Suntem in luna decembrie. Spiritul sarbatorilor s-a cuibarit deja in sufletele noastre, mici si mari deopotriva.
Pana la aceasta data, meniul este deja complet, listele de cumparaturi finalizate, casa impodobita, pomul dichisit, hainutele toate curate iar entuziasmul nostru se apropie de pragul maxim 🙂 , nu-i asa? La noi in familie cam asa se intampla in fiecare an, fara exceptie 🙂 . Ne strangem toti acasa, care de pe unde, cu sufletele pline de emotie si asteptam sa intampinam impreuna cea mai frumoasa sarbatoare crestina, Craciunul.
Anul acesta, i-am propus mamei, ca intr-una din zile, alaturi de bucatele traditionale, sa incercam si o reteta noua, de pe alte meleaguri. M-am oprit la fondue, nu numai pentru finetea preparatului, cat pentru ritualul de servire 🙂 . Sunt convinsa ca, chiar daca poate nu ai incercat pana acum aceasta reteta, numele iti este cunoscut.
Fondue-ul este de fapt branza topita sau un mix de branzeturi, topite si servite intr-un vas asezat pe o sursa portabila de caldura, astfel incat preparatul sa isi mentina o temperatura constanta si implicit textura caracteristica. Cum se consuma? Asezi pe un platou diverse alimente care iti sunt pe plac si se preteaza a fi servite in aceasta combinatie, ca de exemplu, fructe, legume crude sau gatite, biscuiti sarati, alte tipuri de branzeturi, paine proaspata sau prajita, le inmoi cu pofta in vasul cu branza calda si topita si savurezi.
Foarte simplu si intim, fapt care m-a si atras la aceasta reteta. Eu am preparat niste „muscaturi” de paine, daca le pot numi asa, pentru a savura deliciosul preparat. Am facut un aluat dospit si l-am sectionat in bucati mici, pe care le-am copt si ulterior, uns cu unt topit aromatizat. O nebunie de painici care s-au potrivit de minune cu branza noastra.
Testeza si tu, nu numai ca este foarte delicios dar este si super fun! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru bucatile de paine:
- faina = 430g
- unt = 40g ( topit )
- apa = 235g ( calda )
- drojdie uscata = 1 1/2 lingurita
- zahar = 1 lingura
- sare neiodata = 2 lingurite ( rase )
- usturoi granulat = 1 1/2 lingurita
- oregano = 1/2 lingurita
- cimbru = 1/2 lingurita
- unt = 40g ( topit )
- Fel de baza:
- Branza Fondue Delaco = 2 buc
- Extra:
- mere, pere, struguri, morcovi
Cum am procedat:
Intr-un mixer cu bol, dotat cu carlig pentru framantare, am amestecat intai apa calduta, zaharul, untul topit ( 40g ), sarea si drojdia, dupa care, am micsorat viteza si am adaugat treptat faina. Odata ce am terminat de pus faina, am marit viteza si am framantat aluatul pentru cel putin 10 minute, pana cand a devenit elastic si s-a desprins de pe peretii vasului. Am pus bucata de aluat intr-un vas uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am lasat de o parte, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, timp de 1h si jumatate, pana cand si-a triplat volumul.
Am presarat putina faina pe blatul de lucru, am asezat aluatul si l-am sectionat in 10 bucati. fiecare bucata am rulat-o putin in mana, dupa care am taiat bucati mici de aluat si le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt. Le-am acoperit cu un prosop curat si le-am lasat timp de 1 ora la loc calduros.
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C si am copt timp de 15-17 minute, pana cand s-au rumenit frumos. Imediat ce le-am scos din cuptor le-am uns cu un mix facut din unt topit ( 40g ), usturoi granulat, cimbru si oregano.
Mi-au rezultat 50 de bucati ( numarul poate diferi in functie de marimea bucatilor de aluat ).
Mod de servire:
De data asta nu am preparat eu mixul de branzeturi, am fost mai lenesa si am testat fondue-ul de la Delaco, pe care l-am pregatit conform instructiunilor de pe ambalaj. Foarte simplu! Cat timp branza a stat in cuptor, am aranjat pe un platou bucati de mar, pere, niste struguri, cativa morcovi cruzi si bucatile de paine coapta cu unt aromatizat.
Daca de obicei la o cina cu fondue se serveste vin alb, noi am ocolit putin protocolul si am deschis niste bere 😀 .
Gustos, usor si super distractiv! De abia astept sa repetam momentul alaturi de ai nostri 🙂 . Asta a fost doar repetitia 😛
Pupici!
- Pentru bucatile de paine:
- faina = 430g
- unt = 40g ( topit )
- apa = 235g ( calda )
- drojdie uscata = 1½ lingurita
- zahar = 1 lingura
- sare neiodata = 2 lingurite ( rase )
- usturoi granulat = 1½ lingurita
- oregano = ½ lingurita
- cimbru = ½ lingurita
- unt = 40g ( topit )
- Fel de baza:
- Branza Fondue Delaco = 2 buc
- Extra:
- mere, pere, struguri, morcovi
- Intr-un mixer cu bol, dotat cu carlig de framantare, am amestecat intai apa calduta, zaharul, untul topit ( 40g ), sarea si drojdia, dupa care, am micsorat viteza si am adaugat treptat faina. Odata ce am terminat de pus faina, am marit viteza si am framantat aluatul pentru cel putin 10 minute, pana cand a devenit elastic si s-a desprins de pe peretii vasului.
- Am pus bucata de aluat intr-un vas uns cu putin ulei, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am lasat de o parte, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, timp de 1h si jumatate, pana cand si-a triplat volumul.
- Am presarat putina faina pe blatul de lucru, am asezat aluatul si l-am sectionat in 10 bucati. fiecare bucata am rulat-o putin in mana, dupa care am taiat bucati mici de aluat si le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt. Le-am acoperit cu un prosop curat si le-am lasat timp de 1 ora la loc calduros.
- Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C si am copt timp de 15-17 minute, pana cand s-au rumenit frumos. Imediat ce le-am scos din cuptor le-am uns cu un mix facut din unt topit ( 40g ), usturoi granulat, cimbru si oregano.
- Mi-au rezultat 50 de bucati ( numarul poate diferi in functie de marimea bucatilor de aluat ).
- Mod de servire:
- De data asta nu am preparat eu mixul de branzeturi, am fost mai lenesa si am testat fondue-ul de la Delaco, pe care l-am pregatit conform instructiunilor de pe ambalaj. Foarte simplu!
- Cat timp branza a stat in cuptor, am aranjat pe un platou bucati de mar, pere, niste struguri, cativa morcovi cruzi si bucatile de paine coapta cu unt aromatizat.
- Daca de obicei la o cina cu fondue se serveste vin alb, noi am ocolit putin protocolul si am deschis niste bere 😀 .
Â
Lasă un răspuns