Anul acesta am strans toata aroma Craciunului intr-un tort 🙂 Portocala, scortisoara, ghimbir, cuisoare toate reunite in 3 blaturi dense de turta dulce, imbracate in crema de branza si un sos de caramel irezistibil. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu…salivez doar cand aud soptindu-se „caramel”. – Caramel? Unde? A spus cineva „caramel”? – Aaaaa, mda, cam asa stau lucrurile pe la noi 😀 .
Cred ca acest Craciun este primul in care nu pregatim un desert cu ciocolata. Chiar asa, nu am planificat nimic cu ciocolata…Ehhiii, lasa ca nu e prea tarziu, poate improvizam ceva, o tarta, un brownie, trebuie doar sa fac un scurt sondaj in familion si sa ne punem de acord 😛 .
Va las acum in compania retetei cu pricina si va doresc tuturor Sarbatori minunate, alaturi de familie si prieteni!
Craciun cu Bucurie, dragii mei!! 🙂
Cu drag si zambet de Craciun,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru blaturi ( 3 buc ):
- faina = 420g
- praf de copt bio = 1 lingurita
- unt = 225g ( cu peste 80% grasime, moale, la temperatura camerei )
- zahar brut melasa = 300g
- oua = 3 buc ( la temperatura camerei )
- lapte = 110g ( fierbinte )
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- scortisoara macinata = 1 lingurita
- ghimbir macinat = 1/2 lingurita ( sau dupa preferinta )
- cuisoare macinate = 1/4 lingurita ( sau dupa preferinta )
- coaja de la 1 portocala mare
- Pentru crema:
- unt = 200g (Â cu peste 80% grasime, la temperatura camerei )
- Crema de branza Grace cu smantana Delaco = 450g ( la temperatura camerei )
- vanilie
- miere de albine de salcam = 1 lingura
- smantana = 2 linguri ( cu peste 30% grasime, optional )
- Pentru sosul caramel:
- zahar = 200g
- smantana dulce = 180g ( la temperatura camerei )
- unt = 55g (Â la temperatura camerei )
- Extra:
- unt = 10g ( pentru uns formele de tort)
- coaja portocala, anason stelute, oameni din turta dulce = pentru decor
- forme de tort cu dimensiunea de 20cmÂ
Cum am procedat:
Blaturile:
Am mixat intai untul cu zaharul melasa, pentru cateva minute, pana cand amestecul a devenit cremos, am adaugat apoi vanilia, coaja de portocala si ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare. La final am incorporat faina, amestecata cu praful de copt, sarea si mirodeniile, in transe, alternand cu laptele fierbinte. Intre timp am pregatit formele, le-am uns cu unt, am tapetat fundul cu hartie de copt si am pus compozitia in mod egal. Inainte de a baga in cuptor, am batut fiecare forma de blatul de bucatarie de cateva ori, pentru a elimina eventuale bule de aer acumulate. Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 25-27 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in centru iese cu putine firimituri pe ea. Daca le lasi mai mult, textura va fi putin mai uscata, am testat si la 30 de minute si nu ies la fel de moi. Daca va plac mai dense, le poti lasa pana scobitoarea iese curata, aproximativ 30 de minute.
Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme pentru 10 minute, dupa care le-am scos pe un gratar pentru a se raci complet.
Sosul de caramel, a fost primul cu care am inceput. Intr-o cratita cu fund dublu, am pus zaharul la topit, pe foc moderat. Odata topit, am luat cratita de pe foc si am incorporat untul ( cu mare grija, ca sa nu ne ardem!!! ), amestecand energic. Am adaugat imediat si smantana dulce, la fel am amestecat energic, dupa care am pus din nou pe foc si am mai lasat timp de 3-5 minute, pana cand sosul a inceput sa se ingroase putin, amestecand constant. Am lasat sosul sa se raceasca complet.
Crema: Am mixat intai untul cu crema de branza, pana cand au devenit cremoase, dupa care am incorporat mierea, vanilia si smantana. Am acoperit cu folie de plastic si am lasat la frigider pana in momentul asamblarii. Daca crema se intareste prea mult pana cand incepi asamblarea, mai las-o la temperatura camerei (dupa ce o scoti din frigider), pentru a ajunge la consistenta dorita.
