Pentru mine orezul este cel mai simplu preparat de gatit in post , cel mai rapid si deloc plictisitor, pentru ca de fiecare data il fac intr-un alt fel 😛 .
Saptamana aceasta am pregatit un orez pufos si foarte usor /fluffy rice, dupa reteta lui Jamie Oliver, pe care l-am aromatizat cu putina scortisoara si ceva coaja de lamaie.
Am servit orezul cu legume dulci, coapte cu putin ulei de masline, ceva sare si piper , totul ‘’scaldat’’ intr-un sos exotic de arahide, foarte cremos , cu o ‘’atingere’’ dulce-picanta, care a completat de minune gustul preparatului nostru de miercuri seara 🙂 .
Pasii sunt foarte simpli, totul se desfasoara foarte rapid iar rezultatul este pe masura asteptarilor – bun, bun, bun!!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru orez:
- orez cu bob lung = 350g
- baton de scortisoara = 1buc
- coaja de la 1 lamaie
- sare neiodata
- piper alb
Pentru legume:
- morcovi = 8 buc
- pastarnac = 2 buc
- ardei rosu gogosar = 4 buc
- ulei de masline = 2 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Pentru sosul de arahide:
- unt cremos de arahide = 120g
- sos de soia = 60g
- otet de mere = 3 linguri
- nectar de agave = 2 linguri ( sau miere de albine )
- ghimbir ras = 10g ( 1 ligurita )
- usturoi = 2 catei pisati
- fulgi de chilli = ¼ lingurita
- apa plata = 3 linguri
Extra:
- patrunjel verde = cateva frunze
- arahide prajite = 20g
Cum am procedat:
Am inceput cu legumele: le-am curatat, spalat, scurs, sters foarte bine de excesul de apa iar apoi le-am stropit pe toate cu ulei de masline si le-am condimentat cu sare si piper. Le-am asezat pe hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preinacalzit la 180g C pentru 30 de minute, pana cand s-au patruns bine. Ardeii s-au gatit foarte repede, dupa doar 15 minute erau gata.
Cat timp s-au facut legumele, m-am ocupat de orez.
Mai intai, l-am clatit foarte bine, intr-o strecuratoare, sub jet de apa rece, pentru cca 2 minute. In felul acesta, boabele nu se vor mai lipi intre ele in timpul gatitului 🙂 Un truc important, care mi-a fost de mare ajutor, pentru ca oricat incercam eu sa prepar orezul corect, tot nu imi iesea cum doream – acum, multumita lui Jamie O, am gasit solutia 🙂 Thanks, Chef!
Dupa ce l-am clatit, l-am lasat de o parte, sa se scurga. Intre timp, am pus pe foc o cratita cu apa si am lasat-o sa dea intr-un clocot. Cand apa a inceput sa clocoteasca, am pus orezul. Dupa aproximativ 2 minute, totul va incepe sa fiarba. Din momentul in care orezul a inceput sa fiarba ( boabele vor incepe sa se ridice la suprafata – vezi foto ) , am mai lasat 6 minute, dupa care am pus orezul din nou in strecuratoare si l-am lasat sa se scurga.
Cat timp s-a scurs orezul, am facut sosul de arahide : am pus toate ingredientele intr-un vas si le-am amestecat foarte bine, pana cand am obtinut o pasta cremoasa. Poti sa adaugi mai multa apa, daca vrei o consistenta mai fluida, sau mai mult usturoi, in functie de gustul vostru 🙂 .
Sa revin la orez.
In aceeasi cratita in care a fiert, am pus putina apa, cam cat 2 degete , am adaugat batonul de scortisoara si coaja de lamaie ( nu uita sa speli foarte bine lamaia inainte sa o folosesti 🙂 ) si am pus-o pe foc mediu. Cand a inceput sa fiarba, am scazut focul la mic si am pus deasupra strecuratoarea cu orezul, pe care am acoperit-o cu folie de aluminiu ( doar gura strecuratoarei si partea de deasupra, care iese in afara cratitei ). Atentie! Strecuratoarea trebuie sa se afle deasupra apei, sa nu fie scufundata, exact ca in principiul de bain marie!
Am lasat aproximativ 10 minute. Orezul se va gati la aburul creat in acest fel si va infuza toate aromele minunate, eliberate de scortisoara si coaja de lamaie.
Dupa 10 minute, am ridicat cu grija folia de aluminiu ( ai grija sa nu te arzi, indeparteaza folia cu ajutorul unei furculite, nu folosi direct mana neprotejata ) , am aerat orezul cu ajutorul unei furculite si l-am asezonat cu sare si piper alb.
Gata, am terminat de gatit! Putem sa montam farfuriille! 🙂
Am pus intai un strat de orez, deasupra am asezat legume coapte, sos de arahide si am finalizat cu cateva frunze de patrunjel proaspat si arahide prajite tocate.
Foarte gustos!! A fost foarte apreciat, cu siguranta il voi face din nou curand 🙂 .
Succes si pofta buna! 🙂
Lasă un răspuns