Da, dragilor! Am facut in sfarsit Pavlova vegana! Yayyyy! Sunt foarte entuziasmata si incantata de rezultat 🙂 Desi poate parea … ireal sa faci o bezea fara sa folosesti oua 😛 , va marturisesc ca este foarte simplu, poate chiar mai simplu decat metoda clasica.
Cum facem asta? Aquafaba, este solutia!! Probabil ati auzit deja de minunatia asta, care este foarte apreciata in alimentatia vegana pentru calitatile sale deosebite. Desi suna pompos, aquafaba este de fapt lichidul din conserva de naut sau fasole, pe care sa recunoastem ca toti il aruncam pana acum, pentru ca, sa fim seriosi, la ce ne putea folosi, nu? 😀 Asta pana de curand, cand am aflat ca acest lichid minunat se comporta exact ca si albusul de ou, ceea ce il transforma in prietenul cel mai bun al tuturor celor care, din anumite motive nu doresc sau nu pot consuma oua 🙂
Va las aici linkul catre articolul meu in care am scris cateva cuvinte despre ce este, cum se foloseste, cum se pastreaza si cum se obtine acasa aquafaba 🙂
Ehiii, dar hai sa va povestesc despre reteta de astazi: Pavlova cu mousse de ciocolata si cafea, un adevarat rasfat 🙂 Bezeaua mi-a iesit foarte buna, crocanta si asta nu datorita vreunui talent ascuns de-al meu 😛 , nu, ci datorita aquafaba, care dupa parerea mea este cea mai simpla metoda de a obtine bezele perfecte!! Se mixeaza foarte usor si nu ai cum sa o strici! Da! Poti sa o „bati” la nesfarsit si nu se strica! Nu ai cum sa dai gres, crede-ma! 🙂 Este foarte usor 🙂 Pentru crema am folosit tot aqauafaba, batuta bine si incorporata in ciocolata neagra topita, amestecata cu putina cafea espresso – fina, usoara si aerata, exact ce aveam nevoie pentru blaturile mele de bezea.
Iar combinatia dintre cele doua – bezea si mousse de ciocolata – este minunata 🙂 Sincer, imi este destul de greu sa exprim exact cum a fost gustul acestui desert vegan/de post, intrucat am cam epuizat sinonimele adjectivului delicios 😀 . Mai bine, incercati si voi reteta si va convingeti singuri. E mai simplu asa, nu? 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru bezea:
- lichidul de la 1 conserva de naut de 400ml ( foarte rece )
- zahar fin = 200g
- amidon din porumb = 1 lingura ( cu varf )
- vanilie = 1/2 lingurita
- esenta de migdale = 1 lingurita ( optional )
- otet de mere = 1 lingurita ( plina )
- un praf de sare neiodat
- Pentru mousse:
- lichidul de la 1 conserva de naut de 400ml
- otet de mere = 1 lingurita
- ciocolata neagra = 180g ( cu continut de peste 70% cacao )
- cafea espresso foarte tare = 3 linguri
- zahar = 3 linguri
- vanilie
- un praf de sare neiodata
- Extra ( pentru decor ):
- afine
- physalis
- fructul pasiunii
Cum am procedat:
Bezeaua:
Important!! Pastreaza conserva de naut la frigider cel putin 24 de ore inainte de a o folosi.
Ziua 1: Pregatirea bezelei si a mousse-ului
Am pus lichidul din conserva de naut si otetul intr-un vas din sticla si am inceput sa mixez la viteza mica, 2-3 minute, dupa care am crescut viteza si am continuat sa mixez 6-7 minute, pana cand amestecul s-a tranformat intr-o spuma densa, asemanatoare celei din albus. In momentul asta, am redus viteza si am inceput sa adaug treptat zaharul amestecat cu sarea si amidonul, cate 1 lingura, mixand foarte bine intre adaugiri.
Dupa ce am terminat de incorporat tot zaharul, am crescut din nou viteza la mare si am continuat sa mixez pana cand compozitia a devenit lucioasa si tare, ca o bezea. La final am adaugat esentele. Ca sa fii sigura ca ai mixat bine, intoarce vasul cu gura in jos, daca spuma este suficient de tare incat nu aluneca de pe vas si isi mentine pozitia, atunci ai terminat, daca nu, continua sa mixezi. O sa vezi ca nu ai cum sa gresesti. Spuma obtinuta din aquafaba nu se strica daca o mixezi prea mult, cum se poate intampla cu cea din albusul de ou. Deci, mergem la sigur! 🙂
Am preincalzit cuptorul la 130g C.
Am tapetat o tava cu hartie de copt, pe care am schitat usor, cu creionul trei cercuri mici, folosind fundul unei forme de tort de aproximativ 18 cm. Imediat ce am terminat de mixat bezeaua, am pus-o in tava, formand 3 cercuri mici, inalte de aproximativ 5-6cm.
