Tu ai cunostinte care se confrunta cu probleme legate de alergii sau intolerante alimentare?
Eu am observat ca in utimii ani, au inceput sa apara din ce in ce mai multe cazuri de persoane cu intoleranta la anumite alimente sau produse, in special copii. Conform unor studii de specialitate exista peste 1 miliard de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune la nivel mondial, iar in Romania 8 din 10 persoane se confrunta cu probleme din aceasta cauza.
Astazi as vrea sa vorbim putin despre aceasta afectiune, despre ce este si cum se manifesta intoleranta alimentara si cea la lactoza, in mod special. Asa ca, ingaduie-mi te rog cateva secunde si hai sa citim impreuna informatiile de mai jos, pe care le-am adunat din mai multe surse de specialitate. Pot fi foarte utile atat pentru tine cat si pentru familia ta 🙂 .
Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este o reactie de respingere a organismului nostru la anumite alimente sau componente de baza ale acestora, pe care nu le poate digera sau asimila intr-un mod corespunzator.
Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca, daca nu esti informat corect, poti fii chiar tu sau eu unul din aceste cazuri. De ce spun asta?
Pentru ca spre deosebire de alergiile alimentare care au simptome vizibile imediat, la nivel cutanat sau aparatul respirator, usor detectabile, intoleranta alimentara insa este mai greu de depistat, intrucat simptomele ei sunt foarte diverse, mai mult sau mai putin suparatoare si pot aparea chiar si la o perioada de 3 zile de la consumul alimentului care iti creaza probleme. Primele simptome apar de cele mai multe ori la nivel digestiv si se manifesta apoi in intreg organismul.
Cele mai intalnite tipuri de intoleranta alimentara sunt intoleranta la gluten si cea la lactoza.
Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul nostru se afla in imposibilitatea de a produce in cantitati necesare o enizma numita lactaza, care ajuta la metabolizarea si asimilarea zaharului din lapte, si anume lactoza.
Simptome: Atunci cand lactoza nu este digerata, apar dureri abdominale, diaree lichida acuta, flatulenta sau balonare.
Ce facem in acest caz? Tratamentul pentru aceasta afectiune presupune modificarea alimentatiei, si anume reducerea alimentelor care au un continut bogat in lactoza ( lapte si produse derivate ). Mare atentie insa, pentru ca lactoza poate fi prezenta si in multe alte produse procesate, existente pe piata, precum: cereale procesate, paine, produse de patiserie, unt, carne preparata, sosuri etc.
Primul pas spre o viata normala si sanatoasa este diagnosticarea! Daca te confrunti cu oricare din aceste probleme legate de digestie, balonare, varsaturi, tranzit intestinal, diaree sau migrene, imposbilitatea de a slabi sau a te ingrasa, raceli frecvente, mergi la medic! Aceste manifestari neplacute pot fi de fapt simptome ale intolerantei alimentare.
Daca ai ajuns pana aici, te felicit si iti multumesc pentru atentia ta! 🙂
Dupa cum probabil ti-ai dat seama, in reteta de astazi mi-am propus sa pregatesc un desert, care sa faca fericiti toti fanii branza cu intoleranta la lactoza sau fara 🙂 . Ingredientul vedeta este Branza Pufoasa Fara Lactoza. Eu am ales-o pe cea de la Delaco, in principal pentru textura fina si aerata, era exact ce aveam nevoie pentru reteta mea 🙂 .
Dar ce o face pe aceasta branza mai sanatoasa decat restul si sigura pentru cei cu intoleranta?
Sa citim eticheta! Ingrediente: branza de vaci, sare, culturi lactice si lactaza – exact componentul deficitar din organismul nostru, a carui insuficienta cauzeaza aparitia intolerantei la lactoza. Problema rezolvata! 🙂
Iata deci, o alternativa sanatoasa si sigura pentru toti cei care se confrunta cu aceasta afectiune – branza fara lactoza. Tu ai incercat-o? Cum ti se pare?
Am testat si branza normala si pe cea fara lactoza si pot sa iti spun ca nu am sesizat nicio diferenta la gust sau textura. Ambele sunt la fel de pufoase si gustoase!
Pentru ca este deja vara si au inceput sa se coaca ciresele, m-am gandit sa pregatesc unul din deserturile noastre preferate pentru acest anotimp si anume Pavlova, de fapt mini Pavlove – unele speciale, fara lactoza si fara gluten, cu ciocolata neagra, cirese proaspete si crema pufoasa de branza.
