Tort Fantezie cu zmeura – pentru noi a fost dragoste la prima degustare 🙂 Blaturi moi si pufoase, cu aroma subtila de vanilie, crema racoritoare de branza, insotita generos de straturi parfumate de zmeura si mure proaspete, totul cuminand cu gustul deosebit de fin, al acestui desert atat de elegant si savuros.
Daca vrei sa adaugi ceva nou si absolut deosebit in repertoriul tau de retete, iti recomand cu mare drag acest deliciu racoritor si aromat, potrivit pentru orice anotimp si ocazie. Fie ca este vorba de un pranz  in familie, fie o petrecere cu prietenii sau se apropie aniversarea celui mic ori a celui mare 😛 , desertul de astazi este rasfatul dulce, de care se vor indragosti toti, fara exceptii 🙂 .
Eu sunt o infocata iubitoare de ciocolata, drept urmare majoritatea retetelor incercate in bucataria mea au la baza voluptosul ingredient 😀 , insa va marturisesc ca tortul asta cu fructe de padure si crema de branza de casa, m-a cucerit..irevocabil. Draga mea, ciocolata, ai concurenta!!! 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blaturi ( 2 buc ):
- faina = 375g
- oua = 5 buc
- unt = 230g
- zahar = 330g
- lapte = 240ml ( la temperatura camerei )
- praf de copt = 3 lingurite
- vanilie = 2 lingurite
- sare neiodata = 1/2 lingurita
Pentru crema de branza:
- lapte = 4l
- zeama de lamaie = 12 linguri ( 2 lamai mari )
- sare neiodata = 2 lingurite ( dupa gust )
- lapte condensat indulcit = 200g ( facut de mine sau la cutie )
- unt = 120g ( moale, la temperatura camerei )
- iaurt grecesc = 400g
Umplutura de fructe:
- zmeura proaspata = 330g + cca 50g pentru ornat
- mure proaspete = 200g + cca 30g pentru ornat
Extra:
- frunzulite de menta proaspata pentru decor
Cum am procedat:
Blaturile:
Am amestecat intr-un bol faina cernuta, praful de copt si sarea.
Intr-un alt bol, am mixat untul moale cu zaharul, pana cand s-au omogenizat foarte bine, am adaugat apoi, ouale, pe rand, unul cate unul, amestecand dupa fiecare adaugire, dupa care am incorporat faina, treptat, alternand cu laptele. La final am adaugat esenta de vanilie.  Mi-a rezultat o compozitie usor moale, specifica aluatului de blat de tort 🙂 . Am tapetat 2 forme cu putin unt si faina si am asezat pe fundul fiecareia cate o bucata de hartie de copt.
Eu am folosit forme de tort mici, cu dimensiunea de 22 cm, daca folosesti forme mai mari, trebuie sa maresti cantitatea de ingrediente. Am impartit compozitia in 2, in mod egal si am turnat-o in cele 2 forme. Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180g C pentru fix 30 de minute, pana cand au capatat o culoare aurie si o scobitoare introdusa in centru a iesit curata.
Odata coapte, le-am scos din cuptor, le-am mai lasat in forme aproximativ 10 minute, dupa care le-am scos cu grija si le-am asezat pe un gratar, unde  le-am lasat sa se raceasca complet.
Crema de branza:
Eu am ales sa fac crema de branza in casa, se face foarte usor si este cu mult mai gustoasa decat cea din comert. Iti las reteta Aici 🙂 Pentru desertul de astazi am avut nevoie de 500g de crema, in consecinta am dublat cantitatile din reteta initiala. Daca doresti, poti folosi crema de branza cumparata, dar te sfatuiesc sa incerci macar o data sa o faci tu, macar de curiozitate 😛 .
Dupa ce am facut crema de branza, am amestecat-o intai cu iaurtul, treptat, apoi am adaugat untul moale, am amestecat, dupa care am incorporat si laptele condensat, am acoperit vasul cu folie de plastic si am bagat la rece pentru 30 de minute.  Potriveste cantitatile dupa gustul vostru, daca vrei mai sarata, mai adauga sare, sau mai multa zeama de lamaie ori lapte condensat, voi stiti cum va place 🙂 .
Umplutura de fructe:
Am zdrobit fructele proaspete cu o furculita, in boluri separate. Atat! 😛
Asamblare:
Am sectionat fiecare blat (racit) pe jumatate. Am asezat pe platou primul blat, am acoperit cu jumatate din zmeura zdrobita, peste care am pus crema de branza. Ca sa asez usor crema peste stratul de zmeura si sa obtin un efect vizual cat mai placut, am pus crema de branza intr-un sac a poche (fara tui , am folosit doar punga) si am trasat cercuri, continue, incepand din punctul de centru al blatului ( vezi foto ), lasand marginea libera. Pe sectiunea lasata libera am pus, cate un poche de crema, cat o bezea, la cca 2cm unul de altul.
Am asezat deasupra cel de-al doilea blat, am presat usor, dupa care am pus murele, crema de branza, in acelasi mod ca si pentru primul, am continuat cu al treilea blat, strat de zmeura, crema de branza si am acoperit cu ultimul blat. Am pus deasupra crema de branza, folosind aceeasi metoda 🙂 , cu diferenta ca am spritat „buclele” de crema, lipite, una langa alta. Ca sa obtin un efect de floare, am tras cu spatele unei linguri, peste fiecare bucla de crema, presand usor, incepand de la margine si continuand catre centru (ca o petala 🙂 ) . Am acoperit apoi cu fructele proaspete, am decorat cu frunzulite de menta si am pus la rece! 🙂
Minunat!!!
Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta racoritoare de tortul asta delicios! 🙂
Sfat:
Scoate tortul din frigider cu 15 de minute inainte de servire, astfel incat crema de branza sa se inmoaie putin si sa fie usor de sectionat 🙂 .
Ca sa obtii felii de tort bine definite, inainte de a taia, tine cutitul in apa fierbinte cateva secunde, apoi sterge-l usor cu prosop de hartie. Dar cu mare grija ca sa nu te tai!! 🙂
Lasă un răspuns