Tortul Napoleon este un desert rusesc, deosebit de fin si elegant, ale carui inceputuri sunt plasate undeva pe la prima jumatate a secolului 19, perioada care a si inspirat denumirea adoratei prajituri. Se spune ca popularitatea tortului a crescut considerabil odata cu celebrarea a 100 de ani de la victoria Rusiei impotriva lui Napoleon Bonaparte din 1812, ocazie cu care au fost servite sute de portii din deliciosul desert.
Tortul este creat dintr-o multitudine de straturi, realizate din foi de aluat fraged, umplute cu crema aromata de vanilie si imbracat in strat subtire de crema si bucati fine de foaie pisata. Simbolistica compozitiei este foarte interesanta: multitudinea de foi ar reprezenta armata franceza, cunoscuta in istorie ca ‘’ La Grande Arme’’ ( armata cea mare ), aspectul triunghiular al portiei ar face referire la forma palariei lui Napoleon iar bucatile de foaie pisata care acopera tortul, ar simboliza zapada ruseasca care a ingenunchiat forta armatei franceze. Interesant,nu? 🙂
Pe noi ne-a cucerit! 🙂 L-am facut prima data de revelion, dupa care am repetat delicioasa experienta la numai 1 saptamana si sunt sigura ca nu ne vom opri aici 😛 .
Te invit sa gusti si tu o portie din faimosul Tort Napoleon – un desert savuros si elegant, asortat cu un strop de istorie 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Foile ( aluat foietaj rapid ):
- unt rece = 400g ( cu peste 80% grasime )
- oua = 2buc
- faina = 700g ( cernuta )
- rom alb = 3linguri ( sau cognac )
- otet = 1lingura
- apa rece = 150ml
- un praf de sare neiodata
Crema:
- galbenusuri = 7buc
- lapte = 1,4l
- zahar = 450g
- esenta de vanilie
- faina = 190g (cernuta )
- unt = 200g ( cu peste 80% grasime )
Cum am procedat:
Foile ( 8 buc ):
Intr-un pahar am facut un amestec din oua, sare, apa rece, otet si rom.
Am cernut faina direct pe blatul de lucru, am facut o adancitura in mijloc si am asezat untul taiat in bucati mici. Am acoperit cu putina faina, dupa care am maruntit untul cu un cutit, aducand usor faina de pe margini spre centru. Am obtinut un fel de aluat sfaramicios 🙂 . Am facut din nou o gaura in mijloc si am turnat mixul din pahar, putin cate putin, amestecand usor si aducand aluatul de pe margini spre centru. Am omogenizat bine aluatul, l-am framantat putin, aproximativ 1 minut, l-am sectionat in 4 bucati, am invelit fiecare bucata in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 2h.
Dupa ce timpul de racire a luat sfarsit, am scos o bucata de aluat, am sectionat-o in 2, am oprit o jumatate pe blatul de lucru iar pe cea de-a doua am bagat-o din nou la frigider. Am pudrat blatul cu faina si am intins o foaie circulara de aproximativ 30cm.
Separat, am tapetat cu putina faina fundul unei tavi de cuptor, am asezat deasupra foaia de aluat, peste care am pus fundul detasabil al unei forme de tort cu dimensiunea de 26cm si cu ajutorul unui cutit, am taiat marginile foii, respectand dimensiunile formei de tort. Am inlaturat forma de tort, am facut mici intepaturi cu furculita deasupra foii si am bagat la cuptorul preincalzit la 200g C timp de 10 minute, pana cand foaia se rumeneste usor ( marginile se coc impreuna cu foaia, nu se indeparteaza, le vom folosi mai tarziu, la decorarea tortului ).
Dupa ce a fost gata, am pus foaia pe un suport iar marginile le-am asezat separat, intr-un vas.
Am repetat operatiunea cu restul bucatilor de aluat pana cand am obtinut 8 foi rumene si fragede.
Crema:
Am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul, am adaugat 50ml de lapte pentru a subtia putin amestecul, dupa care am pus faina, am amestecat energic , dupa care am adaugat inca 50 ml lapte.
