am infasurat ambele bucati in folie de plastic si le-am pus in frigider peste noapte. Rapid si foarte usor, nu?
A doua zi, am pregatit placinta.
Am scos din frigider bucata mai mare de aluat si am intins o foaie rotunda, de dimensiuni mai mari decat tava de copt. Eu am folosit o tava de 24-25cm, pentru forme mai mari de copt, este nevoie sa adaptezi cantitatile. Am uns tava cu putin unt, am tapetat-o cu faina si am asezat aluatul astfel incat marginile sa iasa putin in afara. Am bagat apoi tava in congelator pentru 30 de minute sau pana cand aluatul a devenit ferm.
Intre timp am pregatit sosul caramel, care este deliciossssss si se face foarte usor.
Mare atentie atunci cand omogenizezi amestecul fierbinte:  foloseste  manusi de bucatarie si o lingura cu coada lunga.  Exista riscul foarte mare sa te poti arde. Acum, ca esti pusa in garda cu normele de protectia muncii privind caramelul 🙂 , te invit sa iti notezi restul retetei  🙂 . Am pus zaharul si 50 ml de apa plata intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mic si am lasat sa se topeasca incet. Daca vrei sa obtii un caramel cremos si matasos –  Nu amesteca! Din cand in cand, roteste usor si cu grija cratita,  astfel incat sa omogenizezi amestecul.  Dupa ce s-a topit zaharul, am crescut foarte putin temperatura si am lasat sa fiarba incet,  pana ce a devenit maroniu deschis la culoare si s-a caramelizat tot zaharul. Toata operatiunea a durat in jur de 20 de minute.
Am luat de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete, am amestecat cu mare grija, am pus din nou pe foc pentru 1 minut pana cand s-a incorporat tot untul, apoi am pus laptele si am amestecat din nou cu foarte mare grija. Am mai lasat pe foc cca 2 minute, pana cand am obtinut un sos cremos . Am pus de o parte si am lasat sa ajunga la temperatura camerei.
A sosit si randul merelor. Le-am curatat de coaja, le-am taiat pe razatoare, in felii foarte subtiri de 2mm, le-am pus intr-un vas incapator si le-am amestecat cu zeama de lamaie, apoi cu un mix facut din zahar, condimente si amidon. Daca merele isi lasa zeama, pune-le intr-o strecuratoare ca sa eliminini excesul de lichid.
Am scos tava din congelator si am inceput sa asamblez placinta: am asezat intai un strat de felii de mere, aproximativ 1/3 din cantitate, peste mere am pus sos de caramel, apoi din nou un strat de mere, din nou caramel, din nou mere si am incheiat un ultim start de caramel.
Am scos din frigider si a doua bucata de aluat, am intins o foaie putin mai mare decat gura formei de copt, am facut mici crestaturi cu cutitul in centru ( vezi foto ) , am asezat foaia deasupra umpluturii de mere si caramel si am sigilat marginile (cu mainile pudrate cu faina). Am uns placinta cu ou batut si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 60 de minute. Dupa primele 30 de minute, am acoperit-o cu o bucata de folie de aluminiu, pentru a evita ca marginile sa se arda si ca placinta sa se inchida prea tare la culoare. Cand a fost gata, am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca. Am servit-o alaturi de niste inghetata de vanilie cu nuci si  sos caramel dupa pofta fiecaruia 🙂 .
Cea mai buna placinta cu mere din toate timpurile! 😛
Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta carameloasa de placinta mea cu mere!
Lasă un răspuns