De fiecare data cand fac tarta, caut sa obtin un aluat care sa se potriveasca cat mai bine cu umplutura pe care urmeaza sa o folosesc, atat ca textura cat si ca gust si consistenta.
Indiferent daca alegi sa pregatesti o tarta sarata sau una dulce, ingredientul principal in reusita unui aluat perfect este untul. Ok, dar ce fac daca din anumite motive, impuse sau din libera alegere, nu mai pot consuma unt si niciun fel de grasime animala?
In prezent exista pe piata diverse produse care pot fi folosite ca si inlocuitori ai untului, gen margarina, pe care nu o recomand, rezerva-ti cateva secunde si citeste cu atentie eticheta, dupa care iti garantez ca nu o vei mai folosi nici tu; obisnuiam si eu sa o folosesc in perioada Postului, dar de ceva timp am exclus-o de pe lista mea de cumparaturi. Putem sa ne preparam noi acasa o varianta de unt vegetal, reteta pe care o sa o postez in curand, insa ingredientele nu sunt accesibile tuturor si au un pret destul de ridicat.
Solutia: pentru mine cel mai bun substitut al untului, pentru obtinerea unul aluat de tarta delicios, cu textura sfaramicioasa si nu unul ca de paine, este uleiul, fie de masline, de cocos sau de floarea soarelui.
In reteta de mai jos o sa vezi cat de simplu poti prepara un aluat de tarta vegan/de post, cu o textura usor crocanta, ideal pentru tartele tale sarate sau dulci, folosind doar ingrediente sanatoase si la indemana oricui 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina = 320g
- ulei de masline = 90ml
- sare neiodata = ¼ lingurita
- bicarbonat de sodiu = ¼ lingurita ( stins in putina zeama de lamaie )
- aquafaba (zeama de naut/fasole alba fiarta sau din conserva, folosita ca inlocuitor pentru ou ) = 90ml
Cum am procedat:
Intr-un bol incapator am amestecat faina cu sarea, am adaugat uleiul si am amestecat cu ajutorul unei furculite pana cand am obtinut o textura sfaramacioasa.
Am pus apoi 90ml de aquafaba ( despre care gasesti mai multe detalii si explicatii aici , bicarbonatul stins si am amestecat cat sa omogenizez aluatul dar fara sa framant. Am rasturnat compozitia pe blatul de lucru pudrat cu faina si am modelat bucata de aluat intr-o bila compacta, pe care am infasurat-o apoi in folie de plastic si am pus-o in frigider pentru 15 minute.
Aluatul este gata pentru a fi utilizat.
Pentru ca ”sa spargem gheata”, uite aici o sursa de inspiratie pentru o savuroasa tarta sarata de post, cu legume si ceapa caramelizata 🙂 .
Succes la copt!
Diana / Dreams Factory
Foarte faine retetele tale, Iulia!
Iar pozele sunt de vis, imi plac foarte mult!
keep up the good work! 🙂
Diana
iulia
Multumesc mult, Diana! Te mai astept in vizita! :*
eugenia
Pentru ce diametru de tava este cantitatea de aluat?
Multumesc!
iulia
Va recomand o tava de 22 cm. Multumesc si eu! 🙂
Elena
Te-am descoperit zilele acestea și abia aștept să încerc rețetele acestea. 😊
La acest aluat, dacă omit praful de copt, oare iese cât de cât fraged ? 🤔
iulia
Buna, Elena! Daca nu doresti sa folosesti praf de copt, iti recomand sa-l inlocuiesti cu bicarbonat de sodiu, stins in putina zeama de lamaie(1 lgta rasa la 1 plic de praf de copt). Eu folososc praf de copt bio, fara fosfati, il gasesti online, daca vrei sa il incerci 🙂. Spor la bucatarit si zi cu soare! 😘