Asamblare:
Pe primul blat am pus 2 linguri mari de crema iar deasupra, sos de caramel dupa pofta 🙂 , am asezat apoi cel de-al doilea blat, am presat usor, dupa care am procedat la fel ca la primul. Pe cel de-al treilea blat nu am mai adaugat caramel. Am imbracat tortul in crema de branza, am decorat si am bagat la frigider pana la momentul servirii. Iti recomand sa scoti tortul din frigider cu 1 ora inainte de servire, astfel crema va ajunge la temperatura camerei si va avea o textura mai placuta 🙂 . Vei vedea ca iti va mai ramane sos de caramel, noi am pus fiecare in parte, pe propria felie, cat am avut pofta 🙂
- Pentru blaturi ( 3 buc ):
- faina = 420g
- praf de copt bio = 1 lingurita
- unt = 225g ( cu peste 80% grasime, moale, la temperatura camerei )
- zahar brut melasa = 300g
- oua = 3 buc ( la temperatura camerei )
- lapte = 110g ( fierbinte )
- sare neiodata = ¼ lingurita
- scortisoara macinata = 1 lingurita
- ghimbir macinat = ½ lingurita ( sau dupa preferinta )
- cuisoare macinate = ¼ lingurita ( sau dupa preferinta )
- coaja de la 1 portocala mare
- Pentru crema:
- unt = 200g ( cu peste 80% grasime, la temperatura camerei )
- Crema de branza Grace cu smantana Delaco = 450g ( la temperatura camerei )
- vanilie
- miere de albine de salcam = 1 lingura
- smantana = 2 linguri ( cu peste 30% grasime, optional )
- Pentru sosul caramel:
- zahar = 200g
- smantana dulce = 180g ( la temperatura camerei )
- unt = 55g ( la temperatura camerei )
- Extra:
- unt = 10g ( pentru uns formele de tort)
- coaja portocala, anason stelute, oameni din turta dulce = pentru decor
- forme de tort cu dimensiunea de 20cm
- Blaturile: Am mixat intai untul cu zaharul melasa, pentru cateva minute, pana cand amestecul a devenit cremos, am adaugat apoi vanilia, coaja de portocala si ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
- La final am incorporat faina, amestecata cu praful de copt, sarea si mirodeniile, in transe, alternand cu laptele fierbinte.
- Intre timp am pregatit formele, le-am uns cu unt, am tapetat fundul cu hartie de copt si am pus compozitia in mod egal. Inainte de a baga in cuptor, am batut fiecare forma de blatul de bucatarie de cateva ori, pentru a elimina eventuale bule de aer acumulate.
- Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 25-27 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in centru iese cu putine firimituri pe ea. Daca le lasi mai mult, textura va fi putin mai uscata, am testat si la 30 de minute si nu ies la fel de moi. Daca va plac mai dense, le poti lasa pana scobitoarea iese curata, aproximativ 30 de minute.
- Dupa ce au fost gata, le-am mai lasat in forme pentru 10 minute, dupa care le-am scos pe un gratar pentru a se raci complet.
- Sosul de caramel, a fost primul cu care am inceput. Intr-o cratita cu fund dublu, am pus zaharul la topit, pe foc moderat. Odata topit, am luat cratita de pe foc si am incorporat untul ( cu mare grija, ca sa nu ne ardem!!! ), amestecand energic.
- Am adaugat imediat si smantana dulce, la fel am amestecat energic, dupa care am pus din nou pe foc si am mai lasat timp de 3-5 minute, pana cand sosul a inceput sa se ingroase putin, amestecand constant.
- Am lasat sosul sa se raceasca complet.
- Crema: Am mixat intai untul cu crema de branza, pana cand au devenit cremoase, dupa care am incorporat mierea, vanilia si smantana. Am acoperit cu folie de plastic si am lasat la frigider pana in momentul asamblarii.
- Daca crema se intareste prea mult pana cand incepi asamblarea, mai las-o la temperatura camerei (dupa ce o scoti din frigider), pentru a ajunge la consistenta dorita.
- Asamblare: Pe primul blat am pus 2 linguri mari de crema iar deasupra, sos de caramel dupa pofta 🙂 , am asezat apoi cel de-al doilea blat, am presat usor, dupa care am procedat la fel ca la primul.
- Pe cel de-al treilea blat nu am mai adaugat caramel.
- Am imbracat tortul in crema de branza, am decorat si am bagat la frigider pana la momentul servirii.
- Iti recomand sa scoti tortul din frigider cu 1 ora inainte de servire, astfel crema va ajunge la temperatura camerei si va avea o textura mai placuta 🙂 . Vei vedea ca iti va mai ramane sos de caramel, noi am pus fiecare in parte, pe propria felie, cat am avut pofta 🙂
Â
Lasă un răspuns