Ahhh, lasagnaaa!! Combinatie delicioasa de paste fragede, carne suculenta si branzeturi voluptoase, toate, prizoniere pofticioase ale unui sos viguros si atat de cremos, pe numele lui – bechamel si imbujorate de prospetimea cruda si aromata a catorva frunzulite de busuioc, presarate ici-colo, printre miresmele unui gust desavarsit 🙂 .
De mult doream sa pregatesc deliciul asta italian, dar ma simteam orecum intimidata de multitudinea de straturi de paste, de combinatia de sosuri , mi se parea foarte complicat si ma resemnam salivand in fata televizorului sau a unei pagini de revista 😛 . Dar, gata cu leneveala si cu inghititul in sec, mi-am zis si m-am apucat de treaba! Am gatit, am servit, am savurat ! 😛 Ce sa vezi? Nimic mai simplu! Iar gustul, ahhh, gustul este incomparabil mai bun decat al unui preparat de restaurant! Imediat ce am scos tava din cuptor, ne-am predat in fata bogatiei de arome si ne-am lasat cuceriti iremediabil si irevocabil, inca de la prima imbucatura 😛 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- foi de lasagna Barilla = 200g
- busuioc proaspat
- patrunjel proaspat
- parmezan = 30g ( ras )
- mozzarella = 100g ( rasa )
Sos Bechamel:
- lapte = 950ml
- unt = 70g
- faina = 65g
- frunze de dafin = 1buc
- nucsoara macinata = ½ lingurita
- sare neiodata
- piper alb proaspat macinat
Extra: mozzarella = 100g ( rasa )
Sos Ragù:
- carne tocata de porc = 800g
- carne tocata de vita = 500g
- bacon = 160g
- morcovi = 3buc
- ceapa = 2buc
- bulion de rosii Topoloveana = 2borcane
- vin alb demisec = 100ml
- rozmarin = 2 ramurele
- busuioc = 1 mana ( tocat )
- ulei de masline = 2 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- apa = 700ml
Cum am procedat:
Sos Ragù:
Intr-o tigaie foarte bine incinsa am pus 1 lingura de ulei de masline, impreuna cu rozmarinul tocat si baconul taiat in bucati mici si am lasat 2-3 minute, pana cand baconul a devenit putin crocant. Am adaugat carnea tocata, am amestecat bine cu bucatile de bacon si rozmarin si am lasat pe foc moderat in jur de 20 de minute, pana cand s-a evaporat tot lichidul.
Intre timp am tocat marunt ( la robot ) morcovul si ceapa, le-am pus separat, intr-o alta tigaie si le-am gatit pentru 10 minute, cu 1 lingura de ulei de masline, pana cand s-au inmuiat putin. In acest moment am adaugat amestecul de carne tocata si bacon, pregatit pentru inceput si am lasat pe foc mediu pentru 5 minute. Am amestecat cele 2 borcane de bulion de rosii cu cca 700-800ml de apa, am pus totul peste carne si am lasat sa fiarba aproximativ 1 ora, pana cand sosul scade si devine consistent. Am adaugat apoi vinul, mirodeniile si verdeturile si am mai lasat pe foc 15 minute.
Sos Bechamel:
Cu 15 minute inainte de a fi gata sosul Ragù, am pregatit sosul alb, cunoscut sub denumirea de sos Bechamel ( baza pentru majoritatea sosurilor albe din gastronomie ), care se face foarte usor si rapid.
Am topit untul intr-o cratita cu fund dublu, am amestecat apoi faina si am lasat pe foc mic cca 2 minute, amestecand constant. Am adaugat treptat laptele, pe care l-am incalzit in prealabil si am amestecat in continuu, aproximativ 10 minute, pana cand sosul devine cremos si se ingroasa putin ( cat sa imbrace spatele unei linguri de lemn ). Am pus apoi frunza de dafin, nucsoara, sare si putin piper alb si am omogenizat totul.
Aceasta este reteta de baza pentru sosul meu Bechamel. Pentru un plus de gust am ales sa adaug la final mozzarella rasa, pe care am amestecat-o foarte bine in sos, am mai lasat pe foc cca 2 minute, dupa care am pus de o parte.
Asamblare lasagna:
Intr-o tava ceramica am asezat intai un strat de sos Ragù, peste care am pus un strat de sos Bechamel, am acoperit cu 3 foi de lasagna ( am folosit foi de lasagna care nu necesita a fi gatite in prealabil ) si am repetat procedura delicioasa de 2 ori ( astfel incat sa obtin 3 straturi de foi ). Pe ultimul strat de foi am pus sos Bechamel din belsug, mozzarella ( 100g )si parmesan ( 30g ).
Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 190g C si am gatit pentru 45 de minute, pana cand s-a format deasupra o crusta rumena si apetisanta 🙂 .
Dupa ce am scos-o din cuptor , am lasat-o sa se odihneasca aproximativ 15-20 de minute, dupa care am presarat deasupra putin parmezan ras, busuioc si patrunjel proaspat .
Pofta delicioasa de lasagna! 🙂
Lasă un răspuns