Carrot cake cheesecake aduce impreuna 2 deserturi delicioase, mult indragite de noi si sunt convinsa ca si de tine: tort de morcovi si binecunoscuta cheesecake 🙂 Se ia blatul de la primul si umplutura de la al doilea si se obtine cel mai bun desert cu branza, pe care l-ai savurat pana acum!
Combinatia dintre blatul umed, cu tendinta usor carameloasa, cu morcovi si merisoare si crema de branza densa si atat de fina de zici ca-i mousse, este pur si simplu perfecta. Nu am gasit alt termen sa o definesc. Pentru noi a fost un desert perfect!
Timpii de pregatire sunt mici, pasii, simpli iar buna dispozitia din belsug!
Asa ca, daca sunteti fani branza si vrei sa pregatesti ceva dulce deosebit pentru weekend-ul asta, dar care sa nu te solicite prea mult, incearca reteta asta de cheesecake 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru umplutura:
- crema de branza cu smantana Delaco Grace = 450g ( la temperatura camerei )
- zahar brut din trestie = 120g
- smantana = 300g ( cu continut de peste 25% grasime, la temperatura camerei )
- iaurt grecesc = 180g ( la temperatura camerei )
- oua = 3 buc ( mari, la temperatura camerei )
- zeama de la 1/2 de lamaie
- amidon de porumb = 3 linguri ( pline )
- Pentru blat:
- faina = 160g
- bicarbonat de sodiu = 1/2 lingurita
- praf de copt bio = 1/2 lingurita
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- scortisoara = 1 lingurita ( rasa )
- unt topit = 80g
- ulei de floarea soarelui = 40g
- magiun de dovleac Topoloveni = 80g ( 3 lingurite pline, la temperatura camerei )
- zahar brut melasa = 110g
- zahar brut muscovado = 100g
- oua = 2 ( mari, la temperatura camerei )
- morcovi = 150g ( ras )
- merisoare deshidratate = 70g ( optional )
- Pentru glazura: ( optional )
- crema de branza = 150g ( rece )
- miere de albine de salcam = 3 lingurite
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- fructe pentru decor: cirese, afine, coacaze rosii ( optional )
- Extra: forma de tort cu fund detasabil de 22cm
Cum am procedat:
Blatul: Intr-un bol am amestecat faina, praful de copt bio, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara. Intr-un alt vas, mai incapator, am mixat foarte bine untul topit, uleiul si zaharul. Am adaugat apoi magiunul si ouale si am mixat incet, la viteza mica. Am incorporat treptat amestecul de faina in mixul de unt, dupa care am adaugat morcovul ras si merisoarele. Am lovit vasul de blat de cateva ori, pentru ca sa elimin eventualele bule de aer ai am lasat de o parte.
Crema: Am amestecat intai zaharul cu amidonul, am adaugat crema de branza si am mixat la viteza mica pana ce am obtinut o crema fina. Eu am folosit crema de branza cu smantana Grace de la Delaco. Este important sa scurgi lichidul inainte de a o folosi, lucru valabil pentru toate tipurile de crema de branza. Am amestecat apoi, ouale, unul cate unul, smantana, iaurtul si zeama de lamaie. Din nou, am scurs lichidul in exces din iaurt si smantana, inainte de a le folosi. Am amestecat toate ingredientele si am lasat de o parte.
Am uns cu unt forma de copt, atat fundul cat si peretii. Am tapetat peretii cu hartie de copt, astfel incat sa imi fie mai usor sa scot prajitura din forma la final. Am captusit apoi exteriorul formei cu 2 bucati de folie de aluminiu ( peretii si fundul ), foarte bine, astfel incat sa nu existe gauri sau rupturi in nicio parte. Am pus 1/2 din compozitia pentru blat, am intins uniform. Deasupra am pus 8 linguri de umplutura de branza, repartizate pe toata suprafata, doar am pus continutul cu lingura, fara sa amestec sau sa nivelez. Am pus apoi restul de compozitie pentru blat, tot cu lingura si am incercat sa o nivelez usor, astfel incat sa nu o amestec cu crema de branza. Am finalizat cu restul de umplutura de branza, pusa tot cu lingura, treptat. Am lovit usor forma de blatul de bucatarie, pentru a elimina bulele de aer.
Pentru mai multa siguranta, am ales sa o coc la bain marie, astfel am obtinut o crema super fina si cremoasa si am evitat ca blatul sa se treaca din copt. Iata de ce trebuie neaparat sa imbracam exteriorul foarte bine in folie de aluminiu, sa nu avem suprize la final 🙂 Am asezat forma intr-o tava incapatoare si am bagat in cuptor preincalzit la 180g C, pe treapta din mijloc. Am pus aproximativ 1l de apa clocotita in tava, am inchis cuptorul si am copt timp de 45 de minute. Nivelul apei nu a depasit 1/5 din inaltimea formei de copt, poate mai putin. Am micsorat apoi temperetura la 150g C si am continuat sa gatesc pentru inca 20 de minute. Prajitura este gata atunci cand este inchegata iar mijlocul este inca putin moale, nu inchegat complet, (tremura ca o piftie, atunci cand misti forma). In acest moment, am oprit cuptorul si am lasat prajitura inauntru pentru inca 1h si jumatate, fara sa deschid usa. Apoi, am scos-o din cuptor, am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei, dupa care am bagat-o la frigider peste noapte, pentru ca sa se inchege complet.
