Dupa ciocolata, fulgii de cocos reprezinta alegerea secunda pe lista noastra de ingrediente dulci – in special pentru Catalin, care adora Bounty bar si bomboanele Raffaello si isi dorea de mult o prajitura sau un tort care sa abunde in cocos – eu sunt mai mult fan Mars 😛 , dar nu refuz niciodata o ciocolata, fie ea si pe baza de coconut 😀
Avand in vedere istoricul lui in dulciuri, m-am pus pe documentat in tema cu pricina si am gasit reteta perfecta pentru cel mai bun tort pe baza de cocos – tortul Raffaello – pentru ca sa obtin un rezultat delicios am combinat mai multe retete, am improvizat putin pe ici pe colo si gata minunatia: blat din migdale si cocos, usor umed, care se topeste in gura, crema fina de branza,combinata cu ceva unt, lapte condensat si mult cocos, bineinteles 😛 totul acoperit cu un ganache cremos din ciocolata alba!
Pentru ca bucuria sa fie si mai mare, i l-am pregatit de ziua lui iar rezultatul a fost unul cu mult zambet si deliciu: una bucata sot in extaz de cocos 😛
Misiune indeplinita! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blat:
- faina pentru cozonac = 300g
- albusuri = 5buc ( mari )
- lapte = 120ml
- lichior de cocos = 1 lingura
- migdale = 120g ( macinate )
- zahar = 450g
- bicarbonat de sodiu = 1 lingurita ( rasa )
- sare fina neiodata = ½ lingurita
- lapte de cocos = 120ml
- unt cu peste 82% grasime = 230g ( la temperatura camerei )
Pentru crema de branza:
- crema de branza Philadelphia = 200g
- unt = 100g ( la temperatura camerei )
- zahar pudra = 200g ( cernut )
- fulgi de cocos = 80g
- lichior de cocos = 1 lingura
Pentru crema de cocos:
- fulgi de cocos = 70g
- lapte condensat = 180g
Pentru ganache de ciocolata alba:
- ciocolata alba = 200g ( de buna calitate )
- lapte condensat = 60g
- smantana dulce = 40g
Extra:
- bomboane Raffaello
- fulgi de migdale = 30g
Cum am procedat:
Blat:
Am batut albusurile foarte putin, cat sa se omogenizeze si am adaugat laptele, laptele de cocos si lichiorul de cocos.
Separat, am amestecat faina cu migdalele macinate ( foarte fin ) si sarea.
Intr-un alt vas am mixat untul impreuna cu zaharul, pana am obtinut o spuma fina.
Treptat am adaugat in spuma de unt amestecul de albusuri, alternand cu mixul de faina si am omogenizat totul foarte bine. La final am adaugat bicarbonatul de sodiu, stins cu putina zeama de lamaie.
Am asezat compozitia intr-o forma de tort, cu fund detasabil, tapetat cu hartie de copt si am copt la 180g C pentru 1h ( sau pana cand blatul trece testul cu scobitoarea ) 🙂
Dupa ce a fost gata, l-am lasat cca 10 minute in forma, apoi l-am scos usor si l-am asezat pe un gratar pentru ca sa se raceasca complet.
Crema de branza:
Am mixat foarte bine untul, pana cand a devenit foarte spumos , am adaugat apoi crema de branza si zaharul pudra cernut, am amestecat usor, dupa care am incorporat fulgii de cocos si lichiorul. Am acoperit cu folie de plastic si am pus-o la frigider pentru cel putin 1h. Am pus de o parte cateva linguri de crema pentru ornat ( 5-6).
Pentru crema de cocos, am amestecat fulgii de cocos cu lapte condensat .
Ganache de ciocolata alba:
Am topit mai intai ciocolata alba ( rupta in bucatele ) pe bain marie, am lasat-o 5 minute sa se racoreasca iar apoi am adaugat lapte condensat si smantana dulce.
Asamblare tort:
Am taiat blatul in 3 sectiuni. Pe prima sectiune am asezat intai crema de cocos, dupa care am intins jumatate din crema de branza, am asezat cea de-a doua sectiune, am presat usor, am pus restul de crema de branza si am acoperit cu cea de-a treia parte de blat. Am imbracat apoi tot tortul cu un strat subtire din crema de branza oprita si am bagat la frigider pentru 1h.
La final, am garnisit marginile cu fulgi de migdale, am intins usor ganache-ul de ciocolata alba si am ornat cu cateva bomboane Raffaello, sectionate pe jumatate.
A fost un deliciu foarte fin si aromat, pe care l-am savurat impreuna cu sarbatoritul, cu adevarat bucuros pentru noua reteta de dulce, inaugurata in bucataria noastra 🙂 .
Succes si pofta exotica de cocos ! 🙂
Lasă un răspuns