Daca vrei sa savurezi ceva cu totul si cu totul deosebit, atunci trebuie sa incerci acest tort ciocolatos parfumat cu arome orientale. Gustul este inedit. Nu se aseamana cu nimic din ce am gatit pana acum. Combinatia de ciocolata si mirodenii este incredibil de delicoasa – dulce dar si putin iute in acelasi timp; parfumat si atat de lejer, acest tort este o adevarata incantare a simturilor, o orgie de gust si savoare.
Ah, era sa uit: blatul si crema nu contin faina, deci fara gluten! ☺
Nu te mai las sa astepti, iata reteta! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Blat:
- ciocolata neagra = 300g
- unt = 150g ( la temperatura camerei )
- cacao = 2 linguri
- oua = 5 buc
- zahar = 140g
- un praf de sare neiodata
- cardamom = ½ lingurita
- scortisoara = ½ lingurita
Crema:
- lapte dulce = 500ml
- galbenusuri = 4 buc
- zahar = 130g
- amidon din porumb = 30g
- esenta naturala de vanilie
Pentru ornat:
- 100g ciocolata neagra
- cacao = 1 lingurita
Cum am procedat:
Am amestecat ciocolata topita ( pe baie de abur ) cu untul moale pana cand s-a omogenizat amestecul si s-a topit untul. Am adaugat apoi pudra de cacao si un varf de cutit de sare.
Am separat albusurile de galbenusuri; am amestecat foarte bine galbenusurile cu 70g de zahar si am adaugat peste ele compozitia de ciocolata, impreuna cu ½ lingurita de cardamom si ½ lingurita de scortisoara.
Am batut albusurile spuma cu 70g zahar si le-am pus peste compozitie, amestecand usor, de jos in sus.
Am turnat compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si am bagat la cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 25 de minute.
Atunci cand va fi gata, tortul va crapa usor la suprafata si va avea o textura umeda.
Crema de vanile:
Am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul, am adaugat usor amidonul, dupa care am incorporat treptat laptele fierbinte si esenta de vanilie. Am pus amestecul pe foc mic si am amestecat in continuu pana cand am obtinut o consistenta cremoasa, asemanatoare cu textura unei smantani mai groase. Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Am asezat apoi crema ( la temperatura camerei )peste blatul de tort racit si am ornat cu pudra de cacao si aschii de ciocolata neagra.
Un deliciu elegant si rafinat!
Succes si pofta aromata de ciocolata! 🙂
Mihaela
Vai , am dat iama la tine pe blog :))) ! Ce diametru are forma in care ai copt blatul , poate ai scris, dar eu nu observ :). Multumesc !
iulia
:))) 26 cm, dar cred ar iesi bine si intr-una putin mai mica. Eu la momentul respectiv o aveam decat pe cea de 26 😛 Ma voi aventura si eu pe la tine, sa vad ce bunatati pregatesti 🙂