Noi nu mancam dimineata in timpul saptamanii; un pahar cu apa sau suc proaspat sau cine stie de cate ori un fruct, si cand se intampla asta, este ori un mar ori banana, pentru ca asta avem mai mereu in casa. Nu este in regula, stiu, insa oricat am incercat sa ne facem un obicei din a manca la prima ora, nu am reusit. Pur si simplu am preferat sa mai lenevim 10 minute in pat decat sa ne ridicam si sa ne pregatim micul dejun 😀 . Da, nu suntem un exemplu de urmat! Am putea fi incadrati in reclamele alea pentru interes public la categoria ” Asa Nu! ” 😀 .
Micul dejun este masa cea mai importanta a zilei!! Stiu ca si tu stii asta, cu totii cunoastem ca este un fapt dovedit 🙂 – organismul are nevoie de energie inca de la prima ora, pentru a putea ”porni la drum” si a functiona eficient intreaga zi iar o masa sanatoasa, servita dimineata este cheia care porneste intreg sistemul 🙂 . Deci, daca poti, nu sari peste masa de dimineata 🙂 ; vom incerca si noi sa ne amelioram statusul matinal si sa introducem ceva mai multe ingrediente in meniu 🙂 .
Daca in timpul saptamanii ne facem ca uitam de micul dejun, in weekend-ul este parca alta poveste. Nu stiu cum, dar ne trezim cu o pofta de mancare incredibila si parca nici lenea de a gati dimineata nu mai este atat de mare 😛 . De cele mai multe ori pregatim oua: ochiuri, romanesti sau omleta; mmmmmmmm, ador ouale sambata dimineata, sa rup o bucata de paine proaspata, cu coaja crocanta si sa inmoi in galbenusul ala galben intens de ou de curte, deliiiiciosss, am inceput deja sa salivez 😛 . In perioada Postului insa, ouale lipsesc din menu, asa ca incerc sa  caut sa pregatesc alte feluri de mancare placute gustului si ochiului deopotriva 🙂 . Saptamana trecuta am gatit pentru prima data budinca din fulgi de ovaz. A iesit o bunatate! Se face si foarte simplu, amesteci totul intr-o tigaie, lasi putin pe foc si gata – in maxim 20 de minute am avut un mic dejun super hranitor si delicios.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Â
Ce am folosit ( pentru 2 portii ):
- fulgi de ovaz = 90g
- banane = 2 buc ( foarte coapte )
- ulei de cocos = 2 lingurite
- unt de arahide = 1 lingura
- seminte de chia = 2 lingurite
- lapte de migdale = 480g ( neindulcit )
- scortisoara macinata = 1 1/2 lingurita
- nucsoara macinata = 1/2 lingurita
- un praf de sare neiodata
- vanilie
- nectar de agave = 1 lingura ( sau miere de albine, daca nu doresti un preparat vegan )
Extra:
- nuci, alune de padure, migdale
- catina congelata
- coacaze congelate
- merisoare
- banana
Cum am procedat:
Am tocat bananele in felii de aproximativ 1 cm, le-am pus in tigaia incinsa impreuna cu uleiul de cocos si le-am gatit cca 3 minute, amestecand constant, dupa care am adaugat nectarul de agave si am mai lasat 2 minute.
A urmat untul de arahide, am amestecat putin, apoi laptele de migdale, semintele de chia, fulgii de ovaz, mirodeniile si un praf de sare neiodata. Am amestecat foarte bine toate ingredientele si am lasat pe foc mediu pana cand compozitia a inceput sa fiarba, dupa care am redus putin focul si am continuat sa gatesc pentru inca 15 minute, amestecand frecvent, pana cand budinca a inceput sa se ingroasa. Va iesi ca un terci, dupa ce se mai raceste, se va inchega. Dupa 15 minute, am oprit focul, am adaugat vanilia si am asezat in 2 castroane dichisite 🙂 . Am garnisit cu nuci, bucati de banana, merisoare, cateva bobite de catina si coacaze si am servit cu mare placere.
Daca nu iti place catina sau coacazele, poti sa folosesti alte fructe, picaturi de ciocolata sau sa servesti pur si simplu alaturi de cateva bucati de banana peste care sa torni putin sirop de agave sau miere.
Delicios si super hranitor, exact ce avem nevoie dimineata! 🙂
Pofta savuroasa!
Lasă un răspuns