• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

21 decembrie 2018 by iulia Lasa un comentariu

Anul acesta am strans toata aroma Craciunului intr-un tort 🙂 Portocala, scortisoara, ghimbir, cuisoare toate reunite in 3 blaturi dense de turta dulce, imbracate in crema de branza si un sos de caramel irezistibil. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu…salivez doar cand aud soptindu-se „caramel”. – Caramel? Unde? A spus cineva „caramel”? – Aaaaa, mda, cam asa stau lucrurile pe la noi 😀 .

Cred ca acest Craciun este primul in care nu pregatim un desert cu ciocolata. Chiar asa, nu am planificat nimic cu ciocolata…Ehhiii, lasa ca nu e prea tarziu, poate improvizam ceva, o tarta, un brownie, trebuie doar sa fac un scurt sondaj in familion si sa ne punem de acord 😛 .

Va las acum in compania retetei cu pricina si va doresc tuturor Sarbatori minunate, alaturi de familie si prieteni!

Craciun cu Bucurie, dragii mei!! 🙂

Cu drag si zambet de Craciun,

Iulia

Ce am folosit:

  • Pentru blaturi ( 3 buc ):
  • faina = 420g
  • praf de copt bio = 1 lingurita
  • unt = 225g ( cu peste 80% grasime, moale, la temperatura camerei )
  • zahar brut melasa = 300g
  • oua = 3 buc ( la temperatura camerei )
  • lapte = 110g ( fierbinte )
  • sare neiodata = 1/4 lingurita
  • scortisoara macinata = 1 lingurita
  • ghimbir macinat = 1/2 lingurita ( sau dupa preferinta )
  • cuisoare macinate = 1/4 lingurita ( sau dupa preferinta )
  • coaja de la 1 portocala mare
  • Pentru crema:
  • unt = 200g (  cu peste 80% grasime, la temperatura camerei )
  • Crema de branza Grace cu smantana Delaco = 450g ( la temperatura camerei )
  • vanilie
  • miere de albine de salcam = 1 lingura
  • smantana = 2 linguri ( cu peste 30% grasime, optional )
  • Pentru sosul caramel:
  • zahar = 200g
  • smantana dulce = 180g ( la temperatura camerei )
  • unt = 55g (  la temperatura camerei )
  • Extra:
  • unt = 10g ( pentru uns formele de tort)
  • coaja portocala, anason stelute, oameni din turta dulce = pentru decor
  • forme de tort cu dimensiunea de 20cm 

Cum am procedat:

Blaturile:

Am mixat intai untul cu zaharul melasa, pentru cateva minute, pana cand amestecul a devenit cremos, am adaugat apoi vanilia, coaja de portocala si ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare. La final am incorporat faina, amestecata cu praful de copt, sarea si mirodeniile, in transe, alternand cu laptele fierbinte. Intre timp am pregatit formele, le-am uns cu unt, am tapetat fundul cu hartie de copt si am pus compozitia in mod egal. Inainte de a baga in cuptor, am batut fiecare forma de blatul de bucatarie de cateva ori, pentru a elimina eventuale bule de aer acumulate. Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 25-27 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in centru iese cu putine firimituri pe ea. Daca le lasi mai mult, textura va fi putin mai uscata, am testat si la 30 de minute si nu ies la fel de moi. Daca va plac mai dense, le poti lasa pana scobitoarea iese curata, aproximativ 30 de minute.

Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme pentru 10 minute, dupa care le-am scos pe un gratar pentru a se raci complet.

Sosul de caramel, a fost primul cu care am inceput. Intr-o cratita cu fund dublu, am pus zaharul la topit, pe foc moderat. Odata topit, am luat cratita de pe foc si am incorporat untul ( cu mare grija, ca sa nu ne ardem!!! ), amestecand energic. Am adaugat imediat si smantana dulce, la fel am amestecat energic, dupa care am pus din nou pe foc si am mai lasat timp de 3-5 minute, pana cand sosul a inceput sa se ingroase putin, amestecand constant. Am lasat sosul sa se raceasca complet.

Crema: Am mixat intai untul cu crema de branza, pana cand au devenit cremoase, dupa care am incorporat mierea, vanilia si smantana. Am acoperit cu folie de plastic si am lasat la frigider pana in momentul asamblarii. Daca crema se intareste prea mult pana cand incepi asamblarea, mai las-o la temperatura camerei (dupa ce o scoti din frigider), pentru a ajunge la consistenta dorita.

