De data aceasta am vrut sa incercam o pizza alba. Se simtea nevoia unei schimbari in meniul nostru „pizzos”, asa ca ne-am inarmat cu multa pofta si am pornit spre bucatarie. Bineinteles ca spre bucatarie, unde altundeva?
De cand am facut prima data pizza acasa, am ramas fideli noului concept de pizza homemade si l-am respectat pana la ultima farama de…mozzarella 😀
M-am simtit putin intimidata la inceput, dar dupa ce am intins aluatul cu mainile mele si am demarat procedura – intinde sosul, arunca ingredientele, presara mozza din belsug – pur si simplu m-am indragostit de tot procesul asta, de plamadire a pizzei.
Este atat de simplu! Incearca si tu, daca nu ai facut-o pana acum! Noul trend este sa faci pizza acasa! 🙂
Sa-ti spun un secret: pentru o pizza delicioaasaaa, de te lingi pe degete este absolut necesar sa folosesti o mozzarella de calitate, una densa si ferma, care se topeste incet incet sub privirile pofticiosilor din fata cuptorului. Aaa, da, despre noi era vorba si cred ca in curand va fi vorba despre tine 😛
Pe noi ne-a cucerit iremediabil mozzarella gourmet de la Delaco , pentru ca reuseste de fiecare data sa ne faca sa salivam din abundenta de la o muscatura la alta 😀 . Muscatura, da! Orice pizza e mai gustoasa daca o mananci direct din mana. 🙂 Nu stiu cum au reusit, dar baietii cei harnici care tot „sapa” in minele de mozzarella au dat lovitura!
Hai sa testam impreuna reteta de astazi: pizza alba, cu blat pufos, sos de smantana cu verdeturi aromate, rosii cherry, spanac proaspat si bineinteles nelipsita mozzarella Delaco! Este o varianta mai light, ideala pentru sezonul cald, o pizza foarte fresh si indraznesc sa o numesc chiar racoritoare 🙂 .
Astea fiind spuse, fugi spre bucatarie si pune-ti sortul! Mozza fie cu tine! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru blat:
- faina = 500g
- apa = 280ml
- sare neiodata = 2 lingurite
- ulei de masline = 2 linguri
- drojdie uscata = 5g
- Pentru topping:
- mozzarella gourmet Delaco = 130g ( rasa )
- smantana = 70g
- sana = 20g
- patrunjel proaspat = 1/4 de legatura
- marar proaspat = 1/4 de legatura
- usturoi verde = 1 fir ( cu tot cu frunze )
- fulgi de chilli = 1/4 de lingurita ( dupa preferinta )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- rosii cherry = 7 buc
- spanac proaspat = 1 mana
Â
Cum am procedat:
Eu am folosit masina de facut paine pentru framantare si dospire pentru a castiga timp, insa se face foarte usor si manual. Se pune intr-un vas incapator, mai intai apa, uleiul de masline si sarea. Se adauga apoi faina si drojdia uscata si se framanta pana se obtine un aluat omogen si nelipicios, ca pentru paine. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, pana isi dubleaza volumul ( cca 2h ). Din cantitatile enumerate ies 2 pizze.
Noi am avut pofta de una cu blat pufos si alta cu blat subtire, asa ca am impartit aluatul in 2 bucati, dintre care una mai mare, de aproximativ 3/4 din cantitatea totala.
Am intins prima bucata de aluat ( cea mare ) pe blatul pudrat cu faina si am modelat putin marginile, astfel incat sa fie putin mai inalte decat restul suprafetei. Grosimea aluatului a fost intre 0,50- 1cm, cu aproximatie dar tu modeleaza-l cum doresti.
Intr-un bol am amestecat smantana, sana, sarea, piperul, zeama de lamaie, verdeturile si usturoiul, toate tocate marunt si am intins un strat generos peste blat. Am pus apoi aproximativ 80% din cantitatea de mozzarella rasa, fulgii de chilli si rosiile cherry. Am bagat pizza in cuptorul preincalzit la 210g C ( cu functia pentru copt pizza activata ), pe primul nivel ( cel de jos ) si am lasat-o pentru 9 minute, pana cand mozza s-a topit frumos si apetisant. Dupa ce am scos-o din cuptor am pus deasupra frunzele de spanac proaspat si restul de mozzarella.
