Catalin al meu este mare amator de graunte 😀 ! De care? De orice fel: fulgi de porumb, hrisca, ovaz, grau, ii plac toate si le savureaza la orice masa, amestecate intr-un castron cu lapte sau iaurt 😛 . Si eu obisnuiam sa mananc cereale, dar nu pot sa spun ca erau printre preferatele mele, dar de cand ne-am casatorit si il vad pe el cu cata pofta mananca, parca imi plac si mie mai mult 😛 .
De curand a gasit intr-un magazin batoane energizante cu ovaz si afine, era foarte incantat, mi-a adus si mie intr-o seara sa ma conving de cat de buna e  combinatia aia crocanta de sarat – dulce si apoi inevitabila intrebare: ” Stii ce ar fi grozav? Daca am putea sa facem si noi ceva asemanator!” 😛
Nimic mai simplu! A doua zi l-am asteptat cu o portie dulce de batoane cu cereale facute in casa! Au fost delicioase si s-au mancat imediat 😛 .
Nu am avut afine in casa la momentul respectiv, dar am folosit ca inlocuitor, curmale si merisoare combinate cu ce am mai avut prin camara: seminte, fulgi de ovaz, hrisca si cateva nuci, pentru o nota extra crocanta 🙂 .
Cea mai buna parte e ca se fac super usor si rapid, sunt foarte hranitoare si sanatoase pentru ca am folosit doar ingrediente alese de mine, nimic suspect, nu poti avea surpriza sa gasesti ceva in neregula pentru ca tu alegi ce sa pui in castron 🙂 . Sunt si satioase, pot inlocui cu succes micul dejun sau pranzul dintr-o zi a saptamanii si reprezinta combinatia ideala de masa 2 in 1 – fel principal si desert intr-o singura muscatura 🙂 .
Noi le adoram si sunt sigura ca iti vor placea si tie! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- fulgi de ovaz = 120g
- fulgi de hrisca = 50g
- curmale deshidratate = 250g ( fara samburi )
- merisoare  = 100g ( partial deshidratate )
- migdale crude = 110g
- seminte de dovleac crude = 2 lingurite
- seminte de in = 1 lingurita
- picaturi de ciocolata neagra = 50g
- miere de albine de salcam = 160g
- unt de arahide = 85g
Cum am procedat:
Am pus fulgii de ovaz si migdalele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 10 minute, dupa care le-am scos si lasat sa ajunga la temperatura camerei.
Intre timp am tocat curmalele la robot, in bucati potrivite, nu foarte mici. Daca nu ai robot, poti sa le toci cu cutitul, dureaza putin mai mult dar rezultatul e acelasi. Dupa ce s-au racit migdalele, le-am taiat si pe dansele in bucati maricele, dupa plac 😛 .
Pasul numarul 3 : Â am pus la incalzit mierea si untul de arahide intr-o tigaie, am amestecat si am lasat foarte putin pe foc, maxim 2-3 minute, pana cand s-au topit putin si au format un sos omogen.
Apoi am luat un bol mai mare si am pus in el toate ingredientele uscate peste care am turnat amestecul de miere si unt de arahide, am omogenizat si am pus compozitia rezultata intr-o tava de marime relativ medie, tapetata cu hartie de copt. Am asezat deasupra o alta hartie de copt si cu ajutorul unui borcan mare, am presat foarte bine toata suprafata. Eu am avut la indemana un borcan 😛  tu poti sa folosesti orice obiect cu fund plat pe care il gasesti prin bucatarie si care te poate ajuta sa presezi compozitia. Este foarte important sa presam foarte bine, cu putere, nu superficial,  pentru ca sa obtinem o masa compacta si bine inchegata. Dupa ce am presat si presat 🙂 , am indepartat hartia de copt de deasupra, am acoperit cu folie de plastic si am bagat in frigider pentru 30 minute.
Dupa ce totul s-a intarit bine, am scos din tava, am asezat pe un tocator si am sectionat de 4 ori pe latime iar apoi fiecare sectiune in jumatate, in batoane cu o greutate de 85g. Tu poti sa le tai la ce marime doresti, mai mari sau mai mici, mai lungi sau mai scurte, cum preferati 🙂 .
Asta a fost reteta mea de batoane energizante cu cereale, fructe si ciocolata! Sper va placa si voua 🙂
Succes la bucatarit si Pofta de energie crocanta! 🙂
Lasă un răspuns