Am incalzit foarte bine restul de lapte ( aproape de fierbere) si l-am turnat treptat in galbenusuri, in fir subtire, amestecand foarte bine. Am pus apoi compozitia atfel obtinuta pe foc moderat si am lasat sa fiarba amestecand in continuu. Dupa ce crema a inceput sa fiarba si sa se ingroasa, am mai lasat aproximativ 3 minute, dupa care am luat de pe foc ( intreg procesul dureaza in jur de 20-30 de minute ). Am adaugat esenta de vanilie si untul taiat in bucati potrivite si am omogenizat foarte bine. Dupa ce crema a fost gata, am oprit 6 linguri intr-un vas separat, pentru ornat.
Pesmet din foi:
Am tocat toate marginile de foi coapte in robotul de bucatarie, astfel incat sa obtin un pesmet de granulatie potrivita. Poti sa-l faci dupa placul tau, mai mare sau mai fin. Daca nu ai robot de bucatarie, pune toate marginile intr-o punga mai groasa si da-le o bataie buna cu facaletul 😛 , o sa obtii un pesmet frumos maruntit!
Asamblare tort:
Am pus intai ½ de lingurita de crema pe suportul de tort ( pentru aderenta ), peste care am asezat prima foaie de aluat. Am pus 2 ½ linguri de crema calda ( crema se lasa doar cateva minute sa se odihneasca, dupa care poate fi folosita ), am intins, dupa care am acoperit cu cea de-a doua foaie, apoi din nou crema si tot asa, pana cand am ajuns la ultima foaie, pe care am lasat-o goala. Am acoperit apoi tortul cu crema oprita anterior, dupa care l-am imbracat in pesmetul obtinut din foile de aluat. Am presat usor, cu palmele, astfel incat pesmetul sa se fixeze pe toata suprafata tortului.
Dupa ce am finalizat asamblarea, l-am lasat pentru aproximativ 2 ore la temperatura camerei, dupa care l-am pastrat la frigider cca 48 de ore inainte de a-l taia. Daa, stiu, 2 zile, e cumplit! 😛 La fel am spus si eu cand am citit reteta: ‘’Sa asteptam 2 zile pana sa mancam?? Nu se poate!! ‘’ Dar crede-ma ca asta este secretul pentru un gust desavarsit: tortul are nevoie de timpul asta de repaos pentru ca foile sa devina fragede si se inmoaie putin, altfel vom obtine o textura scortoasa si tare.
Eu l-am facut intr-o zi de joi, l-am bagat la frigider si am incercat sa-l ascund intr-un colt, astfel incat sa nu-l vad si sa nu ma’’infig’’ in el 😛 si l-am servit sambata. L-am scos dimineata din frigider si l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei, dupa care l-am sectionat si devorat 🙂 .
Deci, ”stimabile, ai putintica rabdare”, cum zice Caragiale si pofta buna! 🙂
Dan
Cantitatea de crema rezultata nu corespunde cu 2,5 linguri pentru fiecare foaie. dupa ce am asamblat 3 foi mi-am dat seama ca e prea multa crema, prin urmare am folosit cate 5 linguri. a rezultat un tort bun, mai putin partea de jos din cauza cremei insuficiente.
la gust – niciun comentariu. a iesit exact cum il stiam de mic copil.
Dan.
iulia
Buna, Dan
Hristos a inviat! 🙂
Imi pare rau ca tortul nu a iesit perfect, probabil dimensiunea foilor a fost diferita sau consistenta cremei. Eu am folosit exact aceasta cantitate, mi-a ramas un mic plus la final pe care l-am distribuit pe exteriorul tortului, pe langa cantitatea oprita initial. Poate am fost eu mai generoasa cu cantitatea de crema dintr- o lingura ?? . Ma bucur ca ai incercat reteta si sper sa mai revii 🙂 .
E
Pot înlocui untul cu untura? Și care e cantitatea?
iulia
Din pacate nu stiu care ar fi rezultatul, nu am folosit untura pana acum
Bianca
Cu ce as putea inlocui alcoolul din aluat?
iulia
Buna! Il poti omite
Gianina
Buna, este obligatoriu romul la foi? Multumesc
iulia
Buna! Nu. Am facut si fara alcool