Falafel este un dish traditional oriental, despre care se crede ca ar fi originar din Egipt.
In prezent este raspandit in toata lumea, fiind cunoscut ca un inlocuitor extrem de gustos pentru carne. Falafelul este o chiftea facuta din naut sau boabe de fasole fava ori din ambele, prajita si servita in pitta, alaturi de salata, legume murate, sos iute si pasta tahini.
Este un preparat hranitor, cu un continut bogat in fibre alimentare solubile, proteine si nutrienti, o combinatie delicioasa de traditie , gust si savoare.
Mai jos iti prezint reteta mea de falafel, gatit in cuptor si servit pe pitta, cu cartofi copti, felie de rosie, patrunjel proaspat si sos incredibil de cremos din usturoi copt.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- naut = 500g
- usturoi = 7 catei
- ceapa = 3 buc
- patrunjel proaspat = 1 legatura mare
- faina alba = 1 ½ lingura
- pesmet = 1 lingura (+ extra pentru format chiftelele)
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- cardamom = ½ lingurita
- chimen = 1 lingurita
- ulei de masline = 3 linguri
Pentru sosul de usturoi copt:
- usturoi = 1 capatana + 3 catei pisati
- zeama de la ¼ de lamaie
- mustar = 1 lingurita
- miere de albine de salcam = 1 lingurita
- ulei de masline = 5 linguri
- patrunjel proaspat = ¼ legatura
- apa minerala = 1 lingura
Cum am procedat:
Am pus nautul intr-un vas de sticla , am adaugat apa cat sa il acopere ( cca 3 degete desupra )si l-am lasat la inmuiat peste noapte.
A doua zi l-am clatit cu apa rece si l-am lasat sa se scurga foarte bine intr-o strecuratoare, este foarte important ca nautul sa fie scurs foarte bine.
Ca sa obtin un usturoi copt moale si dulce, am taiat motul capatanii si am pus-o alaturi de inca 7 catei de usturoi, pe hartie de copt in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru aproximativ 50 de minute. Am lasat usturoiul in coaja :).
Dupa ce s-a copt usturoiul, am putut sa ma ocup in sfarsit de falafel: am pus in robotul de bucatarie natul (foarte bine scurs si sters cu prosop de hartie), ceapa tocata, cei 7 catei de usturoi copt ( fara coaja ), patrunjelul tocat si restul ingredientelor si am mixat foarte bine pana am obtinut o compozitie tocata marunt insa nu pastoasa ( vezi foto ).
Am inceput sa modelez cu grija chiftelutele din naut, le-am dat prin pesmet, apoi le-am asezat pe hartia de copt si le-am pensulat cu putin ulei de masline. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 190 gr. C pentru 40 de minute sau pana cand se rumenesc dupa placul nostru. La jumatatea timpului de coacere, am scos tava, am intors chiftelele pe cealalta parte si le-am pensulat cu ulei de masline, dupa care le-am reintrodus in cuptor pentru finalizarea timpului de preparare.
Sosul de usturoi copt:
Am facut o pasta din usturoiul copt ( fara coaja )si l-am amestecat cu restul ingredientelor pana cand am obtinut consistenta dorita. Te asigur ca nu ai mancat un sos de usturoi mai bun, este incredibil de cremos si de gustos! Minunat!
Am servit falafelul meu delicios cu mini pitte din faina integrala, felii de rosie proaspata, salata verde, cartofi la cuptor , patrunjel verde si mult sos de usturoi copt. Cu adevarat un rasfat savuros!
Succes si pofta mare de falafel! 🙂
Tips:
Pentru minipitte am folosit reteta pentru pitta greceasca , insa am inlocuit faina alba cu faina de grau dietetica- macinis integral 🙂
Super, imi plac retetele tale. Ma bucur ca te-am gasit. bravo tie.
iulia
🙂 Bine te-am gasit si eu! Ma bucur sa aud asta, revino oricand, te astept cu drag ?