Astazi poposim pe meleaguri rusesti, unde arta si inovatia in gastronomie se intalnesc de fiecare data intr-un mod delicios 🙂 . Marturisesc ca sunt fascinata de deserturi 🙂 ; am o placere aproape nebuna de a „scormoni” prin retetele altor popoare si de a le testa preparatele, care le definesc intr-o maniera absolut apetisanta cultura gastronomica 😛 . Asta a fost si cazul retetei de astazi, pe care am gasit-o in periplul meu prin bucataria sovietica.
Sa vorbim despre Zefire, deci 😛
Zefirele sunt mici delicii moi si aromate, cu o textura gumata, aerata, preparate din spuma de albus de ou si piure de fructe. Se aseamana intr-un fel cu bezelele, insa zefirele nu se coc si nu sunt crocante, au interiorul gumos, precum marshmallows, adorate in Statele Unite.
Eu le-am numit simplu: bezele gumate – o combinatie nebunatica, intre 2 texturi total diferite 🙂 Haide sa „aruncam un ochi” in bucatarie, sa vedem ce a iesit 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Piure de fructe:
- mure proaspete = 250g
- zahar = 100g
- zeama de lamaie = 2 linguri
- albus de ou = 1buc
Sirop de agar-agar:
- agar-agar = 5g ( pudra )
- apa = 75ml
- zahar = 200g
Extra:
- zahar pudra
Cum am procedat:
Intr-o cratita cu fund dublu, am pus murele, zaharul si zeama de lamaie. Am zdrobit fructele cu ajutorul pasatorului de cartofi si am lasat sa fiarba, la foc moderat, timp de 10 minute, amestecand constant, pana cand mixul de fructe si zahar, s-a transformat intr-un sirop, putin mai gros, care sa curga din lingura. Dupa ce a fost gata, l-am luat de pe foc si l-am strecurat imediat, astfel incat sa obtin cca 125g de piure fin, pe care l-am sa se raceasca intr-un vas cu apa foarte rece.
Odata racit piureul de mure, l-am pus impreuna cu albusul de ou, intr-un vas foarte curat si degresat si am mixat foarte bine, timp de 10 minute, la viteza foarte mare, pana cand am obtinut o spuma tare, ca pentru bezele.
Siropul de agar-agar:
Am pus toate ingredientele intr-o cratita, pe foc mediu si am lasat sa dea intr-un clocot, dupa care am redus focul si am continuat sa gatesc timp de 5 minute, pana cand siropul s-a ingrosat, amestecand in continuu pe toata durata procesului.
Am turnat apoi siropul fierbinte, in fir subtire, peste compozitia de albus, avand grija sa nu ating marginile vasului sau paletele mixerului si am mixat, la viteza minima, in continuu. Dupa ce am terminat de adaugat tot siropul, am marit viteza mixerului ( maxim ) si am „batut” timp de cca 3 minute, pana cand compozitia s-a transformat intr-o spuma tare. Am pus imediat compozitia astfel obtinuta intr-un sac a poche, dupa care, pe o tava tapetata cu hartie de copt, am inceput sa creez zefirele, la distanta unul dupa altul, care mai de care cu motul mai inalt 😀 . Eu am folosit un tui in forma de stea, dar tu poti folosi orice alta forma preferi 🙂 .
Am lasat tava peste noapte, neacoperita, la temperatura camerei, intr-un loc ferit de curenti de aer, mai exact intr-un dormitor, pe care pentru moment il folosim pe post de depozit, studio foto, baza pentru stocat dulciuri, mai nou 😀 .
A doua zi, am lipit zefirele 2 cate 2, ca niste sandwich-uri micute si le-am „scaldat” in zahar pudra, avand grija sa inlatur excesul depus.
Din cantitatile de mai sus mi-au rezultat 30 de bucati, din care am obtinut 15 sandwich-uri dulci si gumoase 😛 .
Aceasta a fost reteta de astazi, inspirata din bucataria ruseasca!
Pana data viitoare, succes la bucatarit si pofta de zefire gumate! 🙂
Carmen
Buna, cate zile se pot pastra? Si cum trebuie depozitate? Multumesc anticipat ?
iulia
Buna, Carmen! La noi au „rezistat” 4 zile ?,pastrate intr-un suport pentru prajituri cu capac, la temperatura camerei. Am uitat cateva si pe o farfuriuta, neacoperite: ne-au placut si astea, au devenit mai crocante la exterior decat cele pastrate acoperit ?
Carmen
Multumesc mult, am sa fac si eu si revin ???
iulia
Te astept cu drag ?❤
Mary
Am respectat proporțiile, dar după ca au stat o noapte și mai mult, nu sau întețit de cât unpic la suprafața, in interior nu. Nu înțeleg care e problema?!
iulia
Buna,Mary! Zefirele nu trebuie sa se intareasca, textura lor ramane usor moale, gumoasa. Daca ai respectat proportiile pentru agar agar (gelatina ) si modul de folosire, nu ar trebui sa ai probleme.
Elena
Bună!
Nu am facut niciodata deși am fost mereu tentata. Am înțeles procesul tehnologic 😊, dar te rog sa-mi spui cu ce-mi recomanzi sa le lipesc câte doua.
Multumesc! 😘
iulia
Bună! Nu ai nevoie de nimic în plus, le presezi ușor, sa se lipească intre ele și gata 😊. Zi frumoasa! 😘
Elena
Multumesc frumos! 🙂
iulia
Cu drag! 🤗