iulia 50 min. 60 min.

De fiecare data cand dau nas in nas cu poftele mele si imi las imaginatia libera prin bucatarie, se intampla lucruri delicioaseee 🙂 Testat! Bine, bine, nu chiar de fiecare data 😀

Asa a fost si in cazul acestui minunat tort, nascocit ca urmare a inventarului saptamanal din bucatarie. Delicioasa poveste a avut loc acum ceva timp, pe la inceputul toamnei, cand incercam sa scap de un gand nebun, care imi tot topaia prin minte ” Hai sa facem tort! Hai sa facem tort!” 😀 era o intreaga revolutie in capul meu, toate celulele se aliasera impotriva mea! Vroiau tort! Nu incapea discutie! Ma indrept aproape hipnotizata spre camara si imi arunc rapid ochii peste tot: faina, aveam, zahar, aveam, ciocolata era si ea pe acolo, fug apoi spre frigider – unt, lapte, oua, toate erau prezente, niste capsuni stateau pitite prin congelator. Asta e! Am capitulat! Hai sa facem tort! Vom sarbatori minunata zi de sambata! 😛

Cum aveam foarte mult lapte, am decis sa fac un tort cu crema de branza de casa, ciocolata alba si capsuni, o combinatie care s-a dovedit a fi super delicioasa si care ne-a indulcit weekend-ul si inceputul saptamanii urmatoare 😀 .

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

Pentru blaturi ( 4 buc ):

  • faina = 375g
  • oua = 5 buc
  • unt = 230g ( cu 82% grasime )
  • zahar brut melasa = 330g
  • lapte = 240ml ( la temperatura camerei )
  • praf de copt bio = 3 lingurite
  • esenta de vanilie = 2 lingurite
  • sare neiodata = 1/2 lingurita
  • ciocolata alba = 200g

Pentru crema:

  • crema de branza  facuta in casa = 470g
  • iaurt grecesc = 350g ( rece )
  • unt = 100g ( la temperatura camerei )
  • miere de albine = 1 lingura
  • esenta de vanilie

Sos de capsuni:

  • capsuni congelate = 500g
  • zahar = 100g
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • apa = 2 linguri

Pentru topping:

  • ciocolata alba = 200g
  • lapte = 35ml

Cum am procedat:

Blaturile:

Am mixat foarte bine zaharul melasa cu ouale si vanilia,  am adaugat untul topit si racorit, apoi ciocolata alba topita si adusa la temperatura camerei, am omogenizat, dupa care am adaugat alternativ, faina (amestecata cu praful de copt) si laptele. Pentru copt, am folosit 2 forme cu dimensiunea de 20 de cm. Pentru ca am dorit sa obtin un tort cu 4 etaje, am copt blaturile pe rand, cate 2 , in 2 transe. Daca nu vrei un tort inalt, poti folosi o forma de copt mai mare si faci un singur blat, pe care il sectionezi ulterior sau 2 bucati, cum doresti 🙂 .

Am uns tavile cu unt, le-am tapetat cu faina si am asezat o bucata rotunda de hartie de copt pe fundul fiecareia ( cat sa acopere fundul, nu si peretii ). Pentru ca blaturile sa aiba aceeasi dimensiune, am cantarit compozitia si am impartit-o in mod egal la 4. Am turnat apoi compozitia in tavi, am lovit de 2 ori tavile de blatul de bucatarie, astfel incat sa elimin eventuale bule de aer si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute sau pana cand o scobitoare inserata in centru a iesit curata. Dupa ce au fost gata, le-am scos din cuptor, le-am mai lasat 15 minute in forme, apoi le-am scos cu grija,  le-am asezat pe un gratar si le-am lasat sa se raceasca complet. Am uns din nou formele si am copt celelalte 2 blaturi.

Crema:

Am pus in robot crema de branza de casa impreuna cu restul ingredientelor si am pulsat de cateva ori, pana cand am obtin o crema fina. Am ajustat gustul dupa plac si cam asta a fost 🙂 . Poti sa o pastrezi la rece, pana ce pregatesti umplutura de capsuni.

Intr-o cratita cu fund dublu, am pus capsunile, apa, zeama de lamaie si zaharul si am gatit pe foc potrivit, timp de aproximativ 35 de minute, amestecand din cand in cand, pana cand amestecul s-a inchegat putin, ca o dulceata. Am luat de pe foc si l-am racit in baie de gheata, pentru a grabi putin procesul.

Topping:

Am amestecat laptele fierbinte cu ciocolata alba, topita pe baie de abur si am lasat apoi sa se raceasca complet. Iti dau o sugestie: poti face atat topping-ul cat si compozitia de capsuni, in timp ce se coc blaturile, e mai rapid 🙂 .

Asamblare tort:

Am amestecat 5-6 linguri de crema de branza cu 4 linguri de sos de capsuni si am obtinut un mix foarte parfumat si cremos, care s-a potrivit de minune cu blaturile mele. Daca vrei, poti sa adaugi mai mult sos sau mai putin, dupa gustul vostru 🙂

Pe primul blat am intins un strat generos de capsuni, peste care am asezat mix de crema de branza si capsuni, apoi am continuat cu cel de-al doilea blat, am intins sos de capsuni, apoi crema de branza simpla, am asezat cel de-al treilea blat, pe care l-am imbracat intai in sos de capsuni, apoi mix de crema de branza si capsuni si am incheiat asamblarea cu ultimul blat. Am imbracat tortul in crema de branza ( 5 linguri ) si am turnat deasupra ciocolata alba din belsug. Deliciossss!

Voi ce parere aveti? A fost bun? 🙂

Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta dulce de tort!

Sfat util 🙂

Pentru a intinde mai usor crema de branza peste sosul de capsuni, pune-o intr-un sac a poche sau o punga de plastic de buna calitate, este foarte simplu asa, vei vedea. Spor!

Thanks for sharing:

Print Friendly