Pachetelele mele de iarna au aparut pe neasteptat, luandu-ma prin surprindere pentru ca nici eu nu stiam ce voi face atunci cand mi-am pus sortul de bucatarie š . Aveam faina si cartofi si fara sa stau pe ganduri am plamadit rapid o coca, am facut o umplutura din cartofiĀ Ā si am inceput sa coc in tigaie aceste pachetele frumuseleĀ si incredibil de gustoase.
Au fost minunate alaturi de o salataĀ proaspata cu ridichi si branza tofu.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Aluat:
- Ā Ā faina alba = 350g
- Ā Ā faina de soia = 150g
- Ā Ā drojdie uscata = 7g
- Ā Ā apa calduta = 300ml
- Ā Ā sare neiodata = Ā½ lingurita
- Ā Ā ulei de masline = 2-3 linguri + extra pentru uns
Umplutura:
- cartofi = 4 buc
- ceapa uscata = 3 buc
- boia de ardei dulce = Ā½ lingurita
- rozmarin
- usturoi = 3 catei
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am facut un aluat rapid din faina, drojdia dizolvata in putina apa calduta si restul ingredientelor. Am framantat cat sa se desprinda de pe peretii vasului, sa fie nelipicios si am lasat la dospit, acoperit cu un propop curat intr-un loc calduros,Ā aproximativ 60 de minute.
Intre timp am facut umplutura. Am dat cartofii prin razatoare si i-am calit in 2-3 linguri de ulei de maslineĀ impreuna cu ceapa tocata. Am condimentat si am lasat pe foc moderat aproximativ 20 de minute, pana cand s-au gatit. Am dat umplutura de o parte sa se racoreasca putin, pentruĀ 15 minute, tocmai bine pentru ca se apropie si aluatul de finish :).
Placintutele se formeaza foarte simplu. Am impartit aluatul in 6 bile de marime medie ( tu poti sa imparti in cate bucati doresti ) si le-am intins cu sucitorul, dandu-le o forma dreptunghiulara. Am pus in centru 1 lingura cu varf de umplutura si am presat usor, dupa care am impaturit mai intai laturile mari si apoi am adus incet laturile mici in asa fel incat sa fie inchis foarte bine. Am intins apoi incet cu sucitorul, aplicand o mica presiune,Ā pentru a ma asigura ca nu va iesi compozitia in timp ce se vor gati š
Am incins foarte bine o tigaie, am uns cu putin ulei si am fript placintutele aproximativ 7-8 minute pe fiecare parte, pana cand s-au rumenit frumos.
Le-am servit calde alaturi de o salata proaspata si cateva bucati de branza tofu. Bun! š
Succes si pofta buna!
LasÄ un rÄspuns