In reteta de astazi iti propun o combinatie savuroasa de legume pentru o cina fara carne: conopida si broccoli, gatite la cuptor, intr-un sos delicios de branzeturi 🙂 .
Recunosc ca este prima data cand gatesc conopida. Pana acum o consumam decat cruda, in muraturi sau in salate, necunoscand cat de versatila poate fi aceasta leguma minunata. Cruda, fiarta, coapta sau prajita, conopida ne ofera pe langa un gust placut, o multitudine de beneficii pentru sanatate.
De ce sa consumam conopida?
Pentru ca pe langa gustul ei placut, conopida ne rasfata cu un ‘’buchet’’ generos de vitamine si nutrienti , calciu, antioxidanti, fosfor, vitamina C, K, B6, acid folic si un continut ridicat de fibre care ne protejeaza stomacul si previn dezvoltarea anumitor bacterii care ne-ar putea afecta sistemul digestiv; este minunata contra afectiunilor prostatei, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, are proprietati antiinflamatorii, reducand riscul aparitiei de boli cardiovasculare si multe alte beneficii, pentru care iti recomand sa incepi sa consumi conopida, macar o data pe saptamana 🙂 .
Tii la silueta?
Perfect! Conopida este aliatul tau in lupta cu kilogramele in plus! Stiai ca 100g de conopida gatita ( fiarta si fara sare ) contin doar 23 de Kcal ? Minunat, nu? 🙂
Daca o combinam cu broccoli obtinem un plus de sanatate si o ‘’portie’’ vie de gust si culoare!
Iata o prima varianta de preparare! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
( necesar pentru 4 persoane )
- conopida cruda = 800g
- broccoli crud = 600g
- unt = 50g
- faina = 50g
- mustar = 1 lingurita
- nucsoara = ¼ lingurita
- lapte dulce = 450ml
- smantana = 250g
- mozzarella = 200g
- branza cheddar = 60g
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am desfacut conopida si broccoli in buchetele si le-am pus la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Dupa ce au dat intr-un clocot, am mai lasat 5 minute, le-am luat scos intr-o strecuratoare si le-am pus sub jet de apa rece pentru 2-3 minute. Le-am lasat sa se scurga bine.
Intre timp am facut un sos din lapte si branzeturi. Pentru inceput am topit untul intr-o tigaie, la foc mic; am adaugat apoi faina si mustarul, am amestecat foarte bine, dupa care am pus laptele treptat, urmat de smantana, sare si piper si am continuat sa gatesc pana cand sosul s-a ingrosat. Nu te speria daca sosul nu va deveni foarte gros, este suficient sa capete o consistenta asemanatoare unei smantani, sa fie inchegat.
In acest punct am adaugat branzeturile rase si nucsoara si am omogenizat compozitia. Am pus de o parte 60g de mozzarella.
Dupa ce branzeturile s-au topit si sosul a devenit cremos, am oprit focul.
Am asezat intr-un recipient legumele, am turnat peste ele sosul fierbinte, am presarat jumatate din cantitatea de mozzarella oprita mai devreme si am bagat in cuptorul preincalzit la 200g pentru aproximativ 25 de minute. Cand mozzarella se topeste frumos si prinde putina culoare la suprafata, preparatul nostru este gata. Dupa ce am scos din cuptor, am presarat restul de branza si am servit cu pofta! Minunat! 🙂
Succes si pofta mare!
Mariana
Ce pot sa spun…uram briccoli si conopida…bleah…pana la reteta asta!!! Am zis sa incerc totusi…desi orice incercasem cu broccoli era …bleah…stiam ca sunt sanatoase dar nu imi placeau deloc!!mi-a iesit delicos!! Desi s-au cam zobit pe acolo ..dar ff bun la gust!!pup!
iulia
Ma bucur ca ti-a placut!! Pupici si de la mine 🙂