Astazi „Delicii si Zambete” implineste 1 an!! Yayyyyy!! 🙂
Sunt foarte bucuroasa si emotionata! A trecut 1 an! Nici nu imi vine sa cred!
A fost un an frumos, fara regrete, un an curajos si plin de emotii, un an cu multa munca dar si pasiune pe masura, un an cu experiente noi si intrigante, cu mult studiu dar si practica, un an cu imaginatie si culoare, dar si cu multe vase spalate 😛 , un an in care am invatat cate ceva in fiecare zi, in care m-am dezvoltat si am evoluat cu multa daruire, un an la aniversarea caruia, doresc sa va multumesc voua, celor care ma cititi si sunteti alaturi de mine in fiecare zi! 🙂
Haideti sa ne bucuram impreuna si sa savuram o felie din tortul bucatarit pentru minunata ocazie 😛 .  Nu puteam sa las sa treaca ziua asta fara sa pregatesc ceva bun, cum ne place noua sa spunem 🙂 , asa ca,  astazi servim un desert festiv din bucataria internationala, nascocit tocmai prin Ucraina si denumit sugestiv – Tort Kiev 🙂 . Reteta originala presupune blaturi din bezea cu nuca si crema de unt; eu am ales sa fac o versiune adaptata a deliciosului desert, in care se pregatesc 2 blaturi din pandispan,  crema pe baza de unt, lapte condensat si nuca macinata iar la mijloc un strat generos de bezele cu nuci, totul imbracat in ganache de ciocolata si decorat cu bezele crocante. Pare interesant, nu? Hai sa vedem! 🙂
La multi ani, „Delicii si Zambete”!
Cu drag si cu un zambet 🙂 ,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru bezele:
- albusuri = 4 buc
- zahar = 170g ( aproximativ 8 linguri )
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- nuci = 120g ( coapte, racite si apoi tocate in robot, grosier )
- un praf de sare neiodata
Pentru crema:
- lapte = 1l
- zahar = 450g
- unt = 300g ( la temperatura camerei )
- smantana dulce pentru frisca = 300g
- nuca macinata = 3 linguri
Pentru blaturi ( 2 buc ):
- oua = 6 buc
- faina = 210g
- zahar = 300g
- unt = 80g
- lapte = 45g
Pentru siropul de zahar:
- zahar = 210g
- apa = 180g
- esenta de vanilie
Pentru ganache:
- ciocolata cu lapte = 100g
- ciocolata neagra = 80g
- smantana dulce = 100g
Cum am procedat:
Bezelele:
Am mixat albusurile cu un praf de sare, pana cand s-au intarit. Am adaugat treptat zaharul, in ploaie, cate 1 ligura si am continuat sa mixez foarte bine pana cand am obtinut o bezea lucioasa. Am incorporat apoi zeama de lamaie, dupa care le-am „turnat” in tava tapetata cu hartie de copt, folosindu-ma de un sac a poche. Am asezat pe deasupra nuca coapta, racita si tocata, presand usor, cu degetul, varful fiecarei bezele. Am oprit 8 bezele simple, fara nuca, pentru decorul final. Am copt in cuptorul preincalzit la 110g C pentru 2h.
Cum stii daca bezele sunt gata? Cand timpul de coacere setat s-a finalizat, scoti o bezea, o rupi  si daca interiorul este uscat, inseamna ca este facuta 🙂 . Le scoti din cuptor si le lasi sa se raceasca complet.
Blaturile:
Am inceput prin a topi untul si a incalzi laptele. Intr-un vas incapator am mixat foarte bine ouale, pana cand au devenit spumoase, dupa care am adaugat treptat zaharul si am amestecat foarte bine, dupa fiecare transa. Am incorporat apoi faina, tot treptat, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus. Am pus untul topit amestecat cu laptele fierbinte si am omogenizat usor compozitia. Am tapetat o forma de copt cu dimensiunea de 24cm cu hartie de copt si am turnat jumatate din compozitie.