Este un desert deosebit de racoritor si delicios, pe care noi il indragim foarte tare si pe care de abia astept sa il impartasesc cu tine 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru bezea:
- albusuri = 3 buc ( la temperatura camerei )
- zahar pudra = 165g
- amidon de porumb = 1 lingurita
- otet = 1/2 lingura
- vanilie = 1/2 lingurita
- cacao = 1 lingurita ( optional )
- Cremele:
- Branza Pufoasa Fara Lactoza Delaco = 350g
- miere de albine de salcam = 3 linguri ( sau dupa preferinta )
- zeama de lamaie = 3 lingurite
- ciocolata neagra = 70g ( vegana, de post )
- Topping de cirese:
- cirese = 350g
- zahar brut = 4 linguri
- vin rosu = 4 linguri
- Aperol = 2 linguri ( optional )
- Extra: ( pentru decor )
- ciocolata neagra = 50g
- cirese = 50g
Cum am procedat:
Bezeaua:
Am mixat intai albusurile foarte bine, la viteza mare pana cand am obtinut o spuma tare, care sa nu cada de pe tel. Am inceput sa adaug apoi zaharul treptat, cate o lingura, mixand bine dupa fiecare adaugire. La final am obtinut o spuma tare, aerata si lucioasa. Am micsorat viteza la mic spre mediu si am incorporat amidonul, otetul si vanilia. Am mai mixat putin, pentru cateva secunde, suficient pentru ca toate ingredientele sa se omogenizeze.
Pentru ca sa obtii o bezea perfecta, care sa nu se lase sau sa crape in cuptor, trebuie sa mixezi foarte bine albusurile cu zaharul, dar nu prea mult pentru ca si asta dauneaza. Fa un test dupa fiecare adaugire si mixare: ia putina spuma de albusuri intre degete, daca nu se mai simte zaharul, inseamna ca ai mixat foarte bine si poti continua cu urmatorul pas.
Pe o tava tapetata cu hartie de copt am format 6 cuiburi din bezea, lasand un spatiu gol in centrul fiecaruia, in care voi aseza crema ulterior, in momentul servirii. Printre ele am mai facut si cateva bezele micute, pe care le-am folosit la decor, nu chiar pe toate pentru ca m-a „salvat” Catalin foarte rapid de cateva 😀 . Pentru a forma mai usor bezele, am pus spuma de albusuri intr-un sac a poche, un instrument foarte util! Iti recomand! Am pudrat cateva bezele cu putina cacao, dupa care am suflat deasupra lor pentru a obtine o culoare usor blurata.
Am copt bezelele in cuptorul preincalzit la 110g C, pe nivelul din mijloc, pentru 1h si 30m, dupa care am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca complet, fara sa deschid usa cuptorului. Preferabil peste noapte.
Cremele:
Am pus branza fara lactoza in 2 vase separate, in cantitati egale. Fiecare parte am amestecat-o cu cate 1 lingura si jumatate de miere si cate 1 lingurita si jumatate de zeama de lamaie. Am lasat de o parte.
Am rupt ciocolata in bucati mici, am topit-o pe bain marie, dupa care am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Dupa ce s-a racit ciocolata, am incorporat-o intr-una din cele 2 creme de branza, amestecand energic. Am obtinut astfel 2 creme: una alba si una neagra.
Topping de cirese:
Intr-un vas cu fund dublu am pus ciresele ( fara samburi ), zaharul, vinul si 2 linguri de Aperol. Am gatit pe foc mediu, amestecand constant, timp de 6-7 minute, pana cand lichidul s-a legat si s-a ingrosat putin, dupa care am stins focul si am lasat sa se raceasca complet.
Asamblare desert:
Inainte de servire am asamblat micutele Pavlove. Eu am ales sa fac Pavlove cu etaj, asa ca am suprapus cate 2 cuiburi de bezea. In primul cuib am pus putin topping de cirese, (sos si fructe, 2-3 in functie de marimea cireselor), apoi cate 1 lingura din fiecare crema, am acoperit cu cel de-al doilea cuib de bezea, in care am pus cate 1 lingura din cele 2 creme. Am finalizat cu topping de cirese, ciocolata neagra rasa, cateva bezele micute sfaramate si cirese proaspete.
Odata asamblate mini Pavlovele isi vor pastra forma si consistenta maxim 2 ore, la temperatura camerei. Cel mai indicat este sa fie asamblate inainte de momentul servirii.
In functie de modul de asamblare vor rezulta 3 ( cu etaj ) sau 6 ( individuale ) portii.
