Usor de procurat si disponibil tot timpul anului, Maria sa, cartoful este nelipsit din camara noastra 🙂 .
Fierti sau copti, intregi sau zdrobiti, cu unt sau fara, amestecati cu branzeturi sau ierburi aromate, gatiti pe plita sau varati in vatra cuptorului, alaturi de o bucata de carne sau stingheri printre cateva frunze de salata,  cartofii ne aduc de fiecare data zambetul in farfurie 😛 .
Atunci cand vine vorba de cartofi, varsta nu prea isi „spune cuvantul” 😀 , pentru ca toti sunt la fel de deliciosi: noi sau vechi, barabulele isi cuceresc mereu „publicul”, fara exceptii.
Deoarece ne aflam intr-o frumoasa zi de mai si prin urmare, in plin sezon al cartofilor noi, hai sa pregatim impreuna o reteta, mult indragita de noi, simpla, savuroasa si foarte usor de facut 🙂 – cartofi noi rumeniti in cuptor, in compania delicioasa a catorva catei de usturoi si aromati, fara zgarcenie 😛 cu o mana buna de rozmarin proaspat.
Buni, buni, buni! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- cartofi noi = 700g
- usturoi = 1 capatana
- rozmarin proaspat = 2 ramurele
- ulei de masline = 4 linguri
- unt = 30g
- zeama de lamaie = 1/2 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am spalat cartofii sub jet de apa, fara sa ii curat, dupa care i-am pus la fiert, pentru 15 minute, pana cand s-au patruns bine. Daca nu ai incercat pana acum cartofi noi gatiti in coaja, te sfatuiesc sa o faci 🙂 , sunt mult mai gustosi, o sa vezi, doar ca trebuie sa ii speli cu atentie, sa indepartezi eventualele urme de pamant –  nu prea e placut la gust 😀 .
Dupa ce s-au fiert, i-am luat de pe foc si i-am pus la scurs intr-o strecuratoare, timp de 10 minute, dupa care i-am tamponat foarte bine cu prospop de hartie. Este foarte important sa fie foarte bine scursi de apa, aproape uscati, astfel vom obtine o textura usor crocanta la exterior si moale la interior, un adevarat  deliciu 🙂 . Odata scursi foarte bine de apa, i-am pus intr-un bol incapator, am presarat sare si piper, dupa placul meu, uleiul de masline si am inceput sa misc vasul, circular, astfel incat sa amestec totul si fiecare cartof sa fie imbracat in ulei si condimente.
In timp ce s-au fiert cartofii, am desfacut capatana de usturoi, fara sa il curat. Cu ajutorul unui cutit cu lama lata, am zdrobit usor, fiecare catel, aplicand o usoara presiune, astfel incat sa ii ”dezvelim” mijlocul dar sa isi pastreze forma.
Am spalat ramurelele de rozmarin, Â le-am sters cu prosop de hartie, am separat frunzele de tulpinite, dupa care le-am amestecat cu cativa stropi de ulei de masline si zeama de lamaie.
Am asezat cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unul langa altul, nu suprapusi, am mai aruncat putina sare si piper pe ici pe colo, am pus 80% din cateii de usturoi, in coaja,  printre cartofi si am bagat in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 40 de minute. Dupa 20 de minute, am adaugat restul de usturoi, frunzulitele de rozmarin, am asezat deasupra bucati de unt si am continuat sa gatesc pentru inca 20 de minute, pana cand cartofii nostri au devenit rumeni si aurii si atat de deliciosi, de ne-am lins degetele 😛 .
Cartofii noi gatiti astfel, sunt companioni minunati pentru o friptura suculenta sau un file de peste, dar pot fi la fel de deliciosi simpli, serviti alaturi de o salata crocanta si un pahar de vn alb 🙂 .
Succes la bucatarit si pofta savuroasa!
Lasă un răspuns