Am bagat forma in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 20 de minute. Nu deschide cuptorul mai devreme de timpul recomandat de coacere, pentru ca blatul se va lasa. Daca vrei sa fii sigura ca este gata, asteapta pana ce timpul se finalizeaza, dupa care deschide cuptorul si fa testul cu scobitoarea 🙂 .Dupa ce primul blat a fost gata, l-am mai tinut cca 3 minute in forma, dupa care l-am scos pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca complet. Pentru a il scoate usor si fara sa il rup, am trecut incet, cu un cutit, pe marginea blatului, astfel incat sa desprind partea de aluat care eventual ar fi fost lipita de forma, dupa care l-am rasturnat cu fata in jos si am indepartat foarte usor hartia de copt.
Am procedat la fel si cu cel de-al doilea blat.
Dupa ce blaturile s-au racit, le-am insiropat foarte bine cu siropul prezentat mai jos.
Siropul de zahar:
Intr-un ibric am pus la fiert apa impreuna cu zaharul, am amestecat foarte bine astfel incat tot zaharul sa se topeasca si am lasat sa fiarba, in clocot, la foc moderat pentru aproximativ 6 minute. Am adus siropul la temperatura camerei, dupa care am adaugat esenta de vanilie.
Crema:
Din cantitatea de lapte si zahar de mai sus,  am pregatit un lapte condensat, urmand reteta de Aici cu specificatia ca l-am lasat sa fiarba mai mult cu 30-40 de minute decat timpul initial, prezentat in reteta, pana cand a deprins o culoare aurie si s-a ingrosat mai mult. Dupa ce a fost gata, l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Vei observa ca odata racit, va ajunge la consistenta asemanatoare unei creme mai tari.
Intre timp, intr-un bol separat am mixat untul foarte bine, astfel incat sa devina spumos si am pregatit frisca.
Am incorporat apoi laptele condensat ( racit ) in unt, treptat, mixand bine dupa fiecare transa, nuca macinata, dupa care am adaugat frisca batuta, tot treptat si am amestecat cu o spatula, de jos in sus, pentru a omogeniza crema.
Pentru ganache am respectat pasii de la reteta de Tort egiptean . Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca.
Asamblare tort:
Acum ca toate componentele sunt gata, am putut in sfarsit, sa incep sa asamblez tortul 😛 .
Am folosit un suport tare frumusel, alb, cu picior si margine dantelata, care imi este foarte drag 🙂 . Am asezat primul blat (insiropat) peste care am pus 2 linguri de crema, apoi am asezat bezelele cu nuca, una langa alta, in unele cazuri chiar una peste alta 😀 , astfel incat sa obtin un strat bogat de bezele. Am asezat deasupra lor 2 linguri de crema si am incercat sa o intind cat mai bine, astfel incat sa acopere tot stratul de bezea. Am pus apoi cel de-al doilea blat, cu partea insiropata in jos, peste crema si partea mai uscata in sus. Am imbracat apoi totul in crema de unt si am dat la frigider pentru 1h, dupa care am turnat deasupra ganache-ul de ciocolata (racit) si am decorat cu cele 8 bezele oprite initial, cele fara nuca pe deasupra 🙂  si cateva nuci pecan.
Am pus tortul in frigider si l-am servit a doua zi.
Pofta dulce si aniversare cu zambete! 🙂
Sfaturi utile:
- Daca preferi, poti folosi lapte condensat gata cumparat ( 2 cutii ); il scoti din cutie, il torni intr-o cratita cu fund dublu si il fierbi la foc mic pana cand se aureste si se ingroasa mai mult.
- Cand asezi crema peste stratul de bezele, nu apasa cu putere pentru ca se vor zdrobi , intinde usor si cu grija, foloseste o spatula speciala pentru ornat tort sau un cutit cu lama lunga si lata.
- Ganache-ul de ciocolata trebuie sa fie rece atunci cand il pui peste tort, altfel se va inmuia crema de unt si nu va fi tocmai placut 😀 .
- Cand servesti, taie felii subtiri; tortul este foarte dulce si sa recunoastem, nu tocmai de dieta 😀
- Cantitatile de mai sus sunt potrivite pentru o forma de tort cu dimensiunea de 24 cm, daca nu ai o astfel de forma, este necesar sa adaptezi gramajele.
- Pentru ca sa protejezi platoul de servit, poti sa asezi deasupra o bucata de folie de aluminiu si sa tai portiunea din mijloc ( vezi foto ).  Dupa ce asamblezi si ornezi tortul, indepartezi cu grija folia de aluminiu, astfel marginile platoului vor ramane curate 🙂
Lasă un răspuns