In sfarsit am gasit reteta ideala pentru a prepara lapte condensat la mine acasa 🙂 .
In marketurile de la noi se gaseste foarte greu si nu intotdeauna, lucru care m-a determinat sa incerc sa gasesc o combinatie norocoasa 😛 din care sa rezulte mult doritul preparat. Astfel, dupa mai multe incercari, din doar 2 ingrediente, lapte si zahar, am obtinut acea consistenta cremoasa pe care o doream de mult timp.
Inainte de a nota reteta, hai sa lamurim, pentru cei care nu stiu, ce este laptele condensat si la ce il putem folosi? 🙂
Laptele condensat este de fapt o forma de lapte concentrat, care in urma tratamentului termic pierde mai mult de 50% din cantitatea de apa. Are o consistenta densa, o culoare galbuie si un gust dulce, foarte placut, datorita continutului de zahar adaugat.
La ce pot folosi laptele condensat?
Laptele condensat este un ingredient de baza pentru reusita multor preparate dulci, fiind folosit cu succes in bucatarii din toata lumea in prepararea deserturilor, incepand cu tarte sau prajituri si continuand cu creme, glazuri si inghetata.
Acum ca am lamurit despre ce vorbim, hai sa iti impartasesc reteta, nu? 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- lapte = 800ml
- zahar = 360g
Cum am procedat:
Am pus zaharul si laptele dulce intr-o cratita cu fund dublu, pe care am asezat-o pe aragaz, la foc foarte mic. Am amestecat constant pana ce tot zaharul s-a dizolvat, dupa care nu am mai amestecat deloc, am pus lingura de o parte, intr-un coltisor 🙂 .
Am lasat amestecul sa fiarba incet, la foc mic. Din cand in cand am indepartat spuma care s-a format in timpul fierberii, pentru a obtine un lapte condensat curat si cremos.
Vei observa ca pe peretii cratitei se vor forma cercuri de cristale de zahar; ignora-le si nu incerca sa le amesteci in lapte, pentru ca ii vei strica consistenta si nu vei mai obtine rezultatul dorit.
Am lasat laptele sa fiarba incet pentru aproximativ 50-60 de minute, pana ce a scazut la jumatate, s-a ingrosat putin si a capatat o culoare galbuie. Nu am amestecat! 😛
Atunci cand toate cele 3 ‘’simptome’’ au fost reperate si anume cei 3 ‘’C’’ – cantitate, consistenta, culoare 🙂 , am luat cratita de pe foc si am lasat laptele sa se raceasca complet. Dupa racire se va mai ingrosa putin, devenind ca o crema groasa, usor lichida.
L-am pus intr-un borcan de sticla, cu inchidere ermetica si l-am pastrat in frigider. Produsul astfel obtinut, are o valabilitate de 2 saptamani daca este pastrat corespunzator.
Din ingredientele folosite am obtinut o cantitate de 480g de lapte condensat.
Succes la bucatarit si pofta dulce! 🙂
Florin
Super, multumim pentru reteta. Din lipsa de timp prefer sa cumpar lapte condensat de la DeLatte.
O zi frumoasa
iulia
🙂 Multumesc! Weekend placut!