De ce prefer crema de branza facuta de mine si nu pe cea din comert?
In primul rand pentru ca stiu ce mananc, am incredere in ce am folosit si se face atat de usor incat, sincer, nu merita sa o procur din magazin 🙂 . Reteta este foarte simpla: din doar 2 ingrediente si intr-un timp relativ scurt, 30 de minute maxim, obtin cea mai buna crema de branza facuta in casa. Consistenta fina si cremoasa, textura tartinabila, satisfactie garantata! 🙂
La ce o folosim? La tot ce avem pofta si ne poarta imaginatia 😛 – prajituri, creme, inghetata, tartine calde sau reci, cheesecake, glazuri pentru cornuri si rulouri duci sau sarate si cate si mai cate bunatati.
Incercati-o fie simpla, cu putina sare sau transformati-o intr-o feerie de arome, in combinatie cu putin piper rosu si verdeturi proaspete, cu ceapa verde, paprika dulce sau afumata, sau adaugati iaurt grecesc, miere, un strop de  vanilie si obtineti cea mai fina crema pentru tort 🙂 . Posibilitatile sunt infinite, totul depinde de imaginatia noastra.
Hai sa vedem!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 330g crema de branza ):
- lapte = 2l ( cu peste 3,5% continut de grasime, preferabil de tara )
- zeama de lamaie = 6 linguri ( proaspat stors )
- sare neiodata = 1 lingurita ( lingurita rasa sau dupa gust )
Cum am procedat:
Am pus laptele la fiert intr-o cratita cu fund dublu si l-am lasat sa dea intr-un clocot, amestecand din cand in cand. Cand a inceput sa fiarba, am redus putin focul ( mediu, spre mic ) si am inceput sa adaug zeama de lamaie, treptat, cate 1 lingura, la interval de 1 minut, intre repetari si amestecand usor. Dupa primele 2 linguri adaugate, vei observa cum zerul se separa de materiile solide si laptele ” se branzeste”, cum se spune in popor 🙂 , continuam procesul pana cand terminam zeama de lamaie, amestecand in continuu.
Odata ce am terminat de adaugat zeama de lamaie si zerul nostru este complet separat si clarificat ( are o culoare usor verzuie ), am oprit focul.
Intre timp am pregatit o strecuratoare cu ochiuri fine, acoperita cu o bucata curata de tifon si asezata deasupra unei oale de dimensiune mai mare, in care sa se scurga ulterior zerul ( vezi foto ).  Dupa ce am oprit focul, am turnat compozitia rezultata in strecuratoarea acoperita cu tifon, treptat si cu grija, ca sa nu ma ard 🙂 . Am lasat branza la scurs pentru cca 20  de minute.
Am rasturnat apoi branzica proaspat obtinuta in robotul de bucatarie, am adaugat putina sare si am „robotit” timp de cateva minute, pana ce am obtinut o textura fina si cremoasa. Asta a fost tot! Ce ziceti? Incercati si voi?  Va garantez ca va fi pe placul tuturor:  soti, copii, parinti sau bunici, chiar si pisici, daca aveti 😛 .
Pana data viitoare, va doresc Spor la bucatarit si pofta cremoasa de branzica facuta in casa! 🙂
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site.
Multumesc! 🙂
Eta
Și dacă nu am cratiță cu fund dublu, ce fac?
iulia
Buna! In acest caz, te sfatuiesc sa amesteci mai des in lapte, pentru a nu se prinde de fundul cratitei.