A doua zi, am indepartat forma de copt ( doar partea superioara, am lasat prajitura pe fundul formei in care s-a copt) am inlaturat hartia si am glazurat cu un mix facut din crema de branza, miere si zeama de lamaie. Am asezat multe fructe deasupra si am servit! Nu mai aveam rabdareee! 😀 Poti sa renunti la glazura si fructe , daca vrei, este minunata si fara dar parca e si mai buna cu ele 😛 Tu decizi!
Pupici!
- Pentru umplutura:
- crema de branza cu smantana Delaco Grace = 450g ( la temperatura camerei )
- zahar brut din trestie = 120g
- smantana = 300g ( cu continut de peste 25% grasime, la temperatura camerei )
- iaurt grecesc = 180g ( la temperatura camerei )
- oua = 3 buc ( mari, la temperatura camerei )
- zeama de la ½ de lamaie
- amidon de porumb = 3 linguri ( pline )
- Pentru blat:
- faina = 160g
- bicarbonat de sodiu = ½ lingurita
- praf de copt bio = ½ lingurita
- sare neiodata = ¼ lingurita
- scortisoara = 1 lingurita ( rasa )
- unt topit = 80g
- ulei de floarea soarelui = 40g
- magiun de dovleac Topoloveni = 80g ( 3 lingurite pline, la temperatura camerei )
- zahar brut melasa = 110g
- zahar brut muscovado = 100g
- oua = 2 ( mari, la temperatura camerei )
- morcovi = 150g ( ras )
- merisoare deshidratate = 70g ( optional )
- Pentru glazura: ( optional )
- crema de branza = 150g ( rece )
- miere de albine de salcam = 3 lingurite
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- fructe pentru decor: cirese, afine, coacaze rosii ( optional )
- Extra: forma de tort cu fund detasabil de 22cm
- Blatul: Intr-un bol am amestecat faina, praful de copt bio, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara.
- Intr-un alt vas, mai incapator, am mixat foarte bine untul topit, uleiul si zaharul. Am adaugat apoi magiunul si ouale si am mixat incet, la viteza mica.
- Am incorporat treptat amestecul de faina in mixul de unt, dupa care am adaugat morcovul ras si merisoarele. Am lovit vasul de blat de cateva ori, pentru ca sa elimin eventualele bule de aer ai am lasat de o parte.
- Crema: Am amestecat intai zaharul cu amidonul, am adaugat crema de branza si am mixat la viteza mica pana ce am obtinut o crema fina. Eu am folosit crema de branza cu smantana Grace de la Delaco. Este important sa scurgi lichidul inainte de a o folosi, lucru valabil pentru toate tipurile de crema de branza.
- Am amestecat apoi, ouale, unul cate unul, smantana, iaurtul si zeama de lamaie. Din nou, am scurs lichidul in exces din iaurt si smantana, inainte de a le folosi. Am amestecat toate ingredientele si am lasat de o parte.
- Am uns cu unt forma de copt, atat fundul cat si peretii. Am tapetat peretii cu hartie de copt, astfel incat sa imi fie mai uor sa scot prajitura din forma la final.
- Am captusit apoi exteriorul formei cu 2 bucati de folie de aluminiu ( peretii si fundul ), foarte bine, astfel incat sa nu existe gauri sau rupturi in nicio parte.
- Am pus ½ din compozitia pentru blat, am intins uniform. Deasupra am pus 8 linguri de umplutura de branza, repartizate pe toata suprafata, doar am pus continutl cu lingura, fara sa amestec sau sa nivelez. Am pus apoi restul de compozitie pentru blat, tot cu lingura si am incercat sa o nivelez usor, astfel incat sa nu o amestec cu crema de branza. Am finalizat cu restul de umplutura de branza, pusa tot cu lingura, treptat. Am lovit usor forma de blatul de bucatarie, pentru a elimina bulele de aer.
- Pentru mai multa siguranta, am ales sa o coc la bain marie, astfel am evitat ca blatul sa se treaca din copt si umplutura sa iasa super fina si cremoasa. Iata de ce trebuie neaparat sa imbracam exteriorul foarte bine in folie de aluminiu, sa nu avem suprize la final 🙂 Am asezat forma intr-o tava incapatoare si am bagat in cuptor preincalzit la 180g C. Am pus aproximativ 1l de apa clocotita in tava, am inchis cuptorul si am copt timp de 45 de minute. Nivelul apei nu a depasit ⅕ din inaltimea formei de copt, poate mai putin. Am micsorat apoi temperetura la 150g C si am continuat sa gatesc pentru inca 20 de minute.
- Prajitura este gata atunci cand este inchegata iar mijlocul este inca putin moale, nu inchegat complet, (tremura ca o piftie, atunci cand misti forma). In acest moment, am oprit cuptorul si am lasat prajitua inauntru pentru inca 1h si jumatate, fara sa deschid usa. Apoi, am scos-o din cuptor, am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei, dupa care am bagat-o la frigider peste noapte, pentru ca sa se inchege complet.
- A doua zi, am scos cheesecakeul din forma, am inlaturat hartia de copt si am galzurat cu un mix facut din crema de branza, miere si zeama de lamaie. Am asezat multe fructe deasupra si am servit! Nu mai aveam rabdareee! 😀 Poti sa renunti la glazura si fructe , daca vrei, este minunata si fara dar parca e si mai buna cu ele 😛 Tu decizi!
Â
Â
Laura
Arata fabulos! Pe mine m-ai cucerit iremediabil! te felicit din inima, arata minunat!
iulia
Multumesc mult, Laura! Te pup! :*