Caramel matasos, ciocolata fina si zmeura proaspata si parfumata – o combinatie delicioasa, pe care am incredintat-o in grija unui aluat aromat, cu o textura usor crocanta, ca de biscuite 🙂 .
Recomand cu mare pofta acest desert tuturor iubitorilor de dulce: se face usor si se consuma foarte repede 😛 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru aluat:
- faina = 250g
- unt = 125g ( cu peste 80% grasime )
- zahar pudra = 50g
- ou proaspat = 1 buc
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- lapte dulce = 2 linguri
- un praf de sare neiodata
Pentru caramel:
- zahar = 300g
- miere de albine de salcam = 60g
- smantana dulce = 300ml
- unt = 45g
Pentru crema de ciocolata:
- ciocolata neagra = 80g ( cu continut de peste 80% cacao )
- ciocolata cu lapte = 100g
- smantana dulce = 150g
- un praf de sare neiodata
Pentru ornat:
- zmeura proaspata = 500g
Cum am procedat:
Aluatul ( necesar pentru 16 minitarte ):
Am cernut zaharul pudra si faina intr-un vas incapator, le-am amestecat cu untul folosindu-ma de o furculita, pana cand am obtinut o consistenta sfaramicioasa. Am incorporat apoi oul batut, un praf de sare, coaja de lamaie si laptele; a rezultat un aluat putin moale cu care se poate lucra foarte usor. L-am framantat foarte putin, cca 3 minute, l-am infasurat in folie de plastic si l-am bagat in frigider pentru 1 ora.
Dupa ce s-a finalizat timpul de racire, am scos aluatul din frigider, l-am impartit in 16 bucati de dimensiuni mici si am intins, pe rand, cate 1 bucata de aluat astfel incat sa se incadreze in dimensiunile formelor de minitarte din dotare 🙂 .
Am copt minitartutele in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 13 minute, dupa care le-am pus de o parte pentru a se raci (aluatul va avea o culoare galben-aurie).
Cremele:
Cat timp s-au racit tartele, m-am ocupat de crema caramel .
Am pus zaharul la topit intr-o cratita cu fund dublu, impreuna cu mierea de albine si am lasat la foc mediu spre mic, fara sa amestec. Dupa ce zaharul s-a topit, am luat cratita de pe foc si am amestecat smantana dulce si untul moale ( ai foarte mare grija cand amesteci smantana si untul in zaharul fierbinte, foloseste o lingura cu coada lunga pentru ca sa nu te arzi 🙂 ). Am pus din nou pe foc pentru aproximativ 6-7 minute, amestecand energic ( cu grija ) pana cand amestecul a inceput sa clocoteasca.
Din acest moment am mai lasat 2 minute , dupa care am luat cratita de pe foc si am lasat-o sa se racoreasca pentru 5 minute.
Dupa ce caramelul s-a racorit putin, l-am pus in formele de tarta racite ( cu ajutorul unui polonic de dimensiune mica ) si am dat la frigider pentru 15 minute.
Intre timp am facut cea de-a doua crema, ganache-ul de ciocolata: am rupt ciocolata in bucati si am pus-o la topit pe baie de abur impreuna cu un praf de sare. Separat am adus smantana dulce la punctul de fierbere ( fara a o lasa sa fiarba ) iar apoi am incorporat-o in ciocolata topita. Am lasat amestecul sa ajunga la temperatura camerei.
Am turnat apoi ganache-ul de ciocolata peste caramel si am asezat deasupra cateva bucati de zmeura proaspata si parfumata, culeasa din gradina parintilor 🙂 .
Am pastrat la frigider pana la momentul servirii , care, cum era de asteptat, a urmat foarte repede :))
Succes si pofta dulce de minitarte! 🙂
Sfat:
Pentru ca sa poti scoate tarta cu usurinta din forma, aseaza o fasie de hartie de copt pe fundul formei inainte de a pune aluatul. Dupa ce tartutele se racesc, le poti scoate foarte usor ajutandu-te de bucata de hartie de copt 🙂 .
Lasă un răspuns