In Postul Craciunului ne bucuram de multe zile in care este dezlegare la peste , motiv pentru care in acest weekend am profitat si noi si am pregatit 3 preparate delicioase pe baza de peste, foarte simplu de facut, rapide si deosebit de gustoase.
Daca esti consumator de peste, vei adora reteta de astazi: pastrav gatit in cuptor, cu o crusta crocanta pe baza de mustar, bucati de paine tocata, usturoi, oregano proaspat si putin ulei de masline.
Reteta prevede ca pestele sa fie taiat in forma de fluture 😛 , cum nu sunt o maestra in filetarea pestelui, sarcina i-a revenit lui Catalin care, dupa aceasta operatiune, a devenit oficial responsabilul casei cu taierea si filetarea pestelui  🙂 . Nu numai ca l-a taiat asa cum doream,  dar l-a si dezosat!! Minunat!
Totul se deruleaza foarte simplu si rapid iar rezultatul este unul delicios: Catalin a spus ca a fost cel mai bun peste pe care l-a mancat pana acum 🙂 si pe buna dreptate!
Iata cum ne-am delectat noi sambata in bucatrie,  avand companie 2 pastravi, multe condimente, un cutit foarte bine ascutit, niste hartie de copt, o tava mare si un picut de vin, pentru relaxare 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- pastrav intreg = 2 buc
- mustar Dijon = 2 linguri
- ulei de masline = 3 linguri
- usturoi = 5 catei ( pisati )
- cimbru proaspat = 1 lingura ( tocat )
- oregano proaspat = 2 linguri mari ( tocat )
- fulgi de drojdie inactiva = 3 linguri
- paine alba toast proaspata = 2 felii
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- lamaie = 1 buc
Garnitura:
- broccoli proaspat = 2 buchete
- morcov = 2 buc mari
- ulei de masline = 2 linguri
- ulei de susan = 1 lingura
- sos de peste = 2 linguri
- usturoi pudra = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- fulgi de drojdie inactiva = 2 linguri
Cum am procedat:
Am pregatit mai intai crusta. Am rupt feliile de paine in bucati mari, le-am pus in robotul de bucatarie si le-am tocat maxim 1 minut ( vezi foto ). Painea nu trebuie sa fie sfaramata foarte tare, o lasi in robot pana obtii niste bucati mici, cam pe jumatatea unor crutoane normale.
Intr-un vas am pus mustarul, uleiul de masline, usturoiul pisat, verdeturile tocate, fulgii de drojdie, sare si piper si am omogenizat amestecul, dupa care am incorporat bucatele de paine si cu ajutorul unei palete, am amestecat cu grija  astfel incat sa acopar toate bucatile de paine cu mixul de condimente.
Am taiat pestele pe lungime, Â in forma de fluture ( vezi foto ), l-am dezosat si l-am asezonat cu sare si piper.
L-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea cu piele in jos, l-am acoperit foarte bine cu amestecul de paine si condimente si am presat usor cu palmele astfel incat toata suprafata pestelui sa fie acoperita. L-am gatit in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 minute, pana cand pestele s-a patruns bine si crusta de deasupra s-a rumenit frumos.
In timp ce pestele a stat in cuptor am pregatit garnitura.
Am taiat broccoli in florete, morcovul in bastonase, le-am fiert timp de 10 minute, dupa care le-am scos intr-o strecuratoare si le-am tinut sub jet de apa rece pentru 2 minute.
Dupa ce legumele s-au scurs foarte bine de excesul de apa, le-am pus intr-o tigaie de fonta  foarte bine incinsa,  impreuna cu cele 2 tipuri de ulei. Am condimentat cu sare, piper, usturoi pudra, am pus sosul de peste  si am gatit la foc moderat pentru maxim 5 minute. Am adaugat apoi fulgii de drojdie inactiva si am mai lasat pe foc 3 minute.
Am servit pestele stropit cu putina zeama de lamaie,  alaturi de legume colorate  si cate un pahar de vin rece si parfumat.  A fost delicios!
Succes si pofta buna!
Lasă un răspuns