Se serveste imediat, cu multa pofta! 🙂
Din cea de-a doua bucata de aluat am facut o pizza mica cu blat subtire, urmand aceeasi pasi ca si mai sus.
Pupici!
Util:
- Daca nu ai cuptor  cu functie speciala pentru pizza, preincalzeste cuptorul la temperatura mare (peste 210 gr), aseaza pizza pe o treapta superioara, preferabil cea din mijloc si urmareste cu atentie pana cand pizza arata asa cum iti doresti . Daca o arzi pe prima, nu-i nimic! 🙂  Pentru a doua setezi altfel, pana cand gasesti temperatura si pozitia ideala a cuptorului tau. Asa invatam! Asa ca, success si pofta mare!
- In cazul in care nu vrei sa faci mai multe pizze in aceeasi zi, poti sa pastrezi aluatul in frigider, pana la 3 zile. Ca sa eviti sa se intareasca la suprafata, acopera cu folie alimentara.
- Pentru blat:
- faina = 500g
- apa = 280ml
- sare neiodata = 2 lingurite
- ulei de masline = 2 linguri
- drojdie uscata = 5g
- Pentru topping:
- mozzarella gourmet Delaco = 130g ( rasa )
- smantana = 70g
- sana = 20g
- patrunjel proaspat = ¼ de legatura
- marar proaspat = ¼ de legatura
- usturoi verde = 1 fir ( cu tot cu frunze )
- fulgi de chilli = ¼ de lingurita ( dupa preferinta )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- rosii cherry = 7 buc
- spanac proaspat = 1 mana
- Aluatul - Eu am folosit masina de facut paine pentru framantare si dospire pentru a castiga timp, insa se face foarte usor si manual. Se pune intr-un vas incapator, mai intai apa, uleiul de masline si sarea.
- Se adauga apoi faina si drojdia uscata si se framanta pana se obtine un aluat omogen si nelipicios, ca pentru paine.
- Se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, pana isi dubleaza volumul ( cca 2h ). Din cantitatile enumerate ies 2 pizze.
- Noi am avut pofta de una cu blat pufos si alta cu blat subtire, asa ca am impartit aluatul in 2 bucati, dintre care una mai mare, de aproximativ ¾ din cantitatea totala.
- Am intins prima bucata de aluat ( cea mare ) pe blatul pudrat cu faina si am modelat putin marginile, astfel incat sa fie putin mai inalte decat restul suprafetei. Grosimea aluatului a fost intre 0,50- 1cm, cu aproximatie dar tu modeleaza-l cum doresti.
- Intr-un bol am amestecat smantana, sana, sarea, piperul, zeama de lamaie, verdeturile si usturoiul, toate tocate marunt si am intins un strat generos peste blat.
- Am pus apoi aproximativ 80% din cantitatea de mozzarella rasa, fulgii de chilli si rosiile cherry.
- Am bagat pizza in cuptorul preincalzit la 210g C ( cu functia pentru copt pizza activata ), pe primul nivel ( cel de jos ) si am lasat-o pentru 9 minute, pana cand mozza s-a topit frumos si apetisant.
- Dupa ce am scos-o din cuptor am pus deasupra frunzele de spanac proaspat si restul de mozzarella.
- Se serveste imediat, cu multa pofta! 🙂
Daca nu ai cuptor cu functie speciala pentru pizza, preincalzeste cuptorul la temperatura mare (peste 210 gr), aseaza pizza pe o treapta superioara, preferabil cea din mijloc si urmareste cu atentie pana cand pizza arata asa cum iti doresti . Daca o arzi pe prima, nu-i nimic! 🙂 Pentru a doua setezi altfel, pana cand gasesti temperatura si pozitia ideala a cuptorului tau. Asa invatam! Asa ca, success si pofta mare!
In cazul in care nu vrei sa faci mai multe pizze in aceeasi zi, poti sa pastrezi aluatul in frigider, pana la 3 zile. Ca sa eviti sa se intareasca la suprafata, acopera cu folie alimentara.
Lasă un răspuns