Saptamana asta am tot testat retete pentru masa de Craciun: am facut niste fursecuri super fragede cu unt si lamaie, niste sarmalute..putin mai altfel, un cozonac cu muultaa ciocolata, da clik pe link si arunca o privire, cine stie, poate te tenteaza sa incerci si tu 😛 .
A venit timpul pentru piesa de rezistenta: tortul! Am pregatit ceva super mega deliciosss, in care am folosit toate preferatele mele, cate putin din fiecare, asa, ca sa nu se supere nimeni 😛 . Pai sa fie niste ciocolata, cateva bezele, crema fina de branza, toate reunite in acest minunat tort, decorat de sarbatoare si gatit cu multa dragoste, pentru a fi savurat cu gura plina, in ziua de Craciun 🙂 .
Pentru ca a fost o reteta improvizata, in care si-au gasit loc si cateva delicioase ciupercute din bezea si niste crengute de brad „inzapezite”, l-am numit simbolic ” Poveste de iarna” 🙂 . Enjoy!
Ta, ta, taaaaaaaa!! Tobele, va rog! 😀
Acum, hai sa vedem cum am facut ! 🙂
Cu drag si zambet de Craciun,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blaturi (3 buc ):
- faina = 180g
- unt Lurpak = 200g
- cacao = 40g
- zahar brut nerafinat din trestie, melasa = 250g
- oua = 4buc
- lapte = 175ml
- ciocolata = 200g
- praf de copt bio = 2 lingurite
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- esenta de vanilie
Pentru crema:
- crema de branza = 400g ( rece )
- unt Lurpak nesarat = 240g ( la temperatura camerei )
zahar pudra = 260gmiere de albine = 5 linguri ( sau dupa gust )- smantana = 170g ( rece, cu continut de peste 30% grasime )
- esenta de vanilie ( optional, dupa gust )
Pentru bezele:
- albusuri = 3buc ( la temperatura camerei )
- zahar = 150g
- zeama de lamaie = 1/4 lingurita
- cacao = 2 lingurite ( pentru ciupercute )+3 linguri (pentru bezele)
- ciocolata neagra = 30g ( pentru ciupercutele din bezea )
Extra:
- ramurele de rozmarin
- zahar = 240g
- apa = 48ml
Cum am procedat:
Bezelele:
Am inceput pregatirea cu o zi inainte, pentru ca sa nu ma aglomerez prea tare si am ales sa fac intai bezelele, pe care le voi folosi in interiorul tortului si ciupercutele pentru decorul final.
Am facut o singura compozitie, din ingredientele de mai sus. Am mixat albusurile impreuna cu zeama de lamaie, la viteza medie, timp de 3-4 minute, pana cand s-au transformat in spuma, apoi am adaugat treptat zaharul ( 100g ), cate 1 lingura si l-am incorporat foarte bine in albusuri, mixand la viteza mare, pentru vreo 10 minute, pana cand am obtinut o spuma tare si lucioasa. Cu ajutorul unei spatule, am incorporat restul de zahar, putin cate putin. Am pus 1/3 din compozitie intr-un sac a poche, cu dui mare si varf rotund si am inceput sa „proiectez” ciupercutele din bezea, pe o tava tapetata cu hartie de copt. Mai intai am facut palariile ciupercutelor iar mai apoi, separat, cate un piciorus pentru fiecare. Am facut 12 palarii si 12 picioruse.
Am pudrat fiecare palarie si piciorus cu cacao cernuta ( 2 lingurite), dupa care am suflat deasupra fiecareia, pentru a indeparta excesul de cacao si a obtine un efect cat mai apropiat de natural.
Restul compozitiei l-am amestecat cu 3 linguri de cacao, de jos in sus, cu grija, sa nu se piarda aerul acumulat in albusuri. Am posat compozitia pe o tava tapetata cu hartie de copt, formand bezele de dimensiuni normale. Mi-au rezultat 18 bucati.
Am copt cele 2 tavi timp de 2 h si 15 minute, in cuptorul preincalzit la 100g C. Dupa ce au fost gata, le-am lasat sa se raceasca complet, pana adoua zi.
A doua zi 🙂
Blaturile:
Am mixat foarte bine ouale cu zaharul melasa, pana cand s-au omogenizat, am adaugat apoi untul moale, la temperatura camerei, putin cate putin, mixand bine dupa fiecare adaugire, dupa care am pus ciocolata topita si adusa la temperatura camerei. Am cernut faina, cacaoa, sarea, praful de copt si le-am incorporat treptat in compozitie, alternand cu laptele caldut. La final am adaugat vanilia. Rezultatul trebuie sa fie usor moale, sa curga din lingura, ca un aluat tipic de tort 🙂 .
Am cantarit compozitia si am distribuit-o in mod egal, in 3 forme de copt, unse cu unt si tapetate cu faina, cu o dimensiune de 20cm. Am asezat cate o bucata de hartie de copt pe fundul fiecarei forme, pentru mai multa siguranta 🙂 . Am copt blaturile pentru 35 de minute, in cuptorul preincalzit la 180g C sau pana cand o scobitoare inserata in centru a iesit curata.
Dupa ce s-au terminat de copt, le-am mai lasat 5-6 minute in forma, dupa care le-am scos si asezat pe un gratar, pana s-au racit complet.
Crema:
Intr-un vas am mixat foarte bine crema de branza rece si untul moale ( la temperatura camerei ). Am adaugat zaharul pudra, treptat, mixand foarte bine astfel incat sa obtin o crema fina , spumoasa, apoi am pus smantana rece, in 2 transe. Gata si crema! Daca ti se pare prea moale, pastreaz-o in frigder pentru 1 ora sau pana cand ajunge la consistenta dorita de tine.
Asamblare tort:
Am acoperit primul blat cu 3 linguri de crema, am asezat deasupra jumatate din bezele, presate cu sarg, ca sa aiba loc toate :P, apoi le-am imbracat cu un strat subtire de crema (pusa cu poche-ul). Am repetat operatiunea si pentru blatul nr.2. Am asezat cel de-al treilea blat, l-am imbracat si pe el cu 2 linguri de crema, dupa care am finisat tortul cu un strat subtire din aceeasi crema 🙂 .
Mi-am imaginat un decor specific iernii, un mic colt din natura, cu crengute de brad si ciupercute salbatice, din care nu putea lipsi zapada 🙂 .
Iti doresc mult spor la bucatarit si un Craciun cu bucurie! 🙂
Util:
- Pentru a lipi piciorusele ciupercutelor: am topit cele 30 de g de ciocolata, am lasat-o vreo 10 minute sa se racoreasca, am imbracat interiorul „palariei” cu 1/2 de lingurita de ciocolata si am atasat piciorusul. Am lasat minim 1h pentru ca ciocolata sa se intareasa, inainte de a folosi ciupercile.
- Dupa ce bezelele sa racesc complet, poti ajusta dimensiunea picioruselor in functie de marimea dorita. Foloseste un cutit foarte bine ascutit si sectioneaza usor capetele picioruselor, astfel le vei putea lipi mai usor.
- Pentru crengutele de brad: am facut un sirop de zahar din 120g zahar si 48 ml apa, pe care l-am lasat sa fiarba, pentru 4-5 minute, amestecand in continuu. Siropul trebuie sa iasa gros, inchegat. Am lasat sa se racoreasca, cat sa poti atinge cu degetul. Am inmuiat putin ramurelele de rozmarin in sirop, le-am imbracat apoi in restul de zahar ( asezat pe o farfurie plata ) si am lasat de o parte pentru ca sa se fixeze „zapada” pe crengute 🙂
Lasă un răspuns