Cui ii plac foietajele pufoase, mana sus!! Ce de pofticiosi!!! Banuiam eu! 🙂
Ei, reteta de astazi este pentru voi, pentru noi, de fapt 😛 pentru ca si eu salivez la pateurile calde si pufoase, in special la cele cu branza, mmmmmmm minunate  🙂 .
Ce-ar fi sa le facem acasa, in bucataria noastra, cu aluat facut chiar de noi? Ce ziceti? Eu, una, m-am ingrozit cand am citit eticheta aluatului din comert si am renuntat sa mai cumpar!
De ce sa ne intoxicam cu margarina sau cu tot felul de inlocuitori pentru unt folositi in industria de patiserie, cand putem sa ne preparam noi  tot ce avem pofta si astfel sa detinem controlul asupra alimentatiei noastre , nu? 🙂
Iar gustul este incomparabil mai bun decat al unui foietaj cumparat! Garantat si parafat!! Cu 2 parafe! Parol! 😛
Multi dintre noi evitam sa ne pregatim acasa aluatul foietaj din varii motive: fie din lipsa de timp, fie din comoditate, fie din teama unui eventual esec, dar va promit ca orice esec rezultat la noi in bucatarie, este mai sanatos decat un ”succes” procurat de la patiseria de la coltul strazii 🙂 .
Prepararea acestui tip de aluat necesita rabdare si ceva efort, intr-adevar, dar rezultatul este sigur si delicios de te lingi pe degete 🙂 !!!
Pentru mine asta a fost prima incercare si nu sunt vreo maestra in patiserie, sunt o incepatoare ca si tine, careia ii place foarte mult sa bucatareasca si o face cu multa dragoste; si se stie ca lucrul facut cu dragoste este intotdeauna bun 🙂 .
Arunca-ti un ochi peste reteta mea si vei vedea pas cu pas, cum ajungi sa creezi in propria bucatarie, foietaje atat de pufoase,incat sa trosneasca butoiul vecinului :)))) Nu pot sa fac urarea in mod traditional, pentru ca iubesc caprele si nu imi doresc sa crape niciuna 😛
Hai sa vedem!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina = 280g
- unt = 80g ( cu peste 80% grasime, la T camerei )
- apa = 160g ( foarte rece )
- sare neiodata fina = 1 lingura ( rasa )
Pentru blocul de unt:
- unt foarte rece = 260g ( cu peste 80% grasime )
- faina = 30g
Extra:
- ruleta/linie = pentru masurat- latura aluat
Cum am procedat:
Intr-un vas incapator am incorporat untul (80g) in faina, cu ajutorul unei furculite. Nu am amestecat mult, doar cat se se combine cele doua ingrediente.
Am dizolvat sarea in apa rece si am pus-o treptat peste amestecul de unt si faina, stropind usor suprafata. Pentru a omogeniza aluatul am folosit o spatula cu care am amestecat incet, de jos in sus, pentru a incorpora toata apa in faina. Daca mai ramane faina uscata, care nu s-a omogenizat, mai presara niste stropi de apa rece pana cand toata faina adera la masa de aluat.
Am rasturnat apoi aluatul pe suprafata de lucru, usor infainata, am presarat putina faina peste el, am omogenizat bine amestecul, aducand cu mainile spre centru, toate resturile sfaramicioase, pana cand am obtinut o bucata de aluat omogen, fara sa framant. Am intins cu sucitorul un patrat cu latura de 20 cm. Pentru ca sa masor corect latura patratului de aluat, am apelat la trusa cu scule a barbatului si m-am ajutat de ruleta lui galbena 😛 .
Dupa masurare, am invelit foarte bine aluatul in folie de plastic si l-am bagat la frigider pentru 1h.
Blocul de unt:
Cu putin inainte de a se apropia sfarsitul orei de ”relaxare’’, am scos untul ( 260g ) din frigider, l-am taiat pe latime, in 5 bucati, l-am ‘’tavalit’’ prin faina si cu ajutorul sucitorului am presat usor fiecare bucata, aplatizandu-le putin.  Le-am asezat apoi una peste cealalta, am presat usor cu sucitorul, dupa care cu mainile si am modelat un patrat cu latura de 20 cm. Nu zabovi mult asupra untului, modeleaza-l rapid astfel incat sa nu se inmoaie – nu avem nevoie de un patrat perfect, nu suntem la olimpiada 😛 . Daca observi ca este necesar, mai presara faina pe blatul de lucru si peste bucatile de unt, ca sa poti lucra mai usor.
Acum pot sa scot bucata de aluat din frigider! Zis si facut! 🙂
Am curatat foarte bine blatul de lucru, astfel incat sa nu mai ramana vreo urma de unt, am presarat faina,  atat pe blat cat si pe bucata de aluat si  am intins intr-un dreptunghi de 20/40cm. Cu ajutorul unei pensule de bucatarie am curatat usor suprafata de aluat de excesul de faina si l-am pozitionat cu latura scurta in dreptul meu. Am pus blocul de unt,  aproape de marginea scurta, din dreptul meu, am adus apoi capatul opus de aluat si am acoperit blocul de unt, dupa care am presat  bine marginile, astfel incat untul sa fie acoperit complet si sa nu aiba vreo sansa de ‘’evadare’’ 😛 .
Am presarat din nou faina atat peste blatul de lucru cat si peste bucata de aluat obtinuta si am inceput sa rulez de la latura scurta, din dreptul meu, spre capatul opus, usor, fara sa aplic presiune mare, intr-o singura miscare, fara a trece insa peste margine si apoi inapoi, in acelasi mod, de 3 ori. Am format un dreptunghi de 20/40cm.
Am inlaturat apoi din nou toata faina in exces de pe suprafata aluatului, am adus laturile scurte spre mijloc, lasand un spatiu liber de cca 2 cm intre ele, am curatat din nou de faina si apoi am impaturit in jumatate, pe lungime, pe linia centrului.
Am pozitionat aluatul cu partea  lunga, inchisa, in stanga mea, am pensulat din nou toata suprafata, ca sa inlatur faina care s-a acumulat, dupa care am inceput sa rulez din nou, cu miscari usoare, atat pe latime cat si pe lungime, de data aceasta trecand peste margini, pana am obtinut un dreptunghi de 20/40cm.
Am curatat aluatul de faina si am impaturit din nou, folosind aceeasi metoda. L-am invelit in folie de plastic si l-am pus in frigider pentru 1h.
Am repetat de 3 ori ( intins, impaturit, frigider 1h ) avand grija ca inainte de fiecare impaturire sa curat aluatul de faina. Dupa cele 3 repetari, am lasat aluatul la frigider cel putin 12 ore inainte de a il folosi.
Din cantitatile de mai sus, mi-a rezultat o cantitate de aproximativ 500g de aluat foietaj.
Iata Aici prima reteta in care l-am folosit. Pufos, delicios si aratos ca in revista!
Ce zici? Faci si tu? 🙂
Succes si pofta de foietaje pufoase!
aura dobrin
Pare interesant,o să-l încerc negreșit,pupici!!!
iulia
Te pup si eu, Aura! 🙂
aura dobrin
Minunat!
Lenu
Putem sa facem cu faina integrala? Ai incercat vre-odata? Eu evit faina alba.
iulia
Nu am incercat, dar este o provocare pentru viitor 🙂 Daca testezi inaintea mea, te rog sa-mi scrii cum ti-a reusit. Pupici