Daca ma pui sa aleg intre bezele, ciocolata si caramel, nu as putea sa iti raspund, coerent, cel putin 😀 dar, cu siguranta as putea sa iti creez un desert care sa le cuprinda pe toate 3 😛 , iti dai seama cum ar fi? Deja salivez 😛
Ei, pentru ca este vara si, sa recunoastem, in unele zile, fata de la meteo chiar are dreptate: este mult prea cald, chiar si la umbra 🙁 , ciocolata si caramelul nu suna tocmai bine, dar o bezea cu fructe de padure parca ar merge , nu-i asa? 🙂
Obisnuiesc sa fac destul de des torturi din bezea, tip Pavlova , in afara de faptul ca astepti cam multicel sa se coaca blaturile, nu este mult de munca, se fac usor si sunt delicioase. Imi place sa experimentez de fiecare data cand pregatesc ceva cu bezea, nu am cum sa dau gres 😛 , indiferent cu ce umplu blaturile, „rezultatul” se consuma fooaaarte rapid, vorbesc din experienta 😀
Pentru astazi am ales sa fac un tortulet in 3 straturi, umplute cu o crema super racoritoare din frisca, iaurt grecesc si multe fructe de padure, perfect pentru orice ocazie si anotimp 🙂 .
Noi l-am terminat in 2 zile… 😀 … si am fost doar 2…ce sa zic, nu ne-am putut abtine 😀
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- albusuri = 9 buc
- un praf de sare neiodata
- zahar = 500g
- faina = 3 lingurite
- otet = 3 lingurite
Crema:
- smantana dulce pentru frisca = 700ml ( foarte rece )
- iaurt grecesc = 200g ( rece )
- zahar pudra = 6 linguri
- zmeura proaspata = 300g ( reci )
- mure proaspete = 200g ( reci )
Cum am procedat:
Blaturi de bezea ( 3 buc ):
Am batut albusurile cu un praf de sare, pana cand s-au transformat intr-o spuma tare, care sa nu cada de pe tel 🙂 , dupa care am inceput sa adaug zaharul, treptat, cate 1 lingura si am mixat foarte bine dupa fiecare transa. Am incorporat apoi faina, dupa care, otetul. La final trebuie sa rezulte o spuma lucioasa si ferma. Simplu, nu?
Ca sa obtin un efect vizual cat mai placut, mi-am propus sa fac blaturile de dimensiuni diferite. Astfel, am trasat cu creionul 3 cercuri pe o hartie de copt, ajutandu-ma de 2 forme de copt si … un castron 😛 – primul de 26cm, al doilea de 20 cm iar cel de-al treilea de aproximativ 15 cm . Am umplut apoi fiecare cerc cu spuma de albusuri si am bagat in cuptorul preincalzit la 120g C pentru 2h. Bezeaua este gata, atunci cand suprafata este complet uscata si tare la atingere. Noua ne plac bezele putin moi in interior, daca vrei sa obtii bezea mai uscata, mai las-o in cuptor 30 de minute.
Am oprit cuptorul si am lasat blaturile sa se raceasca complet.
Crema:
Mai intai am facut frisca din smantana dulce ( pe care am tinut-o la frigider peste noapte ), am adaugat apoi treptat, iaurtul grecesc amestecat cu zaharul pudra si am incorporat usor, cu o spatula, de jos in sus. Vei observa ca crema se va inmuia putin, nu-i nimic, pentru ca vom repara asta 🙂 .
La final am adaugat fructele de padure. Am amestecat usor, cu grija sa nu sfaram toate fructele. Am pastrat cateva bucati pentru dichisit 😛 .
Am acoperit vasul cu folie de plastic si am bagat in frigider pentru minim 1 h sau pana cand s-au racit blaturile, timp in care crema s-a mai intarit putin si a ajuns la o consistenta potrivita pentru a fi folosita.
Asamblare tort:
Am asezat mai intai blatul cel mare, crema, cateva bucati de fructe ( din cele puse de o parte ), dupa care am continuat in acelasi mod pana am terminat de asamblat. Am pus putina crema peste ultimul blat si am dichisit cu fructe proaspete.
Simplu, elegant, deliciosss!
Succes la bucatarit si pofta dulce! 🙂
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site 🙂 .
Multumesc! 🙂
Rox
Bună! Am preluat rețeta dvs., am adăugat cafea în bezea și am combinat-o cu o cremă de mascarpone cu ciocolată albă și glazură de cacao. A ieșit ceva de vis. Vă mulțumesc mult pentru inspirație!
iulia
Ma bucur mult! Pupici!