Cinnabon este emblema americana pentru rulourile dulci cu unt si scortisoara, o mica vedeta la ea acasa dar si peste hotare.
Drumurile noastre s-au intalnit intr-o seara de joi, in timp ce urmaream un film foarte haios – The Secret Life of Walter Mitty – in care eroul nostru savureaza un cinnabon intr-un aeroport american, la recomandarea unui amic, a carui replica m-a determinat sa caut imediat reteta pentru faimosul preparat : “ Nu este acesta cel mai bun cinnabon pe care l-ai gustat vreodata?’’.
Hmmmm, foarte curioasa si intrigata, mi-am zis in sinea mea: ‘’Ok, oare cum o fi cinnabon-ul asta?’’ 😛 . Am cautat reteta, am pus-o in practica iar astazi iti prezint produsul finit: rulouri moi si pufoase cu unt si scortisoara, o combinatie foarte gustoasa, care face din acest desert companionul perfect pentru o ceasca cu lapte cald sau un ceai aromat, intr-o dupa amiaza blanda de inceput de toama 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru aluat:
- faina = 600g
- oua = 2 buc
- unt = 80g ( la temperatura camerei )
- zahar = 100g
- lapte dulce = 250-300ml ( caldut )
- drojdie uscata = 8g
- un praf de sare neiodata
Pentru umplutura:
- zahar brun = 180g
- scortisoara macinata = 3linguri ( cu varf )
- unt = 90g ( la temperatura camerei )
Pentru glazura:
- zahar pudra = 150g
- crema de branza = 80g (Philadelphia)
- unt = 110g ( la temperatura camerei)
- esenta de vanilie
- un praf de sare neiodata
Cum am procedat:
Aluatul:
Am dizolvat mai intai drojdia in laptele caldut. Intr-un bol incapator, am mixat zaharul cu ouale, dupa care am adaugat untul moale, taiat in bucatele, sarea si faina si am amestecat foarte bine pana s-au omogenizat toate ingredientele.
Am adaugat apoi laptele caldut si am obtinut un aluat cu o consistenta usor moale, pe care l-am framantat pentru aproximativ 10 minute pana cand a devenit elastic si nelipicios ( daca aluatul ti se pare prea moale, mai adauga putina faina, astfel incat sa il poti framanta cu usurinta ). L-am acoperit cu folie de plastic si l-am lasat sa creasca, intr-un loc calduros, pentru cca 2 ore. Umplutura se face foarte usor: am amestecat mai intai zaharul cu scortisoara, am adaugat ulterior untul moale si am mixat foarte bine. Asta a fost! 🙂 .
Dupa ce aluatul si-a dublat voulmul, am intins o foaie dreptunghiulara, cu o lungime de cca 40cm si o latime de aproximativ 25-30cm. Am intins pe toata suprafata foii umplutura de unt si scortisoara si am rulat cu grija, pe lungime. Am sectionat 12 rulouri cu o grosime de cca 4cm, le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt, le-am acoperit cu un prosop si le-am mai lasat sa creasca pentru 30 de minute. Dupa o jumatate de ora, am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180g C si am copt cinnabon-urile pentru 30 de minute.
Timpul poate varia foarte mult, in functie de fiecare cuptor in parte; iti recomand sa setezi intai un timp de 20 de minute, dupa care urmaresti cu atentie: cand se rumenesc usor la suprafata si pe marginile superioare, sunt gata! 🙂
Pentru a obtine o glazura fina, am mixat foarte bine untul moale cu zaharul pudra si apoi am incorporat crema de branza. Simplu si foarte rapid! Dupa ce am scos tava din cuptor, am pus cate o lingurita si jumatate de glazura deasupra fiecarui cinnabon si m-am relaxat, urmarind cu multa pofta, cum se scurgeau rauri de glazura alba peste rulorile fierbinti 🙂 . In casa domina o aroma atat de placuta de scortisoara, care in ofensiva ei nemiloasa m-a invins irevocabil!!
Ce a urmat este foarte previzibil, nu? Am pus in mare viteza 2 bucati pe o farfurie, mi-am strigat barbatul 🙂 si le-am savurat cu mare pofta!
Pufos, delicios si atat de parfumat!
Succes si pofta dulce de cinnabon! 🙂
Adriana
Nu am putut intinde umplutura si am dublat cantitatea si tot cu greu. Care e secretul?
iulia
Buna, Adriana! Probabil untul nu a fost suficient de moale, data viitoare lasa-l mai mult la temperatura canerei pana devine foarte moale, pentru a fi usor de intins.
Dana
O ador!! Fac aceasta reteta de foarte multi ani si inca uimesc pe toti cu ea!!
Iulia, esti nemaipomenita si retetele tale sunt wow ❤️❤️
iulia
Multumesc mult, Dana! ❤️🤗