Azi vorbim despre cum facem frisca naturala!
Nu, nu fac referire la smantana dulce pentru frisca disponibila pe piata, care la prima vedere m-a pacalit si pe mine 😀 , ci la smantana fermentata, aceea acrisoara pe care o folosim in diverse mancaruri sarate.
I: Cea de la sarmalute? R: Chiar, aceea! 🙂
Deci, ce este caragenan-ul? Caragenan sau E407 este o substanta care se gaseste in algele rosii si este folosit ca emulsificator, stabilizator şi ca agent de îngroşare in produse lactate, carne procesata, lapte praf pentru copii, produse de patiserie, conserve de fructe sau legume, produse bio, pasta de dinti etc. Exista 2 tipuri: degradat si nedegradat, primul interzis de UE in industria alimentara si considerat deosebit de periculos, cel de-al doilea, permis. Dar, uite ce am aflat: cel nedegradat, poate fi degradat de reacţiile normale ce au loc la nivelul sistemului digestiv. Deci, uite, otrava! 🙁
Sper ca interventia mea v-a fost de folos si daca da, sa impartasiti cu cat mai multi prieteni 🙂 .
- smantana cu continut 30% grasime ( sau mai mare, daca gasiti ) = 600g ( smantana fermentata )
- zahar fin = 6 linguri
Multumesc! 🙂
Csilla
Buna, multumesc mult pentru informatia despre frisca naturala..dar cum ramane cu acreala din smantana?
iulia
Buna! Cu drag 🙂 Cat despre gustul acru, acesta va deveni dulce, dupa ce mixezi cu zahar 🙂
Andra
Să știi că există smântână dulce proaspătă, fără bazaconii, fără caragenan 🙂
iulia
Buna, Andra! 🙂 Te referi la cea din piete, de la tarani, nu? 🙂 In zona unde locuiesc nu am acces la asa ceva iar in hypermarket-uri nu am gasit decat „alterata” . Stiu ca cei de la Lactag au o smantana si frisca foarte buna, proaspata dar, din pacate au desfacere in foarte putine puncte in Bucuresti. Tu de unde o procuri? 🙂 Weekend delicios!
Maria
Multumesc pentru reteta!
Demult cautam o reteta pentru care sa nu fie nevoie de smantana UHT (dulce, frisca lichida etc), ci de smantana noramala, naturala, asa cum folosea si mama cand eram mica (ea avea smantana de la bunica, de la tara).
Am salvat retetea si o voi incerca cu prima ocazie.
iulia
Cu mult drag, Maria! Pentru o reusita sigura trebuie sa folosesti smantana cu cel putin 30% grasime. Sa-mi spui, te rog cum ti s-a parut 🙂