Am oprit cca 5 linguri de compozitie si am format si cateva bezele mici, pe care le-am asezat in spatiul ramas gol din tava. Pozitioneaza cercurile de bezea la distanta unul de celalalt, pentru ca in timpul coptului se vor mai intinde putin 🙂 Am bagat tava in cuptor, pe nivelul din centru si am scazut temperatura la 120g C. Am copt timp de 2:40h, dupa care am oprit cuptorul si am lasat tava in interior pana cand bezeaua s-a racit complet.
Mousse de ciocolata si cafea:
Am rupt ciocolata in bucati si am pus-o la topit, pe bain marie, impreuna cu cele 3 linguri de cafea. Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei, amestecand din cand in cand. Ciocolata trebuie sa isi mentina starea usor lichida, sa nu se intareasca.
In timp ce ciocolata s-a racit, am facut spuma din aqauafaba, procedand exact ca mai sus, cu exceptia faptului ca nu am mai adaugat amidon si esenta de migdale.
Am adaugat cate 2 linguri de spuma in ciocolata topita si racita si am incorporat usor, amestecand cu grija, de jos in sus, pana cand am terminat de adaugat toata cantitatea. Am turnat apoi compozitia in cateva cupe de inghetata si am pus-o la frigider peste noapte, pentru a se intari.
Ziua 2: Asamblare Pavlova
Cu cateva minute inainte de momentul servirii, am asamblat minunata noastra Pavlova vegana 🙂 Am luat intai bezelele micute si le-am pus de o parte dupa care am tras usor hartia de copt din tava si am asezat-o pe blatul de bucatarie. Am separat cele 3 cercuri de bezea, apoi am indepartat usor hartia de copt de sub fiecare, cu grija sa nu rup blaturile. In cazul in care cercurile s-au lipit unul de celalalt, poti sa le separi cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit.
Am asezat alternativ cate un blat din bezea si 2 linguri de mousse iar topul l-am ornat cu bezele micute, fructe proaspete si mousse de ciocolata.
Se serveste imediat!! Odata asamblata, Pavlova nu isi va mentine forma mai mult de 30-40 de minute, dupa care blaturile se vor topi. Tocmai din acest motiv trebuie asamblata inainte de momentul servirii si nu mai devreme 🙂
Bezeaua simpla se pastreaza intacta pentru mai multe zile, dar in combinatie cu alte creme nu isi mentine forma.
Pot sa va spun ca a fost D.E.L.I.C.I.O.A.S.A!!!
Pupici!
mariana
wow!! chiar ca mi se pare ireal! din lichidul acela sa iasa bezea???? wow!!!!
iulia
Daaa ?? La fel am reactionat si eu ?
Diana Iacob
Bună! Am încercat È™i eu aceasta reteta, a iesit bezeaua perfect din blender, insa după ce am introdus-o în cuptor s-au „topit ” bezelele si nu înÈ›eleg de ce, cuptorul fiind la minim. Am cuptor normal…asta sa fie problema, neavând cum sa scad temperatura la el?
iulia
Buna! Daca ai respectat reteta, atunci, da, cel mai probabil temperatura de coacere a fost problema.
Alina
Buna! As vrea sa încerc reteta ta, ma fascinează versatilitatea aquafaba, dar as vrea sa ma asigur daca înțeleg bine: din aprox 200 ml aquafaba au ieșit toate cele 3 cercuri de bezea cu diametrul de 18 cm si inalte de 5? Iar cercurile au incaput într-o tavă unde a mai rămas și loc? Ca eu mă mir cum sa înghesui macar 2 într-o tava de cuptor electric 🤠si tot caut pe net sa vad daca pot pune 2 tavi la copt simultan ca sa nu le mai scot din cuptor după ce l-am oprit. Mulțumesc mult pentru răspuns, am văzut niște rețete foarte interesante la tine. Sarbatori frumoase!
iulia
Buna, Alina! Imi cer scuze pentru raspunsul atst de tardiv, insa de cand am gemenii, tot timpul meu le este dedicat lor 😊
In ceea ce priveste intrebarea ta, am facut reteta exact cum am scris, e posibil ca inaltimea cercurilor sa nu fie char exacta dar diametru de 18 este cel al formei folosite, insa le-am facut putin mai micute, nu am intins bezeaua exact pana in margine. Si eu am cuptor electric, dsr de volum mare, 75l, mult mai mare decat un cuptor pe gaz si am folosit tava din dotare. Nu am avut ptobleme sa formez cercurile din bezea :). Sper sa fi incercat reteta si sa iti fi placut. Moussul este foarte pretentios, mie mi-a iesit destul de subtire dar suficient de stsbil incat sa il pot folosi. Odata asamblata prajitura, trebuie consumata imediat. La multi ani! Pupici!