Asamblare:

Pe primul blat am pus 2 linguri mari de crema iar deasupra, sos de caramel dupa pofta 🙂 , am asezat apoi cel de-al doilea blat, am presat usor, dupa care am procedat la fel ca la primul. Pe cel de-al treilea blat nu am mai adaugat caramel. Am imbracat tortul in crema de branza, am decorat si am bagat la frigider pana la momentul servirii. Iti recomand sa scoti tortul din frigider cu 1 ora inainte de servire, astfel crema va ajunge la temperatura camerei si va avea o textura mai placuta 🙂 . Vei vedea ca iti va mai ramane sos de caramel, noi am pus fiecare in parte, pe propria felie,  cat am avut pofta 🙂

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel
 
Print
Prep time
30 mins
Cook time
30 mins
Total time
1 hour
 
Surprinde aroma Craciunului intr-un desert! 🙂 Portocala, scortisoara, ghimbir, cuisoare, toate reunite intr-un tort delicios cu blaturi din turta dulce, crema de branza si mult sos caramel.
Author: Delicii si zambete
Recipe type: desert
Cuisine: americana
Serves: 10
Ingredients
  • Pentru blaturi ( 3 buc ):
  • faina = 420g
  • praf de copt bio = 1 lingurita
  • unt = 225g ( cu peste 80% grasime, moale, la temperatura camerei )
  • zahar brut melasa = 300g
  • oua = 3 buc ( la temperatura camerei )
  • lapte = 110g ( fierbinte )
  • sare neiodata = ¼ lingurita
  • scortisoara macinata = 1 lingurita
  • ghimbir macinat = ½ lingurita ( sau dupa preferinta )
  • cuisoare macinate = ¼ lingurita ( sau dupa preferinta )
  • coaja de la 1 portocala mare
  • Pentru crema:
  • unt = 200g ( cu peste 80% grasime, la temperatura camerei )
  • Crema de branza Grace cu smantana Delaco = 450g ( la temperatura camerei )
  • vanilie
  • miere de albine de salcam = 1 lingura
  • smantana = 2 linguri ( cu peste 30% grasime, optional )
  • Pentru sosul caramel:
  • zahar = 200g
  • smantana dulce = 180g ( la temperatura camerei )
  • unt = 55g ( la temperatura camerei )
  • Extra:
  • unt = 10g ( pentru uns formele de tort)
  • coaja portocala, anason stelute, oameni din turta dulce = pentru decor
  • forme de tort cu dimensiunea de 20cm
Instructions
  1. Blaturile: Am mixat intai untul cu zaharul melasa, pentru cateva minute, pana cand amestecul a devenit cremos, am adaugat apoi vanilia, coaja de portocala si ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
  2. La final am incorporat faina, amestecata cu praful de copt, sarea si mirodeniile, in transe, alternand cu laptele fierbinte.
  3. Intre timp am pregatit formele, le-am uns cu unt, am tapetat fundul cu hartie de copt si am pus compozitia in mod egal. Inainte de a baga in cuptor, am batut fiecare forma de blatul de bucatarie de cateva ori, pentru a elimina eventuale bule de aer acumulate.
  4. Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 25-27 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in centru iese cu putine firimituri pe ea. Daca le lasi mai mult, textura va fi putin mai uscata, am testat si la 30 de minute si nu ies la fel de moi. Daca va plac mai dense, le poti lasa pana scobitoarea iese curata, aproximativ 30 de minute.
  5. Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme pentru 10 minute, dupa care le-am scos pe un gratar pentru a se raci complet.
  6. Sosul de caramel, a fost primul cu care am inceput. Intr-o cratita cu fund dublu, am pus zaharul la topit, pe foc moderat. Odata topit, am luat cratita de pe foc si am incorporat untul ( cu mare grija, ca sa nu ne ardem!!! ), amestecand energic.
  7. Am adaugat imediat si smantana dulce, la fel am amestecat energic, dupa care am pus din nou pe foc si am mai lasat timp de 3-5 minute, pana cand sosul a inceput sa se ingroase putin, amestecand constant.
  8. Am lasat sosul sa se raceasca complet.
  9. Crema: Am mixat intai untul cu crema de branza, pana cand au devenit cremoase, dupa care am incorporat mierea, vanilia si smantana. Am acoperit cu folie de plastic si am lasat la frigider pana in momentul asamblarii.
  10. Daca crema se intareste prea mult pana cand incepi asamblarea, mai las-o la temperatura camerei (dupa ce o scoti din frigider), pentru a ajunge la consistenta dorita.
  11. Asamblare: Pe primul blat am pus 2 linguri mari de crema iar deasupra, sos de caramel dupa pofta 🙂 , am asezat apoi cel de-al doilea blat, am presat usor, dupa care am procedat la fel ca la primul.
  12. Pe cel de-al treilea blat nu am mai adaugat caramel.
  13. Am imbracat tortul in crema de branza, am decorat si am bagat la frigider pana la momentul servirii.
  14. Iti recomand sa scoti tortul din frigider cu 1 ora inainte de servire, astfel crema va ajunge la temperatura camerei si va avea o textura mai placuta 🙂 . Vei vedea ca iti va mai ramane sos de caramel, noi am pus fiecare in parte, pe propria felie, cat am avut pofta 🙂
3.5.3251

 

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Dulciuri, fan branza Tag-uri:caramel, crema de branza, desert, desert festiv, masa de sarbatoare, tort, tort de Craciun, turta dulce

Previous Post: « Cina in familie cu fondue

Reader Interactions

Din aceeasi categorie:

 

Biscuiti cu fulgi de ciocolata - Chocolate chip cookies

 

Nutella mea de casa

 

Pavlova cu ganache de ciocolata

 

Deliciu de vara cu cirese si iaurt

 

Inghetata cu lamaie

 

Sandwich dulce cu capsune si crema pufoasa de branza

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Rate this recipe:  

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.