Pupici!
- Pentru bezea:
- albusuri = 3 buc ( la temperatura camerei )
- zahar pudra = 165g
- amidon de porumb = 1 lingurita
- otet = ½ lingura
- vanilie = ½ lingurita
- cacao = 1 lingurita ( optional )
- Crema:
- Branza Pufoasa Fara Lactoza Delaco = 350g
- miere de albine de salcam = 3 linguri
- zeama de lamaie = 3 lingurite
- ciocolata neagra = 70g ( vegana, de post )
- Topping de cirese:
- cirese = 350g
- zahar brut = 4 linguri
- vin rosu = 4 linguri
- Aperol = 2 linguri ( optional )
- Extra: ( pentru decor )
- ciocolata neagra = 50g
- cirese = 50g
- Bezeaua: Am mixat intai albusurile foarte bine, la viteza mare pana cand am obtinut o spuma tare, care sa nu cada de pe tel.
- Am inceput sa adaug apoi zaharul treptat, cate o lingura, mixand bine dupa fiecare adaugire. La final am obtinut o spuma tare, aerata si lucioasa.
- Am micsorat viteza la mic spre mediu si am incorporat amidonul, otetul si vanilia. Am mai mixat putin, pentru cateva secunde, suficient pentru ca toate ingredientele sa se omogenizeze.
- Pentru ca sa obtii o bezea perfecta, care sa nu se lase sau sa crape in cuptor, trebuie sa mixezi foarte bine albusurile cu zaharul, dar nu prea mult pentru ca si asta dauneaza. Fa un test dupa fiecare adaugire si mixare: ia putina spuma de albusuri intre degete, daca nu se mai simte zaharul, inseamna ca ai mixat foarte bine si poti continua cu urmatorul pas.
- Pe o tava tapetata cu hartie de copt am format 6 cuiburi din bezea, lasand un spatiu gol in centrul fiecaruia, in care voi aseza crema ulterior, in momentul servirii. Printre ele am mai facut si cateva bezele micute, pe care le-am folosit la decor, nu chiar pe toate pentru ca m-a "salvat" Catalin foarte rapid de cateva 😀 . Pentru a forma mai usor bezele, am pus spuma de albusuri intr-un sac a poche, un instrument foarte util! Iti recomand!
- Am pudrat cateva bezele cu putina cacao, dupa care am suflat deasupra lor pentru a obtine o culoare usor blurata.
- Am copt bezelele in cuptorul preincalzit la 110g C, pe nivelul din mijloc, pentru 1h si 30m, dupa care am oprit focul si le-am lasat sa se raceasca complet, fara sa deschid usa cuptorului. Preferabil peste noapte.
- Cremele: Am pus branza fara lactoza in 2 vase separate, in cantitati egale. Fiecare parte am amestecat-o cu cate 1 lingura si jumatate de miere si cate 1 lingurita si jumatate zeama de lamaie. Am lasat de o parte.
- Am rupt ciocolata in bucati mici, am topit-o pe bain marie, dupa care am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
- Dupa ce s-a racit ciocolata, am incorporat-o intr-una din cele 2 creme de branza, amestecand energic.
- Am obtinut astfel 2 creme: una alba si una neagra.
- Topping de cirese: Intr-un vas cu fund dublu am pus ciresele ( fara samburi ), zaharul, vinul si 2 linguri de Aperol. Am gatit pe foc mediu, amestecand constant, timp de 6-7 minute, pana cand lichidul se leaga si se ingrosa putin, dupa care am stins focul si am lasat sa se raceasca complet.
- Asamblare desert: Inainte de servire am asamblat micutele Pavlove. Eu am ales sa fac Pavlove cu etaj, asa ca am suprapus cate 2 cuiburi de bezea.
- In primul cuib pus putin topping de cirese, (sos si fructe, 2-3 in functie de marimea cireselor), apoi cate 1 lingura din fiecare crema, am acoperit cu cel de-al doilea cuib de bezea, in care am pus cate 1 lingura din cele 2 creme.
- Am finalizat cu topping de cirese, ciocolata neagra rasa, cateva bezele micute sfaramate si cirese proaspete.
Odata asamblate mini Pavlovele isi vor pastra forma si consistenta maxim 2 ore, la temperatura camerei. Cel mai indicat este sa fie asamblate inainte de momentul servirii.
In functie de modul de asamblare vor rezulta 3 ( cu etaj ) sau 6 ( individuale ) portii.
Lasă un răspuns