Weekend-ul trecut l-am petrecut in compania savuroasa a unui deliciu dulce si plin de ciocolata 🙂 . Nu, nu am avut un eveniment aniversar in familie, doar am vrut sa ne bucuram de un mic rasfat 🙂 . De mult doream sa fac un tort de post cu blat umed si plin de crema de ciocolata, dar ideea de a face o crema fara smantana sau unt, nu ma incanta deloc. Oare cum ar iesi daca as topi ciocolata in lapte vegetal si as inlocui untul cu ulei de cocos? Hai sa incerc! Am testat, am gustat si mare mi-a fost mirarea cand am descoperit un ganache de ciocolata delicios, super cremos si fin, nici nu zici ca ar fi vegan 🙂 . Dar la o asa crema, trebuia sa fac un blat pe masura! Am luat un bol mare, un tel si am inceput sa combin toate ingredientele care ”mi-au facut cu ochiul” in acea dimineata: putin lapte vegetal, ceva faina de migdale, cacao din plin, niste nectar de agave pentru dulceata, ceva ulei de cocos, vanilie pentru aroma si cum aveam prin camara si niste borcanele cu magiun de mere de Topoloveni, le-am pus si pe dansele. A iesit foarte gustos si umed, nici nu a fost nevoie sa-l insiropez, exact ce imi doream 🙂 .
Pentru putina prospetime, m-am gandit sa folosesc si niste dulceata de zmeura, cu care am innobilat blaturile, alaturi de crema ganache. Daca mai pui si ca am imbracat totul cu ciocolata si am ”aruncat” si cateva fructe proaspete deasupra, ”aflate in cardasie” tot cu niste bucatele ciocolatoase, a rezultat cel mai bun tort vegan/de post pe care l-am bucatarit pana acum 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blaturi ( 2 buc ):
- lapte de migdale = 250ml ( neindulcit )
- faina = 250g
- migdale = 120g ( macinate foarte fin la robot )
- magiun de mere = 2 borcane
- nectar de agave = 150g ( sau miere, daca nu doresti un preparat vegan )
- bicarbonat de sodiu = 3 lingurite ( rase )
- zahar = 150g
- ulei de cocos = 126g ( topit )
- cacao = 120g
- vanilie
- sare neiodata = 1/2 lingurita
- otet de mere = 1 lingurita
Pentru ganache:
- lapte de migdale = 170g ( neindulcit )
- ciocolata neagra = 320g ( cu continut de peste 70% cacao )
- ulei de cocos = 80g ( topit )
- zahar pudra = 210g
Extra:
- dulceata de zmeura =1 borcan
- fructe proaspete pentru decor
- ciocolata neagra = 30g ( pentru decor )
Cum am procedat:
Blaturile:
Intr-un bol incapator am amestecat laptele de migdale cu otetul,  am adaugat bicarbonatul, am amestecat si am lasat 5 minute. Am incorporat apoi in aceasta ordine, zaharul, nectarul de agave, magiunul, vanilia, uleiul de cocos topit si sarea, dupa care am pus cacao, faina si faina de migdale (migdalele macinate). Am amestecat totul foarte bine cat sa obtin o compozitie omogena. Daca ti se pare ca iese prea gros, mai adauga putin lapte de migdale, textura trebuie sa fie semigroasa, sa curga din lingura. Am pus mixura pentru blaturi in 2 forme de 24 de cm, tapetate cu hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 37 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea 🙂 . Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme pentru 20 de minute, dupa care le-am scos pe un gratar si le-am lasat sa se raceasca complet.
Crema ganache vegan:
Am incalzit laptele de migdale foarte bine, pana la fierbere, l-am pus peste ciocolata rupta in bucati potrivite si am lasat cca 3 minute. Dupa cele 3 minute de repaos, am inceput sa amestec foarte usor, cu o lingura de lemn, pana cand s-a topit toata ciocolata. In cazul in care te plictisesti de amestecat, aseaza vasul pe aragaz, pe baie de abur si vei grabi procesul , dar amesteci in continuare 🙂 . Pentru pasul urmator, am incorporat uleiul de cocos topit, am acoperit cu folie de plastic si am lasat 10 minute.
Dupa ce a trecut timpul de odihna, am mixat foarte bine ( cu un mixer de mana ), dupa care am adaugat zaharul pudra si am mixat in continuare, pentru aproximativ 5-6 minute pentru a omogeniza compozitia. Am acoperit din nou vasul si l-am bagat in frigider pentru 20 de minute, apoi  am mixat din nou, timp mai indelungat,  pana cand ganache-ul s-a intarit si a devenit spumos. Dupa cele 20 de minute de stat la rece, crema trebuie sa se fi intarit suficient incat sa o poti folosi. In cazul in care nu ti se pare suficient de inchegata ( tare ), mai adauga zahar pudra, pana cand obtii consistenta dorita. Pentru mine au fost suficiente cele 210g de zahar.
Asamblare tort:
Dupa ce blaturile s-au racit complet, le-am sectionat pe fiecare in cate 2 bucati, dupa care am inceput sa asamblez tortul. Am asezat primul blat, peste care am pus intai un strat consistent de dulceata de zmeura , apoi un strat de ganache de ciocolata, am asezat al doilea blat si am continuat in acelasi mod pana cand am ajuns la ultimul. Am imbracat totul in crema ganache si am decorat cu bucati de zmeura proaspata, mure si coacaze negre, peste care am razuit cativa fulgi de ciocolata neagra.
Pentru partea de final mi-au fost de ajuns 5- 6 linguri de crema.
Eu am folosit  dulceata de zmeura Topoloveana, nu este foarte fluida, este mai concentrata, ceea ce o face ideala pentru a fi utilizata ca umplutura in torturi sau prajituri. Se gaseste in toate marile magazine, insa eu am preferat sa o comand online, direct de pe site-ul producatorului, a fost mai comod, am primit-o acasa 😛 – la fel si pentru magiunul de mar, super fin si cremos 🙂 .
Tortul nu trebuie pus in frigider, rezista la temperatura camerei 2 zile, fara probleme. Nu iti recomand sa il pastrezi mai mult, pentru ca odata taiat din el, se va usca blatul si nu va mai fi atat de bun.  Dar cred ca nu veti avea probleme sa il terminati in 2 zile, nu?  Noi nu am avut! 😛
Succes la bucatarit si pofta aniversara de tort de ciocolata! 🙂
Clara
As putea inlocui zaharul cu miere? Poate influenta textura ?
iulia
Buna , Clara!Sfatul meu este sa reduci la jumatate cantitatea de zahar si sa substitui cu miere, daca doresti. Avand in vedere ca este o reteta fara oua in compozitie, prezenta zaharului influenteaza textura, ajutand la obtinerea unei consistente mai pufoase, daca il elimini definitiv, nu cred ca vei avea acelasi rezultat. Succes la bucatarit si te mai astept in vizita! 🙂
Clara
Multumesc frumos! ?
Iulia
Cu multa placere! 🙂
Roxana
Buna, Iulia! Am incercat aceasta reteta de ziua baietelului meu si a iesit fantastic, toti invitatii nostri au fost impresionati. Retetele tale sunt mereu de incredere, cantitatile precise si ies mereu delicioase. Multumesc mult!
iulia
Buna,Roxana! Iti multumesc mult pentru comentariu si apreciere. Ma bucur din suflet sa aud ca ai gasit inspiratie in retetele mele. Pupici! 😘